Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bulgaristan'ın dış politikası

/ Kaynak: AA
Bulgaristan'ın dış politikası

DÜNYA Haberleri  / AA

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, NATO ve AB'nin ülkesi için önemine işaret ederek iki örgütün de Bulgaristan'a refah getirdiğini söyledi.

Mitov, Sofya'da düzenlediği basın toplantısında bakanlığının ilk 100 gününü değerlendirdi ve ülkesinin dış politika önceliklerini anlattı.
Bulgaristan'ın NATO ve AB üyeliğinin "doğru bir tercih" olduğunu ifade eden Mitov, iki örgütün de ülkesine refah getirdiğini, Batı Balkanlar'daki ülkelerin de AB ve NATO entegrasyon ve üyeliğini desteklediklerini vurguladı.
- Rusya ile ilişkiler
Dışişleri Bakanı Mitov, Rusya ile ilişkilerini AB'nin bu konudaki tutumunu temel alarak yürüttüklerini söyleyerek "Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Batı Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmasına göz yummayız" dedi.
Avrupa'da kimsenin Rusya'ya karşı yaptırımların artırılmasını ve krizin derinleşmesini arzu etmediğinin altını çizen Mitov, "Ancak unutmayalım ki bu bunalımda insanlar ölüyor ve bunu durdurmalıyız" diye konuştu. Mitov, çok yakın zamanda Ukrayna'yı ziyaret edeceğini duyurdu.
- IŞİD'le mücadele
IŞİD tehdidine de değinen Mitov, IŞİD'de Bulgaristan vatandaşların yer aldığına dair hiçbir veri bulunmadığını belirtti. Yine de bu konuda önlem almak için Bakanlar Kurulu'na rapor sunulacağını söyleyen Mitov, Adalet Bakanlığı ile Ceza Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin görüşüldüğünü ifade etti.
Mitov, "AB'de IŞİD'in ideolojisinin çökertilmesi gerekiyor. Bu konuda 'IŞİD'in İslamiyet'le hiçbir ilgisi yok' diyen Bulgaristan Müslümanların Başmüftülüğüne teşekkür etmek isterim. Dini topluluklarla çalışarak radikalizme fırsat vermemeliyiz" diye konuştu.
- Sınır güvenliği
Dışişleri Bakanı Mitov, sığınmacı akınıyla ilgili de "Kaçak göç tüm devletleri ilgilendirir. Bulgaristan, AB'nin dış sınırıdır ve dış sınırının korunması konusunda daha aktif olmalıyız. FRONTEX (Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) ile daha sıkı işbirliği yapmamız gerekiyor. Dayanışma fonundan az yararlanıyoruz, oysa ülkemiz sığınma hakkı taleplerinin sayısı bakımından ilk sıralarda yer alıyor. Biz sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.
Bulgaristan'ın Avrupa kurumlarıyla ilişkilerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva'nın, AB ülkeleriyle sığınmacı kabul kotaların oluşturulması ve dağılımının yapılması konusunda görüşeceğini kaydeden Mitov, bu tür temasların süreceğini, Bulgaristan'ın AB'nin dış sınırlarını başarılı şekilde korumaya çalışacağını söyledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...