ABD ordusu açıkladı: Dünyanın bilinen son kimyasal silahları bugün imha edilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD ordusu açıkladı: Dünyanın bilinen son kimyasal silahları bugün imha edilecek

DÜNYA Haberleri

Amerika Birleşik Devletleri ordusu, kimyasal silah stokuna ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında söz verdiği üzere elindeki tüm kimyasal silahları imha edeceklerini duyurdu.

ABD'nin kimyasal silah stokunu imha etmesi için gereken yasal süre tamamlanmak üzere. 1997 yılında imzalanan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne imza atan ABD, Çin ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu 8 ülke, kimyasal silahları imha etme sözü verdi. Ancak 26 yıl önce yürürlüğe giren sözleşmenin ardından 7 ülke ellerindeki kimyasal silahları imha ederken, ABD bu sözünü yerine getirmedi

Geçtiğimiz ay Çin hükümetinden ABD'ye yapılan uyarıların ardından ABD ordusu kimyasal silahların imhasına ilişkin bir açıklama yaptı. New York Times'a konuşan ABD ordusundan yetkili isimler, dünyanın bilinen son kimyasal silah stokunun 7 Temmuz'da (bugün) imha edileceğini açıkladı.

ABD ve diğer birçok ülke, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin 1997'de yürürlüğe girmesinden sonraki 10 yıl içinde cephaneliklerini tamamen ortadan kaldırmayı kabul etmişti ancak ABD aradan yıllar geçmesine karşın kimyasal silah stokunu yok etmemişti. 

KİMYASAL SİLAHLARI ROBOTLARLA İMHA EDECEKLER

Peki, ABD kimyasal silahları nasıl yok edecek? Bunun için yapılan mevcut yöntem robotları çalıştırmak. Bu robotlar, kimyasal yüklü top mermilerini ve roketleri birçok aşamadan geçirerek imha edecek; örneğin, içlerini boşaltacak, yıkayacak ve daha sonra zararsız hale getirmek için fırınlayacak. Ekipler, stok alanının yıkımı başlamadan önce sızıntı olup olmadığını kontrol etmek için X ışınlarını kullanıyor ve tehlikeli maddelerle teması en aza indirmek için robotları uzaktan izliyor.

Ordu başlangıçta, daha önce sessizce yaptığı gibi, silahları gemilere batırarak elden çıkarmak istedi ancak çevresel kirliliğe neden olacağı için halk tepkisiyle karşılaşınca vazgeçtiler. 1980'lerde kimyasal maddeleri yakma önerileri de itirazlarla karşılanmıştı ancak ordu nihayetinde stokların büyük bir bölümünü bu şekilde yok etti.

Bu arada ABD, kimyasal silahları en son Birinci Dünya Savaşı'nda kullandı ancak caydırıcı olarak onlarca yıl üretmeye devam etti. Öte yandan Rusya, 2017'de son kimyasal silahını imha ettiği konusunda ısrar etmesine rağmen gizlice sinir gazı üretmekle suçlanıyor. 2010'lu yıllarda hükümet yanlısı Suriye askeri güçlerinin Rusya desteğiyle bu tür silahları kullandığı iddia edildi.

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...