Pakistan ekonomik krize sürükleniyor

Pakistan ekonomik krize sürükleniyor

DÜNYA Haberleri

Pakistan Ulusal Meclisinin feshedilmesinin ardından devam eden anayasal kriz, ülkenin kırılgan ekonomisini olumsuz etkileyebilir.

OSMAN SAĞIRLI

Uzmanlara göre, dağılma Pakistan’da zaten kritik olan siyasi kargaşayı, daha da kötüleştirecek. Analistler, ülkedeki mevcut durumun hisse senetleri, tahviller ve emtiaları etkileyecek yasal bir kriz oluşturduğunu söyledi. Hızlı çözüm ve erken seçimin yeni hükûmetin çok ihtiyaç duyduğu ekonomik kararları almasına izin vereceğini söylediler. Topline Securities analistleri bir araştırma notunda “Krizin erken çözülmesinin ve Yüksek Mahkemenin konuyla ilgili kararının piyasalar ve ekonominin görünümü için kritik olacağına inanıyoruz” dedi. Pakistan ekonomisinin hâlihazırda düşen döviz rezervleri, artan cari hesap açığı ve artan emtia fiyatları şeklinde birçok zorlukla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Arif Habib Limitedin araştırma başkanı Tahir Abbas, piyasanın siyasi cephede netlik aramaya devam edeceğine inanıyor. Ekonomi, Uluslararası Para Fonu (IMF) kredi programının geleceğiyle ilgili endişeleri artıran siyasi çalkantılara maruz kaldı. Bu durum yatırımcının ülkenin ekonomik görünümüne olan güvenini etkileyebileceği belirtiliyor. Ancak IMF, programları askıya almayı düşünmediklerini duyurdu. Mart ayında yabancı yatırımcılar borsa ve tahvillerden iki yılın en hızlı kaçış işlemini gerçekleştirerek aynı ayda 393 milyon ABD doları tutarındaki yatırımı geri çektiler. Derecelendirme kuruluşu Moody’s, son raporunda, siyasi huzursuzluğun ülkedeki duraklayan reform hamlesini yavaşlatabileceğini ve ‘kredi notunun negatif’ olduğunu söyledi.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...