ABD Genelkurmay Başkanı’ndan İsrail’e uyarı: Ne kadar uzarsa o kadar zorlaşır

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
ABD Genelkurmay Başkanı’ndan İsrail’e uyarı: Ne kadar uzarsa o kadar zorlaşır

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail-Hamas çatışması 34. gününde devam ederken ABD Genelkurmay Başkanı Brown’dan Tel Aviv yönetimine dikkat çeken uyarılarda bulundu. Gazze’deki savaşın risklerinden bahseden Brown “Bence bu iş ne kadar uzarsa o kadar zorlaşabilir.” dedi.

Dünyanın gözü tam 34 gündür Gazze’de… İşgalci İsrail ordusu çatışmanın başladığı 7 Ekim’den beri adeta abluka altındaki kente ‘ölüm’ yağdırdı. İsrail’in kara, hava ve denizden on binlerce ton bomba kullandığı saldırılarında 11 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti.

Dünyanın gözü önünde savaş suçları işlemekten imtina etmeyen İsrail ordusu, Gazze’yi tam kuşatma altına aldı ve kent merkezine girdiğini uyurdu.

Hamas’ın güçlü direnişiyle karşılan İsrail ordusu Gazze’de çok sayıda kayıp verirken ABD Genelkurmay Başkanı Charles Brown, Tel Aviv yönetimine bir dizi uyarılarda bulundu.

Brown, İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtı için belirlediği hedefin "oldukça büyük bir emir" olduğunu söyledi.

Brown ayrıca, İsrail ordusunun yürüttüğü faaliyetlerle ilgili olarak kamuoyuna yaptığı açıklamaları geliştirmesi gerektiğini dile getirdi. Brown açıklamasında konuyu İsrailli mevkidaşıyla da görüştüğünü söyledi.

Brown, Gazze'deki çatışmalara daha hızlı bir çözüm bulunmasının, insanları Hamas’ın saflarına katılmaya teşvik edebilecek sivil çatışmaları sınırlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

“NE KADAR UZARSA O KADAR ZORLAŞIR”

İsrail'in Hamas'ın "üst düzey liderliğini" hedef almaya odaklandığını ve bu hedefe daha çabuk ulaşılabileceğini de söyleyen Brown, bir aydır devam eden çatışmayla ilgili ilk detaylı açıklamasında, "Bence bu iş ne kadar uzarsa o kadar zorlaşabilir." dedi.

Brown, Filistinli sivillerin ölüm oranının yüksek olmasının insanları Hamas saflarına katılmaya itebileceğinden endişe duyup duymadığı sorusuna ise şu cevabı verdi:

ABD Genelkurmay Başkanı Brown, açıklamasını sonlandırırken, "İşte bu yüzden zamandan bahsederken, çatışmaları durduracak bir noktaya ne kadar hızlı ulaşabilirseniz, Hamas'ın bir sonraki üyesi olmak isteyen birisine dönüşen sivil nüfus için daha az çekişme yaşarsınız." ifadelerini kullandı. 

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRILARINDA SON DURUM 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana 34'ü Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda olmak üzere 351'i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarda 4 bin 324'ü çocuk, 2 bin 823'ü kadın olmak üzere 10 bin 569Filistinli öldürüldü, en az 26 bin 475 kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...