Ortez Protez Merkezi deprem mağdurlarının eli ayağı oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ortez Protez Merkezi deprem mağdurlarının eli ayağı oldu

Advertorial Haberleri

6 Şubat gecesi gerçekleşen, 11 ilde etkisi yayılan ve bugüne kadarki en büyük kara depremi olarak kayıtlara geçen depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşlar için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi hayata yeniden tutunmak için bölgedeki tek adres oldu. Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim bünyesinde kurulan merkez, depremde uzuv kaybı yaşayan mağdurların yarasına merhem oluyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 yılında açılan Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, uzuvlarını kaybeden engelliler için kişiye uygun protezler üretiyor ve kas-iskelet sistemi sorunları olan hastalara da yaşam kalitelerini artıracak yardımcı cihazlar sağlıyor. Merkez, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden sonra da önemli bir rol üstlendi. Deprem sonucu ampute olan veya uzuvlarını kaybeden kişilere de merkezde destek verilmeye başlandı.

Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, 6 Şubat depremleri sonrasında 474 engelli afetzedeye ortez, protez ve medikal malzeme desteği verdi. Merkezde protez uygulanan hastaların sayısı 235’e yaklaştı. Bunların 70’i depremde uzuvlarını kaybedenlerdi. Merkez, şu anda 35 deprem mağdurunun ihtiyacını karşılamak için uğraşıyor.

AYAKTA KALMAK VE AYAĞA KALKMAK İSTEYENLERİN ADRESİ

Nurdağı’nda depremde evi yıkılan ve enkaz altında saatlerce kalan 42 yaşındaki Songül Güneş, eşi ve 3 çocuğunu kaybettikten sonra hayatta kalan tek oğlu için ayağa kalkma mücadelesi veriyor. Sağ bacağını kaybeden deprem mağduru Anne Güneş, Ortez Protez Merkezi’nin hayatındaki yerini şöyle tanımlıyor:

“Ayağımın takılması için buradayım. Çünkü yürümek istiyorum, oturmak bizim işimiz değil. Hayat devam ediyor. Üzüntümüz ayrı mesele, o içimizde saklı her zaman. Ama yürümemiz lazım. Çünkü arkada çocuğum var. Ona bakmam için güçlü olmam lazım, yürümem lazım. Eşimi kaybettim, büyük oğlan, ortanca oğlan, kızım… 4 tane cenazem var.  Duvar böyle üstüme yıkılınca birden ayağımı kesti, zaten şu da yaralı. 8 saat enkazda kaldım.  Beni hayata bağlayan Alperen oğlum. Dışarıdan ortaokulu bitirdim. Liseyi çıraklıktan bitirmek istiyorum. Eğitim almak istiyorum. Oğlum için, geleceği için bir esnaflık yapmak istiyorum. Oğluma destek olmak, başında durmak istiyorum.”

BÖLGEDE İLK VE TEK

Deprem sonrası hayata ilk adımlarını bu merkezde atanlardan biri de mağdurlardan Mehmet Fatih Karatut. Depremde sol ayağını kaybeden, Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde başlayan ampütasyon sürecini Adıyaman’dan gelerek Gaziantep Ortez ve Protez Merkezi’nde sürdüren, Karatut, merkezle yaşadığı rahatlığı şu kelimelerle anlatıyor:

“Bu bölgede böyle bir protez merkezinin olduğunu bilmiyorduk. Bugün ilk defa Ankara’daki bildiğimiz kişilerin buraya gelmesi üzerine buraya tesadüfen geldik. Uzuv kaybı yaşayan kişiler çok rahat yola gidip gelemediği için genelde uzanmak isterler, bir araba içinde saatlerce kalmaları onları yorar. Mesafenin kısa olması hasta için büyük rahatlık sağlıyor.  Bundan sonra buraya gelmek, Adıyaman’da yaşayanlara burayla ilgili bilgi vermek daha iyi olacak.”

TAMAMEN ÜCRETSİZ HİZMET

Ortez Protez Merkezi maddi durumu olmayan engelli bireylere ücretsiz olarak hizmet veriyor. Merkezin, yüzlerce kilometre uzaklıktan gelen hastaları bile var. 58 yaşındaki, Balıkesirli Ramazan Kuş onlardan biri. Kuş, 2 kolunu 1984 yılında elektrik akımına kapılmasının ardından kaybediyor ve 40 yıl sonra bu merkezde sağlanan protez ellerini ile çayını yudumlayabilmenin sevincini paylaşıyor:

“Kaza sonrası kolları kaybettikten sonra ben şok şeyler kaybettim. Elektrikli kol istedim böyle, çalışan kol. O da takıldı. Kendimi çok mutlu hissediyorum. O zaman tutamıyordum. Başka birileri yardımcı oluyordu. Çayı kamışla falan içiyordum. Öyle idare ediyorduk. Şimdiyse kendimiz içeceğiz, o yönden mutluyum.”

“ŞİMDİ UMUTLUYUM, ÇOK MUTLUYUM”

Bir başka depremzede Mahmut Koca ise deprem ve sonrası yaşadıklarını ve merkezin hayatına dokunuşunu duygu dolu sözlerle dile getirdi:

“Deprem yaşadık. Adıyaman’da perişan olduk, kimsesizlik gördük. Benim evim 4 kattı. Çocuklarım üst kattaydı, ben hanım ve 1 oğlan en alt kattaydı. Üç daire üstümüze çöktü. Benim ayağım kirişte kaldı, oğlan da öbür odadaydı. Onun da omuzdan gitti. Burayı Adıyaman’da bir arkadaşım dedi. Fatma Şahin bir kurum açmış, biz de buraya geldik dahil olduk. Şimdi umutluyum. Çok mutluyum, hiç karamsar değilim. Geldim, insanlığı gördüm. Yardımseverliği gördüm.

EN BÜYÜK AMACIMIZ TEKRAR İNSANLARI KAZANABİLMEK

GBB Ortez Protez Yapım ve Uygulama Merkezi Müdürü Enver Katırcı merkezin hizmet prosedürü ve amaçları hakkında bilgiler verdi:

“Şu anda birinci önceliğimiz depremzede hastalarımız.  Bizim buradaki en büyük amacımız hastaları hayata yeniden nasıl kazandırabiliriz? Biz aslında insanlara dokunmak istiyoruz. Ortezlerini yapalım, protezlerini yapalım. Buna itirazımız yok ama belediye olarak en büyük amacımız insan hayatına dokunmak. Tekrar insanları kazanabilmek. Depremde bacağını kaybeden öğretmenin protezini bir an önce yapalım ki tekrardan eğitim verebilsin. Tekrardan yeni nesiller yetiştirebilsin. Bu duygu da tarif edilebilen bir şey değil.”

Merkez bünyesinde; geleneksel üretim yönteminin en fazla uygulandığı ortez çeşitlerinden AFO üretimi ve tadilatı, Dinamik Ayak Bilek Ortezi (DAFO), ayakta durma sehpası, skalyoz oturma koltuğu, ayak tabanlık analizi ve skolyoz tarama ve korse gibi ürünlerin üretimi yapılırken, medikal malzemelerin tamirat ve tadilat işleri de yürütülüyor.

Pahalı yöntemlerden biri olan protezler için malzemeler yurt dışından temin ediliyor. Protezlerin maliyetleri 100 bin liradan başlayıp milyon liralara kadar çıkabiliyor. Gaziantep’teki ortez protez merkezi, ise bu hizmeti insan hayatına faydası nedeniyle ücretsiz veriyor.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri ve Engelliler Daire Başkanlığı tarafından engelliler için bilinçlendirilme, yönlendirilme, danışmanlık, mesleki konular, istihdam gibi toplumsal alanda ekonomik refahı beraberinde getirecek bilgilendirme sunumları ve eğitimler gerçekleştiriliyor.

Düzenleyen:  - Advertorial
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...