Rusya, Kırım'da gövde gösterisi yaptı

Rusya, Kırım'da gövde gösterisi yaptı

DÜNYA Haberleri

Rusya, Karadeniz’de başlatılan “Sea Breeze-2021” tatbikatına tepki olarak yasa dışı ilhak ettiği Kırım'da savunma tatbikatı gerçekleştirdi

Rusya'nın sert tepki gösterdiği “Sea Breeze-2021” (Deniz Meltemi- 2021) tatbikatı ABD öncülüğünde çok sayıda NATO ülkesi ile Ukrayna'nın katılımıyla Karadeniz'de başladı. 1997’den bu yana her yıl düzenlenen Sea Breeze'in en büyüğü bu sene gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin de aralarında olduğu toplam 32 ülkeden 5 bin askerin yanı sıra 32 gemi ve 40 uçakla düzenlenen tatbikat iki hafta sürecek. Rusya ise, kendi egemenlik bölgesinin yakınında yapıldığını ifade ettiği tatbikatı provokasyon olarak nitelendirerek Washington’a bundan vazgeçme çağrısında bulundu. Washington'un geri adım atmaması üzerine Rusya yasa dışı ilhak ettiği Kırım'da savunma tatbikatı düzenledi. Su-24MP keşif uçakları, Su-27 ve Su-30 çok amaçlı avcı uçakları, Su-24M ön bombardıman uçaklarının da katıldığı tatbikatta, Mi-8 ve Ka-27 savaş helikopterleri yer aldı. Güney Askerî Bölgesi ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı S-400 ve Pantsir hava savunma sistemleri birliklerinin de hazır bulunduğu tatbikatta, hava savunma kuvvetlerinin hazır olup olmadığı kontrol edildi.

GERİLİM HAD SAFHADA
Karadeniz’de gerilim, geçen haftadan beri yükselmiş durumda. Rusya donanma güçleri, Kırım açıklarında ülkenin karasularına giren bir İngiliz savaş gemisine çarşamba günü uyarı ateşi açmıştı. İngiliz yetkililerse gemilerinin Rusya’nın kara sularından değil; Ukrayna’nın kara sularından geçtiğini savunmuştu. Rusya, 2014’te düzenlenen sözde bir referandum ile Kırım'ın Rusya’ya bağlandığını açıklamıştı, ancak referandumu hiçbir ülke tanımamıştı.


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...