Pakistan’dan tanıma hamlesi bekliyoruz

Pakistan’dan tanıma hamlesi bekliyoruz

DÜNYA Haberleri

Pakistan yönetimi KKTC’ye heyet gönderiyor. Stratejistlere göre bu ziyaret KKTC’yi tanımanın ilk adımı olabilir. Tanıma kararı çıkarsa dost ve kardeş Pakistan’ı yeni ülkeler takip edebilir.

Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin, resmî Twitter hesabından, konsolosluk heyetinin KKTC’ye 3 günlük ziyaret gerçekleştireceğini duyurmasının ardından Pakistan’ın, KKTC’yi resmî olarak tanıyıp tanımayacağı bir kez daha gündeme geldi. Konuyu gazetemize değerlendiren uzmanlar, Pakistan’ın bu hamlesinin çok anlamlı ve önemli olduğunu belirtti. Ziyaretin KKTC’nin tanınmasının ilk adımı olacağına dikkat çeken uzmanlar, Pakistan’ın ardından Azerbaycan, Pakistan, Libya’nın da aralarında bulunduğu Türk ve Müslüman ülkeler ve Rusya’nın da KKTC’yi resmen tanıyabileceğini ifade etti. Değerlendirmeler şöyle:

COŞKUN BAŞBUĞ: SIRADA BAŞKA ÜLKELER VAR
Güvenlik ve Terör Uzmanı Emekli İstihbarat Albayı Coşkun Başbuğ: Bu ziyaret, Pakistan’ın KKTC’yi tanımasının ilk adımı olarak değerlendirilebilir. Son birkaç yıldır KKTC’nin tanınması konusunda ciddi ataklarımız var. KKTC’nin dış dünyaya açılması için tanınması gerekiyor. Ankara bu konudaki kırmızı çizgilerini ortaya koydu. Birincisi, Ada’da birleşik tek devletli değil, iki devletli çözüm. İkincisi de KKTC’nin tanınması. Artık zaman geldi. Azerbaycan ve diğer Türk devletlerinin, bizimle yakın ilişkisi olan devletlerin KKTC ile ilgili yapması gerekenler var. O nedenle ben bu ziyareti çok anlamlı ve önemli buluyorum. Pakistan en yakın zamanda bunu resmî olarak deklare etmeden önce ana fikrini açıklayabilir. KKTC’nin önümüzdeki süreçte sadece Pakistan tarafından değil, başta Azerbaycan olmak üzere Kafkasya’daki Türk devletleri tarafında da tanınacağını, buna diğer başka devletlerin de katılacağını düşünüyorum.

ÜNAL: RUSYA DA TANIYABİLİR
Maltepe Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal: Pakistan’ın yanı sıra başka ülkeler de bu girişimlerde bulunabilir. Bu, resmen ve hemen bir tanıma şeklinde olabileceği gibi tanımaya giden bir formata dönüşebilir. Çok kutuplu dünya düzeni de bunu mümkün kılıyor. Sadece Pakistan ve Azerbaycan değil, Rusya’nın da KKTC’yi tanımaya olumlu baktığı yönünde sinyaller var. Tek devletli çözüm, Ada’yı tamamen AB ve NATO toprağı haline getirir. Bu da Rusya’nın çıkarlarında aykırı. Dolayısıyla Moskova da KKTC’yi tanıyabilir. Rusya böyle bir tanıma sürecine gelirse ki, bence gelecektir, o zaman da Suriye de dahil Türkiye’nin ulusal çıkarları göz önüne alınarak Ruslarla bir paket pazarlığı yapmak lazım. Öte yandan, Batı dünyası Kıbrıs konusunda kendi yaptığı haksızlıklara hayıflanmalı. Yunanlılarla birlikte bugüne kadar çözüm önerilerin neden hep reddettiklerini yeniden düşünmeli.

BİLGİN: YENİ DEVİR BAŞLAR
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mustafa Sıtkı Bilgin: Ateşle barutun bir arada durmayacağı 60 yıllık tecrübeden anlaşıldı. Kıbrıs’ta ayrı ayrı iki devlet kurulmasından başka çare yok. Pakistan’ın yanı sıra Azerbaycan, İran, Libya ve bazı Orta Asya ve Müslüman ülkelerin KKTC’yi tanıması ile 60 yıl sonra önemli bir eşik aşılır. KKTC’nin söz konusu ülkeler tarafından tanınması ile AB ve Yunanistan tarafından KKTC’nin önünde kurulmak istenen set veya demirperde yıkılmış olur. Yeni bir devir başlar. Bu da önümüzdeki dönemde Doğu Akdeniz jeopolitiği açısından Türkiye lehine çok önemli bir hamle ve kazanç olur. 


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...