Adana mutabakatı genişleyecek! Ankara-Şam arasında normalleşme sürüyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Adana mutabakatı genişleyecek! Ankara-Şam arasında normalleşme sürüyor

Dünya Haberleri

Siyaset Bilimci Dr. Basel Haj Casem, Ankara-Şam yakınlaşmasının PKK’yı paniklettiğini söyledi ve ekledi: İki ülkenin Adana mutabakatını geliştirmesi ve Türkiye’nin müdahale alanının artırılması gündemde...

Türkiye ile Suriye hükûmeti arasında Rusya ara buluculuğunda normalleşme süreci ilerlerken Adana mutabakatı yeniden gündeme geldi. Siyaset bilimci Dr. Haj Casem, Esad kanadının dillendirdiği “Türkiye çekilsin” ısrarını ve bunun müzakerelere etkisine yönelik “Baas yönetimini bu konuda anlamak gerekiyor. Ancak Türkiye zaten ‘çekilmeyeceğim’ demiyor. Sadece, terör tehdidinin ortadan kalkması gerektiğini söylüyor. Bu konuda Adana mutabakatının geliştirilmesi ve Türkiye’nin müdahale alanının artırılması da gündemde. Asker çekme meselesi ana hatları ile bütün süreci tıkayacak bir unsur olmayacak. Türkiye’nin gerekli şartlar oluşmadan çekilmeyeceğini bütün taraflar biliyor. Zira daha fazla gecikme durumunda herkes ne kaybedeceğini biliyor. Öte yandan Türkiye’nin vereceği garanti ve üstleneceği rol ülke dışına kaçan mülteciler ve Suriye’deki muhalifler için de çok büyük önem taşıyor” dedi.

ERDOĞAN - ESAD 2,5 AY SONRA BULUŞABİLİR

Şam-Ankara diyaloğunun Rusya boyutunda önemli arka plan bilgilerine sahip olan Haj Casem, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. İki ülke heyetleri arasında görüşmelerin sürdüğünü ve Erdoğan-Esad buluşmasının yakın olmadığı bilgisini paylaştı. Rusya ile birlikte BAE ve Cezayir’in de sürece siyasi, diplomatik etki ettiğini kaydeden Casem “Önemli bir müzakere zemini oluştu. Kuvvetle muhtemel önümüzdeki iki ya da iki buçuk aylık dilimde bu buluşma gerçekleşecek. Hatta bu kritik zirvede BAE tarafı da olmak istiyor ve görüşmenin Birleşik Arap Emîrliklerinde yapılmasını teklif ettiler. Gelişmeler iki ülkenin de zaman kaybına tahammülü olmadığını gösteriyor ve Erdoğan da Esad da bu durumun farkında” dedi.

Adana mutabakatı genişleyecek! Ankara-Şam arasında normalleşme sürüyor
Siyaset bilimci Dr. Haj Casem

"İŞ BİRLİĞİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR"

ABD’nin PKK’ya dönük artan yardımlarına vurgu yapan Casem “Önümüzdeki dönem Suriye’nin kuzeyinde tehlikeli gelişmelere şahitlik edebiliriz. Burada PKK işgaline meşruiyet anlamında geri dönülmez bir bölünme sürecine şahitlik edebiliriz. Bu durum Türkiye ve Suriye kadar Mısır, Bahreyn, Irak, İran, Suudi Arabistan, BAE ve Ürdün dâhil bütün İslam coğrafyasını etkiler. Hem Ankara hem Şam hem de diğer aktörler bu tehlikenin farkında. ABD’yi sahadan çekilmeye zorlayacak iki temel etken var. Birisi askeri kayıp vermesi, diğeri ise bölge halkının aleyhte gösteriler düzenlemesi. Afganistan ve Irak’ta çok net gördük ki Amerikan yönetimi askerlerinin ülke dışında öldürülmesi ile ciddi anlamda sarsılıyor ve bu durum ülke seçimlerine çok ciddi manada yansıyor. Son dönem Suriye’de el-Omar bölgesindeki ABD üsleri bilinmeyen SİHA ve füze saldırılarına uğrasa da şu ana dek asker kaybetmediler. Ancak Esad ve Erdoğan’ın anlaşması ve iki ülke istihbaratlarının iş birliği her şeyi değiştirir. Suriye ve Türk tarafında kalan aşiretler MİT ve el-Muhaberat organizasyonu ile aşiretler kolay biçimde ABD’yi istenmeyen ülke durumuna düşürür. Ankara, İstanbul hatta Avrupa’da ABD misyon merkezlerinde düzenli protesto gösterileri yapılır. Bunu takip edecek siyasi ve diplomatik adımlar da bu çekilmeyi kaçınılmaz kılar. Bu durumda da PKK tehdidi ve bölünme riski ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.

ARAP DÜNYASI DESTEĞE HAZIR

Bölünme planının Suriye’den ibaret kalmayacağı vurgusunu tekrarlayan Casem “İran ve hatta Rusya dâhil herkesin ağır yara alacağı bu tehlikeli projede ABD hariç bütün aktörler büyük zarar görüyor. Şu an Arap dünyası da tehdidin dozunu anladı. Çatışma zeminin ortadan kalması durumunda geniş çaplı bir imar faaliyeti başlayacak. Suudi Arabistan ve BAE başta olmak üzere Arap ülkeleri gereken desteği vermeye hazır. Bu noktada gerçek anlamda kilit ülke Türkiye. Askeri ve güvenlik boyutu yanında hem altyapı çalışmaları hem de sanayi, enerji ve ticaret alanında Türkiye’ye çok büyük iş düşüyor” dedi. YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...