Al Jazeera'den dikkat çeken analiz: Türkiye, İsrail-Hamas arasında kalıcı bir barış için potansiyel arabulucu

Düzenleyen: / Kaynak: Al Jazeera
- Güncelleme:
Al Jazeera'den dikkat çeken analiz: Türkiye, İsrail-Hamas arasında kalıcı bir barış için potansiyel arabulucu

DÜNYA Haberleri  / Al Jazeera

İsrail ile Hamas arasında 17 gündür devam eden çatışmaların durdurulması için diplomatik girişimler devam ediyor. Al Jazeera, söz konusu girişimler için Türkiye'yi ön plana çıkardı. Türkiye'nin her iki tarafla da görüşebilen sayılı ülkelerden olduğuna dikkat çeken Al Jazeera, Ankara'yı kalıcı bir barış için potansiyel arabulucu olarak değerlendirdi.

İsrail ordusu, 17 gündür 2,5 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına devam ediyor. Aralarından 2 bin 55 çocuğun da olduğu 5 bin 87 kişi hayatını kaybederken, uluslararası kamuoyunda İsrail’in saldırılarını sonlandırması için baskı uygulanmaya çalışılıyor.   

Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke lideri, Gazze’de yaşananların durdurulması için diplomasi trafiği sürdürüyor. Katar merkezli Al Jazeera, bu noktada barışın sağlanması için Türkiye'nin rolüne ve önemine vurgu yapan bir analiz yayınladı.

Al Jazeera, "Türkiye, Filistinliler ile İsrail arasında arabuluculuk yapabilecek benzersiz bir konuma mı sahip?" sorusuna cevap aradı. "Hem Hamas hem de İsrail ile teması olan az sayıda ülkeden biri olan Türkiye, kalıcı bir barış için müzakere yapmak istiyor" ifadelerine yer verilen analizin devamı şu şekilde:

'Gazze Savaşı, Türkiye'nin sadece İsrail'in Filistin bölgesine yönelik bombardımanını sona erdirmekle kalmayıp aynı zamanda dünyanın en çözümsüz çatışmalarından birine kalıcı bir barış getirmek için potansiyel bir arabulucu olarak ortaya çıkmasına tanıklık etti.'

Al Jazeera'den dikkat çeken analiz: Türkiye, İsrail-Hamas arasında kalıcı bir barış için potansiyel arabulucu

RUSYA-UKRAYNA KRİZİNDE TÜRKİYE’NİN ROLÜ HATIRLATILDI

Erdoğan'ın daha önce Rusya-Ukrayna krizinde oynadığı rolünün hatırlatıldığı analizde "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi küresel bir oyuncu olarak tanıtma ve Ankara'nın Ukrayna ile işgalcisi Rusya arasında Kiev'in tahıl ihracatı konusunda anlaşmaya varma konusunda arabuluculuk yapma başarısını tekrarlama isteğiyle ülkesinin hedefine öncülük etti" denildi.

"Türkiye'nin Hamas ile ilişkileri var ve bu da onu 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten grup üzerinde etkisi olan az sayıdaki ülkeden biri yapıyor" diyen Al Jazeera, Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan liderliğindeki Türk yetkililerin Ankara'nın son Gazze ihtilafının çözümünde merkezi bir rol üstlendiğini gördüğünü ve bu avantajdan yararlandığını yazdı.

Al Jazeera, bölgede kalıcı bir barış için Fidan'ın teklifine dikkat çekerek, "Fidan Ankara'nın iki devletli çözüme dayalı kalıcı ve kapsamlı bir barışın kapısını açmaya çalıştığını söyledi, Türkiye'nin garantör olabileceğini belirtti" dedi.

Erdoğan'ın Filistin halkı tarafından sevildiğine vurgu yapılan yazıda "Ancak Türkiye'nin kalıcı bir çözüme yönelik çabaları, her iki tarafın da anlamlı katılımı olmadan sekteye uğrayabilir" yorumuna da yer verildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Al Jazeera
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...