ABD'nin haddini aşan S-400 teklifine Türkiye'den ret!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD'nin haddini aşan S-400 teklifine Türkiye'den ret!

DÜNYA Haberleri

ABD, S-400'lerle ilgili Türkiye’nin egemenliğine tamamen ters düşen bir teklifte bulundu ve bir kez daha sınırı aştı. S-400’lerin Ukrayna’ya gönderilmesini isteyen ABD’ye rest çekildi ve teklif reddedildi. Peki, ABD Türkiye’yi Rusya-Ukrayna savaşına dahil etmeye mi çalışıyor? Boğazlar üzerindeki plan ne? Rusya ve Türkiye dostluğunun altına dinamit mi döşemek istiyor? İşte detaylar...

Türkiye son yıllarda savunma sanayisini geliştiriyor. Bununla birlikte savunma sanayii alanında dünyada ihracat payı da artırmaya devam ediyor. Bu adımların atılmasına ön ayak olan ülke ise hiç şüphesiz F-35 kriziyle birlikte ABD oldu.

ABD'Yİ RAHATSIZ EDEN ALIŞVERİŞ

Türkiye, Eylül 2017'de Rusya Federasyonu ile 'acil ihtiyaç' kapsamına 4 batarya S-400 Hava Savunma Sistemi tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı ve Temmuz 2019 itibarıyla Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi. Bu anlaşma ile Türkiye, Rusya’dan S-400 tedariki gerçekleştiren ilk NATO ülkesi oldu. Bu alışveriş elbette ki ABD'yi rahatsız etti.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 HSS satın alması sonucunda ABD, bu alımı gerekçe göstererek Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatına yönelik olarak Aralık 2020’de ambargo uyguladı ve Türkiye 5. nesil F-35 savaş uçağı projesinden çıkartıldı. MMU KAAN’ın yapım süreci de bununla başladı.

ABD'DEN HADDİNİ AŞAN TEKLİF

ABD, S-400'lerle ilgili bağımsızlığımıza, egemenliğimize tamamen ters düşen bir teklifte bulundu. Amerika, Türkiye’nin Rusya’dan tedarik ettiği S-400 Hava Savunma Sistemi’ni Ukrayna’ya sevk etmesini teklif etti. Elbette ki bu teklif reddedildi.

Peki daha F-35 programı için Türkiye'nin ödediği 1.4 milyar dolar ABD’nin kasasındayken, Türkiye bunun mücadelesini veriyorken ABD neden böyle bir teklifte bulundu?

Rusya ve Türkiye dış politikaya baktığımızda iki dost ülke. ABD, Türkiye’nin elindeki S-400’den kurtulmanın ötesinde, Türkiye’nin S-400’ü Ukrayna’ya vermesinin istemesindeki sebep ülkemizi savaşa bulaştırmak olabilir mi?

AMERİKA BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKACAK MI?

Türkiye’nin savaşa bulaştırılmasının ABD açısından önemi ne peki? Birincisi, Türkiye-Rusya işbirliğini sabote etmek. İkincisi, Ukrayna’yı Polonya dışında Türkiye’den de silahlandırmak. Üçüncüsü ise savaşa bulaşan Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni gevşeterek Karadeniz’in ABD’ye ve NATO’ya açılması.

Peki Amerika bu işin peşini bırakacak mı yoksa farklı tekliflerle yine Türkiye'nin kapısını çalacak mı?

Türkiye'nin artık F-35'e ihtiyacı yok. Dayatmalarla ambargolarla dize getirmeye çalıştıkları Türkiye eskide kaldı. Artık ABD’den gelecek talimatlı bekleyen değil, ABD’ye kafa tutan bir Türkiye var.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...