Rusya hakkında şok aşı iddiası: Gizli bilgileri çaldılar

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Rusya hakkında şok aşı iddiası: Gizli bilgileri çaldılar

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

İngiltere'de Rus ajanların AstraZeneca aşısıyla ilgili çok gizli bilgileri çalarak, Rus koronavirüs aşısı Sputnik V'yi geliştirdikleri iddia edildi.

İngiltere, Rusya’yla ilgili şoke edici bir iddiayla çalkalanıyor. Güvenlik yetkilileri, bir Rus köstebeğin Oxford Üniversitesi’yle AstraZeneca firması iş birliğinde geliştirilen Covid aşısına dair çok gizli bilgileri çaldığına dair ellerinde deliller olduğunu ifade ettiler.

GİZLİ BİLGİLERLE SPUTNİK V'Yİ GELİŞTİRDİLER

Ancak bunun ilaç devinin laboratuvarından veya fabrikasından alınan formül mü yoksa analiz için ülke dışına kaçırılan bitmiş ilacın bir şişesi mi olduğu belli değil. İddiaya göre Rusya, dünyada koronavirüse karşı ilk aşıyı geliştirme yarışının bir parçası olarak bu yola başvurdu ve benzer özelliklerdeki Sputnik V aşısını geliştirdi.

İNGİLTERE'DEN İDDİALARI DOĞRULAYAN CEVAP

Konu hakkında görüşleri sorulan İngiltere İçişleri Bakanlığı yetkililerinden Damian Hinds, iddiayı reddedemeyeceğini ifade etti. Hinds, “Ticari ve bilimsel sırlar dahil, sürekli hassas bilgileri ele geçirmek isteyen yabancı devletler olduğu doğrudur” dedi. İstihbarat teşkilatı MI5 de Mart 2020’de Rus hackerlar tarafından Oxford Üniversitesi’ne defalarca siber saldırı gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

BİR AY ARAYLA DUYURULARI YAPILMIŞTI

AstraZeneca geçtiğimiz sene nisan ayında aşıyı ilk kez insanlar üzerinde denemeye başladığını açıklamış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ertesi ay Covid aşısını bulduklarını bildirmişti. Putin, ağustos ayında televizyondan yaptığı açıklamada da dünyada ilk Covid-19 aşısını kendilerinin geliştirdiğini iddia etmişti. AstraZeneca da Sputnik V de vektör aşısı.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...