Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD'nin Venezuela çıkışı şimdilik 'sembolik' görülüyor
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Dünya

ABD'nin Venezuela çıkışı şimdilik 'sembolik' görülüyor

Son Güncelleme: 12 Mart, 2015 - 12:49
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
ABD'nin Venezuela çıkışı şimdilik 'sembolik' görülüyor
Fotoğraf Başlığı ABD'nin Venezuela çikisi simdilik 'sembolik' görülüyor

ABD Başkanı Barack Obama, hafta başında insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukla suçladığı yedi Venezuelalı yetkiliye yaptırımlar getirdi.

Kaydet
a- | +A
Amerikalı uzmanlar, ABD'nin Venezuela'yı "doğrudan tehdit olarak" görmediğini ama ülkedeki insan hakları ve yolsuzluklara dikkat çekmek için "sembolik" yaptırımlar yoluna gittiğini belirtiyor.
ABD Başkanı Barack Obama, hafta başında insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukla suçladığı yedi Venezuelalı yetkiliye yaptırımlar getirdi. Yaptırım kararlarında Venezuela'nın ABD için "ulusal güvenlik tehdidi" olduğu belirtilerek, "ABD Başkanı Obama, Venezuela'daki durumun ABD'nin dış politikası ve ulusal güvenliğine getirdiği olağanüstü ve olağandışı tehdit dolayısıyla milli alarm ilan eden başkanlık emri yayınladı" ifadesi yer aldı.
Venezuela'ya yönelik bu tanımlama, ABD'nin Latin Amerika ülkeleriyle sorunları gidermeye çalıştığı bir dönemde Venezuela ile hasımlığını artırmaya mı yöneldiği ve bu ülkeyi daha büyük bir tehdit olarak görmeye başlayıp başlamadığı yönünde algılamalara neden oldu.
Her ne kadar başkanlık emrindeki "ulusal güvenlik tehdidi" veya "milli alarm" ifadeleri hayli sert bir söylem içerse de aslında bu, ABD yönetiminin başka bir ülkeye yaptırım başlatabilmesi için gereken yasal sürecin bir gereği.
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan uzmanlardan Brookings Enstitüsü'nde Latin Amerika Girişimi'nin Dış Politika Programı Direktörü Harold Trinkunas, Obama'nın Venezuela hükümetine yaptırım uygulaması için "Venezuela'daki durumun ABD'nin dış politikasına ve ulusal güvenliğine getirdiği olağanüstü ve olağan dışı tehdit" ifadelerini kullanması gerektiğine vurgu yaptı. Trinkunas, buradaki dilin İran ve Suriye'ye yönelik yaptırımlarda da söz konusu olduğunu söyledi.
- "ABD'ye doğrudan tehdit değil" -
Obama'nın böyle bir dil kullanmadan yasalar gereği yaptırım kararı alamayacağını belirten Trinkunas, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla ABD'nin Venezuela'yı gerçekten ulusal güvenliğine tehdit olarak görüp görmediği söz konusu değil burada. Venezuela, ABD'ye doğrudan bir tehdit değil ama ABD'de birçok kişi bu ülkede demokrasinin gerilemesi ve insan hakları ihlallerinden endişe duyuyor ve bu kişilerin Kongre'de lobi çalışmaları sonucunda Obama yönetimi de Venezuela'da demokrasinin altını oyan bireylere yönelik sert adımlar attı."
Merkezi Washington'da bulunan Hemisfer İlişkileri Konseyi'nin Orta Amerika uzmanlarından Ryan O'Regan da Obama'nın böyle bir üslup kullanmasının Venezuela'ya ilişkin gelecekteki yaptırımların önünü açması açısından gerekli olduğunu kaydetti.
ABD yönetiminden hiç kimsenin Venezuela'yı ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit olarak gördüğünü sanmadığını ifade eden O'Regan, "Çünkü yasal durumları belirlediğiniz vakit yönetim açısından rejime yönelik daha fazla mali ve ticari yaptırımlar uygulamak kolaylaşıyor" diye konuştu.
- Yaptırımlar "sembolik" -
ABD yönetiminin Rusya ve İran gibi ciddi ulusal tehdit gördüğü durumlarda ülkelerin daha çok kritik kurumlarını ve ekonomilerini etkileyen yaptırımlar yoluna gittiği görülüyor. Venezuala'ya getirilen yaptırımlarda ise herhangi bir devlet kurumu veya ekonomik faaliyet alanı hedef alınmazken, özellikle "insan hakları ihlalleri ve yolsuzlukla" suçlanan bireylere yaptırım getirilmesi, bu yaptırımların en azından şimdilik Venezuela hükümetine uyarı amaçlı olduğu yorumları yapılmasına yol açtı.
Ryan O'Regan, bu aşamada Venezuela'da yönetimden ziyade bireylere yönelik yaptırımların daha çok "sembolik" olduğuna vurgu yaparken, Harold Trinkunas da Venezuela'da yaptırımların doğrudan insan hakları ihlallerinde bulunan ve yolsuzluk yapan bireylere yönelik olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, Venezuela halkına ve ekonomisine bir yaptırımın söz konusu olmadığına dikkati çekti.
- "Ciddi yaptırımlar şimdilik zor" -
ABD yönetimi Venezuelalı yedi yetkiliye yaptırım getirse de Venezuela'nın en büyük ticaret ortağı olmaya devam ediyor. Bunun yanında dünyadaki en büyük petrol rezervlerinden birine sahip Venezuela, 2013 yılı rakamlarına göre ABD'ye en fazla ham petrol ihracat eden üçüncü ülke. Venezuela, ABD'ye günlük 800 bin varil civarında petrol ihraç ediyor.
O'Regan, bu nedenle ABD'nin Venezuela ekonomisindeki çıkarlarını göz ardı edemeyeceğini, bu yaptırımların Rusya'ya yönelik yaptırımlar seviyesine ulaşmasının imkansız olacağını dile getirdi.
- "Küba ile karşılaştırılamaz" -
Latin Amerika bölgesinde Küba ile 50 yıldan fazla süren düşmanlığı bir kenara bırakmaya ve ilişkileri normalleştirmeye çalışan ABD için Venezuela'nın "yeni bir Küba" olma olasılığı da dile getirilen görüşler arasında.
Harold Trinkunas, Obama yönetimi açısından Venezuela'ya dönük yaptırımların Küba'ya uygulanan yaptırımlarla karşılaştırılamayacağını dile getirirken, O'Regan, 1960'lardan beri ABD'nin ezeli hasmı olan Küba gibi uzun süreli bir düşmanlığın Venezuela ile söz konusu olmayacağını düşünüyor.
ABD eski başkanlarından George W. Bush döneminde Dışişleri Bakanlığı'nda Batı Hemisfer İlişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığı da yapmış olan Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nün Latin Amerika Programı Koordinatörü Roger Noriega bu konuda farklı görüş belirtti. Noriega, Venezuela'nın "Küba olma yolunda gittiğini" savundu.
Gelecek birkaç ay içinde Venezuela'daki rejimin Küba'daki yönetim gibi hem otoriter hem de bölgede istikrarsızlık oluşturmaya yönelik davranışlar sergilemeye başlayacağını ileri süren Noriega, "Amerika kıtasında Küba'nın önceden yaptığı gibi Venezuela'da da giderek baskıcı ve agresif olan bir rejim göreceksiniz" dedi.
Noriega, bu nedenle ilerleyen dönemlerde ABD'den yeni yaptırımlar gelebileceğini de ifade ederek, Venezuela yönetimin buna karşılık Rusya'nın yardımına başvuracağı tahmininde bulundu.
Kübalıların da zamanında Rusya ve Kuzey Kore ile askeri ittifak oluşturmak için davette bulunduğunu hatırlatan Noriega, Rusya'nın Amerika'daki nüfuzunu tasarlamak için Venezuela'daki rejimi kullanabileceğini söyledi.
Noriega, ayrıca Venezuela'nın ABD için ulusal tehdit olduğunu da düşünüyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro rejiminin Amerika kıtasında tehlike oluşturduğunu savunan Noriega, "Caracas'taki tehlikeli rejim kesinlikle Amerika kıtasının istikrarı ve güvenliğinin altını kazıyor. Venezula'nın ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit olduğunu düşünüyorum. Tehlikeli otoriter ve şiddet içeren eylemleri olan bu rejim Amerika kıtasında istikrarsızlığa neden oluyor" diye konuştu.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 12 Mart, 2015 - 12:49
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 2
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 3
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Cezaevinde mahkumlar üretti! Piyasa değerinin altına satılıyor
Cezaevinde mahkumlar üretti! Piyasa değerinin altına satılıyor
Kaydet
Hicri yılbaşı geleneği bozulmadı! Yeni Kabe örtüsü böyle değiştirildi
Hicri yılbaşı geleneği bozulmadı! Yeni Kabe örtüsü böyle değiştirildi
Kaydet
Evlenmek istediği kızın erkek kardeşini sokak ortasında öldürdü
Evlenmek istediği kızın erkek kardeşini sokak ortasında öldürdü
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası