Kuzey Kore rekora gidiyor: Bir haftada 1 buçuk milyon vaka

Düzenleyen: / Kaynak: AA/İHA
Kuzey Kore rekora gidiyor: Bir haftada 1 buçuk milyon vaka

DÜNYA Haberleri  / AA/İHA

Tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgınında ilk vakayı geçen hafta duyuran Kuzey Kore'de can kaybı bir haftada 50'yi aştı, vaka sayısı ise 1 buçuk milyonu buldu. Tıbbi malzeme yetersizliği ve halkın aşısız olması nedeniyle uzmanlar, ülkede 'insani kriz' yaşanabileceğini vurgularken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise salgınla mücadele için orduyu göreve çağırdı.

Dünyanın en kapalı ülkesi olarak bilinen ve ülkeye girişlerin özel izne tabi tutulduğu Kuzey Kore, koronavirüse yenik düştü. 12 Mayıs'ta salgından bu yana görülen ilk vakayı açıklayan ülkede can kayıpları peş peşe geliyor. Devlet kontrolündeki Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), nedeni bilinmeyen yüksek ateş belirtisinin ülke çapında 269 bin 510 kişide daha gözlendiğini ve vaka sayısının 1 milyon 483 bin 60'a ulaştığını açıkladı.

CAN KAYBI 56'YA YÜKSELDİ

Ordunun tıbbi malzeme dağıtımı için seferber olduğu ülkede 6 kişinin daha yüksek ateş nedeniyle hayatını kaybettiği ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 56'ya yükseldiği kaydedildi.

Kuzey Kore rekora gidiyor: Bir haftada 1 buçuk milyon vaka
Yaklaşık 26 milyon nüfusu olan Kuzey Kore'de halkın Covid-19'a karşı aşılandığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

İNSANİ KRİZ ENDİŞESİ SÜRÜYOR

Koronavirüs salgınının başından bu yana ülkede enfeksiyon görülmediğini savunan Pyongyang yönetimi, ilk virüs vakasını geçtiğimiz Perşembe günü devlet medyası aracılığıyla doğrulamış, Cuma günü ise Covid-19 kaynaklı ilk ölüm vakası duyurulmuştu. Kuzey Kore pozitif hasta sayısı ve ölümlerin kaçının Covid-19 ile bağlantılı olduğu konusunda net bir bilgi paylaşmazken, uzmanlar ise tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle teşhis konamama ihtimaline dikkat çekerek 'insani kriz' uyarısında bulunmuştu.

KIM JONG-UN'DAN ORDUYA DAVET

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, devlete ait ilaç rezervlerinden Covid-19 tedavisi için gerekli olanların eczanelere dağıtımı konusunda geç kalındığı uyarısında bulundu. Devlet rezervlerindeki ilaçların eczanelere acilen dağıtılması ve eczanelerin de 24 saat açık olması belirtilse de Kim, bu kararın gereği gibi uygulanmadığını ifade etti.

Kim, ordunun tıbbi biriminin, başkent Pyongyang'da ilaç tedarikinin istikrarlı bir hale getirilmesinde devreye girmesi talimatı verdi.

Kuzey Kore rekora gidiyor: Bir haftada 1 buçuk milyon vakaKuzey Kore'de artan vakalar sonrası tıbbi malzeme sorunu yaşanıyor.

GÜNEY KORE'DEN COVID-19 YARDIMI

Diğer yandan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'ye salgınla mücadelesi için aşı, ilaç, tıbbi ekipman ve sağlık personeli gönderebileceklerini söyledi. Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin şimdiye kadar kendilerinden salgınla ilgili herhangi bir yardım talep etmediğini açıkladı.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA/İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...