ABD ordusunda Rus denizaltı paniği: Devriye gezen Severodvinsk'in nükleer enerji güdümlü füze özelliği endişeye yol açtı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD ordusunda Rus denizaltı paniği: Devriye gezen Severodvinsk'in nükleer enerji güdümlü füze özelliği endişeye yol açtı

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'da bir yıldır devam eden çatışmalar, Rusya'nın hava, kara ve deniz kuvvetlerinin ciddi bir kısmını tüketti ve zor durumda bıraktı. Ancak Rus ordusunun önemli bir bileşeni olan denizaltılar, ABD komutanlarını hâlâ endişelendiriyor.

Rus yapımı denizaltılar ülkenin son deniz modernizasyon projelerinin en parlak ürünlerinden. Özellikle Severodvinsk sınıfı denizaltılar için ABD'li yetkililer tespit edilmesinin oldukça zor olduğunu söylüyor ve Avrupa ve ABD'deki önemli hedefleri vurabileceklerini ileri sürüyorlar.

ABD ordusundan tuğamiral Michael Studeman, Nisan ayında batırılan Rusya’nın Karadeniz Filosunun amiral gemisi güdümlü füze destroyeri Moskva'nın kaybına rağmen Rusya donanmasının büyük ölçüde sağlam kaldığını ve aynı şekilde çalışmaya devam ettiğini söylüyor. 

Studeman, nükleer enerjili güdümlü füze denizaltılarından (SSGN) bahsederek, “Ancak Severodvinsk SSGN'leri ile daha gelişmiş yeteneklere sahipler. Şu anda orada bunlardan üç tane var ve daha fazlasını inşa edecekler" dedi.

Rusya, Yasen sınıfı olarak adlandırdığı Severodvinsk sınıfı dokuz denizaltı geliştirmeyi planlıyor ve gelecekte daha fazlasını üretebilir. Studeman, bu denizaltıların ‘çok, çok gelişmiş’ olduğunu, ‘çoklu görev yeteneklerine’ sahip olduğunu ve giderek daha aktif olduklarını söyledi.

ATLANTİK'TE DEVRİYE ATIYOR

Studeman, "Atlantik'te devriye gezmeye başladılar, ABD'yi bazı devriye bölgelerinde risk altında tuttular ve yakın zamanda birini Pasifik'e taşıdılar. Dolayısıyla, bu denizaltıların nerede olduklarını ve ne yaptıklarını takip etmeye çalışırken ABD için ikili bir meydan okuma olacak." sözleriyle tedirginliğini dile getirdi. 

ABD Kuzey Komutanlığı ve NORAD başkanı ABD Hava Kuvvetleri Generali Glen VanHerck, Ekim ayında yaptığı bir açıklamada, ABD kıyılarında Severodvinsk sınıfı denizaltıların varlığının arttığını söylemişti.

VanHerck geçmişte Severodvinsk sınıfı denizaltıların en büyük endişe kaynağı olduğunu söylemiş ve ABD denizaltılarıyla ‘eşit’ olarak tanımlamıştı.

RUS OYUN KİTAPLARINDAN FIRLAMIŞ GİBİ

Severodvinsk olarak da adlandırılan ilk Severodvinsk sınıfı denizaltının inşaatı 1993 yılında başladı, 2013'ün sonlarında hizmete girdi. İkinci ve üçüncü denizaltılar Kazan ve Novosibirsk hizmete girdi ve dördüncüsü Krasnoyarsk deniz denemelerinden geçiyor.

Nükleer tahrike ek olarak, Severodvinsk sınıfı denizaltılar gelişmiş sessizleştirme teknolojisine sahiptir ve tespit edilmelerini zorlaştıran düşük manyetik çelikten yapılmıştır. Torpidoların yanı sıra dikey olarak ateşlenebilen gemisavar ve kara saldırısı seyir füzeleri ile donanmış durumdalar.

Severodvinsk'ten sonra inşa edilen denizaltılar da benzer şekilde silahlandırılmış ancak yeni sessizleştirme teknolojisi ve daha sessiz bir nükleer reaktör dahil olmak üzere bir dizi yükseltmeye sahiptir.

Karadaki hedeflere seyir füzeleri ile saldırma yeteneği, Rus denizaltıları için nispeten yenidir. Bunu 2010'ların ortalarında Kalibr seyir füzelerini Suriye'deki IŞİD hedeflerine ateşleyerek gösterdiler ve bazı ABD'li yetkilileri şaşırttı.

Bu yetenekler, Batılı yetkililer arasında hayranlık ve endişe uyandırdı. Çünkü Severodvinsk sınıfı denizaltıların kıyılarında pusuya yatarak ikmal ve takviye için gerekli olan limanlar ve hava alanları gibi hayati altyapılara seyir füzeleriyle saldırma ihtimalleri korkutucuydu.

(Insider)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...