ABD, Türkiye-Yunanistan geriliminde tarafını seçti

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
ABD, Türkiye-Yunanistan geriliminde tarafını seçti

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Yunanistan’ın uluslararası hukuku hiçe sayarak adalara silah yığması ve iskana açması nedeniyle bölgede gerilim tırmanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun sert tepkilerine rağmen Türkiye aleyhine konuşan Yunanistan, provakasyonlarını sürdürüyor. Yunanistan ABD’nin askeri üssüne dönerken ABD taraflılığını kanıtlarcasına Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Türkiye-Yunanistan geriliminde Atina’nın tarafında olduklarını itiraf etti.

Topraklarını ABD üssüne çeviren Yunanistan, uluslararası anlaşmalara aykırı olmasına rağmen adalara silah yığmaya devam ediyor. Ege’de silahsızlandırılmış adalara asker yerleştiren Yunanistan, statüsü belli olmayan adaları da iskana açarak adeta işgal ediyor. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Yunanistan Başbakanı Miçotakis Mavi Vatan haritasını göstererek Türkiye’yi şikayet etmişti.

ABD, Türkiye-Yunanistan geriliminde tarafını seçti

ABD Kongresi’nde konuşan Miçotakis Türkiye aleyhine konuşmalarıyla ayakta alkışlanmıştı. Ege’deki en büyük tatbikatlardan birine imza atan Türk ordusu onlarca ülkeden 10 binlerce personelin katılımıyla gerçekleştirdiği tatbikat, Yunanistan’ı endişeye düşürdü. Bir adaya askeri çıkarma senaryosuna dayalı EFES 2022 tatbikatı Yunanistan’ın ateşini harladı.

ABD, Türkiye-Yunanistan geriliminde tarafını seçti

ADALARDA EGEMENLİK TARTIŞMASI

Türkiye’nin kendisi için Ege’de bir tehdit unsuru olduğunu iddia eden Yunanistan, Lozan ve Paris antlaşmalarının aksi yönündeki hükümlerine rağmen Doğu Ege adalarını silahlandırma politikasını savunmayı sürdürüyor. Türkiye’nin sorularına cevap veremeyen Yunanistan, bölgede ABD’nin desteğini kazanmaya çalışıyor. “Silahsızlandırılmış bu adaların statüsünü ihlal etmediğini söylesin” diyerek Atina’ya seslenen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, elindeki belgeler olduğunu ve ihlal gerekçelerinin hiç birinin geçerli olmadığını dile getirmişti. Çavuşoğlu, “Bu ihlalleri sonlandırmazsa adaların egemenlik tartışmasını başlattık zaten, egemenliği tartışılır diyerek” sert çıkmıştı.

ABD, Türkiye-Yunanistan geriliminde tarafını seçti

ABD’DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden gerilim tırmanırken ABD’den açıklama geldi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez, Türkiye’ye karşı ‘tarafsız’ olmadıklarını resmen itiraf etti.  ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, “Yunanistan ile Türkiye arasında tarafsız olsaydık; ABD'nin, Yunanistan'daki ayak izini genişleten büyük bir 'Askeri Güvenlik İşbirliği Anlaşması'na imza atmazdık” dedi. ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması uyarınca Yunanistan, Türkiye sınırındaki Dedeağaç Üssü ve Girit Adası'ndaki Suda Üssü de dahil olmak üzere, ülkedeki Amerikan üslerinde daha fazla ABD askerinin konuşlandırılmasına izin verecek. Yenilenen anlaşma ile ABD, Yunan askeri üslerine de erişim hakkına sahip olacak.

ABD, Türkiye-Yunanistan geriliminde tarafını seçtiABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...