Zelenski'nin Filiki Eterya örgütünü övmesi Yunan Parlamentosu’nu karıştırdı! Tepkiler çığ gibi

Düzenleyen:
Zelenski'nin Filiki Eterya örgütünü övmesi Yunan Parlamentosu’nu karıştırdı! Tepkiler çığ gibi

DÜNYA Haberleri

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, online olarak Yunan Parlamentosu’na bağlandı. Parlamento’da konuşma gerçekleştiren Zelenski, 19. yüzyılda Osmanlı devletine isyan eden ve binlerce Türk’ü katleden Filiki Eterya örgütünü övdü. Zelenski’nin sözleri Yunan Parlamentosu tarafından ayakta alkışlanırken, konuşmasındaki bazı yerleri büyük tepki çekti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, online olarak Yunan Parlamentosu'na bağlanarak bir konuşma gerçekleştirdi. 

BİNLERCE TÜRK’Ü KATLETMİŞTİ 

Zelenski konuşmasında dikkat çeken bazı ifadelerde bulundu. Ukrayna lideri, 19. yüzyılda Osmanlı'ya isyan eden ve Mora'da on binlerce Türk'ü katleden Filiki Eterya örgütünü övdü.

AYAKTA ALKIŞLADILAR 

Vladimir Zelenski konuşmasında Filiki Eterya’yı överek, "Bugün Helenizmin bir başka büyük merkezi Odessa da tehdit altında. Tarihteki Dostluk Cemiyeti (Filiki Eterya) burada kuruldu. Yunanistan'da yeni bir Dostluk Cemiyeti'nin oluşturulabileceğine ve hem Ukrayna'yı hem de Helenizmi kurtarmak için savaşabileceğine inanıyorum. Yunan devrimcileri, dün ya bağımsızlık ya da ölüm diyorlardı. Biz de bugün aynısını söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

Zelenski'nin Filiki Eterya örgütünü övmesi Yunan Parlamentosu’nu karıştırdı! Tepkiler çığ gibiYunan Parlamentosu ise Zelenski'yi ayakta alkışladı.

SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin eli kanlı olan acımasız Filiki Eterya örgütünü övmesi ve "Yunanistan ve Ukrayna arasında da bir Filiki Eterya kurulabilir" şeklinde sözler sarf etmesi büyük tepki çekti.

Zelenski'nin Filiki Eterya örgütünü övmesi Yunan Parlamentosu’nu karıştırdı! Tepkiler çığ gibi

FİLİKİ ETERYA’NIN KANLI GEÇMİŞİ 

Bundan tam 200 yıl önce 40 bine yakın Mora Türkü, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin övdüğü Filiki Eterya örgütü eliyle Rumlar tarafından katledildi. Filiki Eterya 1814 yılında Emmanouil Ksantos, Nikolaos Skoufas ve Athanasios Tsakalof adlı üç Yunan tarafından, günümüzde Ukrayna sınırları içinde kalan Odessa (Hocabey) kentinde kuruldu. Örgütün amacı "Megali İdea" yani "Büyük Yunanistan" fikrini hayata geçirmekti. Filiki Eterya önderliğinde örgütlenen Yunan güçleri, 1821'de Osmanlı'ya isyan etti. Bunun sonucu olarak Mora Yarımadası'nda olaylar çıktı ve binlerce Türk vahşice katledildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...