Kızgınlık, öfke îmanı bozar!..

A -
A +
"Kendine yumuşaklık verilen mümin kimseye, dünya ve âhiret iyilikleri verilmiştir."
 
Muvaffakuddîn bin Abdülazîz İskenderânî hazretleri kıraat, fıkıh ve tefsir âlimidir. 550'de (m. 1155) İskenderiye'de doğdu. Burada birçok âlimden kıraat, tefsir, Mâlikî fıkhı tahsil etti ve İskenderiye'nin önde gelen âlimlerinden biri oldu. 629'da (m. 1232) orada vefat etti.
Bu mübarek zat, derslerinde şöyle anlattı:
Kur'ân-ı kerimde, merhamet, şefkat ve yumuşaklık hakkında pek çok âyet-i kerime vârid olmuştur. Tevbe sûresinin yüzyirmisekizinci âyetinde meâlen (Ey insanlar! Size içinizden bir Peygamber geldi ki, sizin günah işlemenizden ve çirkin hareketlerinizden O incinir. Size çok düşkündür. Müminlere çok merhametlidir, onlara hayır diler) buyurulmuştur.
Hadis-i şeriflerde Resûlullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki:
(Allahü teâlâ refîktir. Yumuşaklığı sever. Sertlik edenlere vermediği şeyleri ve başka hiçbir kimseye vermediğini yumuşak davranan mümine ihsân eder.) (Yumuşak davranmayan, hayır yapmamış olur.)
(Kendine yumuşaklık verilen mümin kimseye, dünya ve âhiret iyilikleri verilmiştir.)
(Cehenneme girmesi haram olan ve Cehennemin de onu yakması haram olan kimseyi bildiriyorum. Dikkat ediniz! Bu kimse, insanlara kolaylık, yumuşaklık gösteren mümin kimsedir.)
(Kızdığı zaman istediğini yapabilecek bir mümin kimse, kızmazsa, Allahü teâlâ kıyâmet günü, onu herkesin arasında çağırır. Cennette istediğin hûrînin yanına git der.)
(Sarı sabır maddesi balı bozduğu gibi, kızgınlık da îmanı bozar.)
Bir kimse, Resûlullahdan nasihat isteyince: (Kızma) [sinirlenme!] buyurdu. Birkaç kere aynı şekilde sorunca, hepsine de (Gazap etme!) [sinirlenme!] buyurdu. Eshâb-ı kirâmın “aleyhimürrıdvân” birbirlerini çok sevdiklerini, lütuf ve merhametlerini, Kur'ân-ı kerim beyan buyurmuştur. Feth sûresinin son âyetinde meâlen (Muhammed Allahü teâlânın Resûlüdür. Onunla berâber bulunanlar [Eshâb-ı kirâm] kâfirlere karşı çok şiddetli, birbirlerine ise çok merhametli [çok şefkatli]dirler) buyurulmuştur.
Bir hadis-i şerifte, Resûlullah efendimiz, (Yaşlılarımıza hürmet ve küçüklerimize merhamet etmeyen bizden değildir) buyurmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.