ABD'den İran'a ağır suçlama: Ukrayna'daki saldırılardan sorumlu tuttu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'den İran'a ağır suçlama: Ukrayna'daki saldırılardan sorumlu tuttu

DÜNYA Haberleri

ABD’den Rusya ile İran arasındaki askeri ilişkiler hakkında yeni bir açıklama geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin savunma alanındaki ortaklıklara dönüştüğünü söyledi. 

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Kirby, İran ile Rusya arasındaki askeri ilişkileri ‘ortaklık’ olarak nitelendirdi. Ayrıca iki ülkenin birlikte insansız hava aracı (İHA) üretmeyi planladığını ileri sürdü. 

Rusya ile İran arasındaki işbirliği Ukrayna savaşıyla birlikte artarken, geçtiğimiz aylarda Ukrayna, Rus birliklerinin İran yapımı kamikaze İHA’ları kullandığını iddia etti. Her ne kadar Tahran yönetimi iddiaları reddetse de Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın başlamasından önce Moskova’ya İHA satışı yaptıklarını itiraf etti. 

UKRAYNA’DAKİ SALDIRILARDAN İRAN’I DA SORUMLU TUTTU

ABD’li sözcü Kirby ise, İran ile Rusya arasındaki ortaklıkların Ukrayna’ya, komşu ülkelere ve hatta uluslararası topluma zarar vereceğini ileri sürdü. 

Kirby, “Rusya silah geliştirme ve eğitim gibi alanlarda İran’la işbirliği yapmak istiyor. Öte yandan İran’a da helikopterler ve hava savunma sistemleri gibi gelişmiş askeri ekipmanlar satmayı hedefliyor. Rusya’nın Ukrayna’da kullandığı İran İHA’ları enerji altyapılarının yok edilmesinden, milyonlarca kişinin elektrik, ısınma ve temel ihtiyaçlara erişemeden yaşamasından sorumlu. İran’ın bu tercihleri Ukrayna’da insanların hayatını kaybetmesinin nedenlerinden biri.” dedi. 

Bu arada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy daha önce yaptığı bir açıklamada, her gün 10 küsur İran’a ait İHA düşürdüklerini söyledi. Bununla birlikte, ABD gibi İngiltere de İran’ın Rusya’ya desteğinin daha da artacağını düşünüyor. 

(BBC Türkçe)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...