Ateşi büyütme çabası: Tahran, Filistin'i 'Şii hilali' emeline alet ediyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ateşi büyütme çabası: Tahran, Filistin'i 'Şii hilali' emeline alet ediyor

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye ara buluculuk yapıyor. İsrail “saldırıların arkasında İran var” diyor. İddiaları reddeden İran lideri Hamaney, Hamaslıları alnından öptüğünü söyledi. Uzmanlara göre, on binlerce Filistinlinin kanına giren Tahran yönetimi, Filistin hamiliği görüntüsü vererek rol çalmaya ve ateşi yaymaya çalışıyor. İran basınının hedefinde ise Türkiye var.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Hamas-İsrail savaşı bütün dehşetiyle sürüyor. Can kaybı her geçen gün artıyor. Türkiye, ateşi söndürmek için taraflarla görüşüyor. Tel Aviv ise ilk günden itibaren Hamas’ın saldırısının arkasında İran’ın bulunduğunu iddia ediyor. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen “Hamas, İran’ın vekilidir” diyerek Tahran’ı suçladı. İran lideri Ali Hamaney ise dün İsrail’e cevap verdi. Hamaney, Filistin’deki olayların ardında İran’ın olmadığını söylerken Filistinlilerin mücadelesini desteklediklerini dile getirdi. İran lideri “Aksa Tufanı’nı gerçekleştiren ve tasarlayan Filistinlileri alınlarından öpüyoruz” diye konuştu. Tahran, İslam İşbirliği Teşkilatını olağanüstü toplantı çağrısında bulundu. İsrail füzeleri Gazze’yi harabeye çevirirken İran da Suriye’nin İdlib şehrini bombaladı.

Ateşi büyütme çabası: Tahran, Filistin'i 'Şii hilali' emeline alet ediyor

“TÜRKİYE NEFRETİ” YAYIYOR

İran medyası hedef tahtasına Türkiye’yi koydu. Gazete ve televizyonlarda Farsça, İngilizce ve Arapça dillerinde Türkiye ve Azerbaycan aleyhinde propaganda yapıldı. Türkiye’yi “Filistin’i satmakla” suçlayan İran yayın organları “İsrail bayraklarını kulelere yansıttılar” diyerek Azerbaycan’ın İsrail’e destek verdiği yönündeki yalanlar yaydı. Azerbaycan merkezli Faktyoxla Lab sitesi, Alev Kulelerine yansıtılan bayrağın 2015’te Bakü’de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları’nda, katılımcı ülkelerden biri olan İsrail ekibini karşılama amaçlı olduğunu ve tüm katılımcı ülkeler için aynı ritüelin yapıldığını yazarak yalanı deşifre etti. İran medyasında Filistin’in Karabağ’da Ermenileri, Kıbrıs’ta Rumları desteklediği yönünde tezviratlar da yapıldı. Azerbaycan’ın açık dille tehdit edildiği haberlerde, sıranın Bakü’ye de geleceği yönünde ifadeler kullanıldı.

Ateşi büyütme çabası: Tahran, Filistin'i 'Şii hilali' emeline alet ediyor

1,5 MİLYON MÜSLÜMANI ÖLDÜRDÜLER

Orta Doğu uzmanı Mustafa Özcan, İslam dünyası açısından İsrail ve İran’ın katliam ortağı olduğunu ve aralarında fark bulunmadığını söyledi. Mevcut karmaşadan Tahran’ın zafer çıkarma hesapları yaptığına dikkat çeken Özcan “Mescid-i Aksa, Gazze ya da Filistin hamiliği görüntüsü ile Suriye, Irak, Lübnan, Yemen işgallerini meşrulaştırmak istiyorlar. İslam âlemi bu tuzağı görmek zorunda. Gazze ile İdlib eş zamanlı vuruluyorsa burada tehlikeli bir durum var demektir. Filistin başta olmak üzere Suriye, Yemen, Karabağ, Irak ve Lübnan’daki istikrarsızlık en fazla İran’a yarıyor. Çünkü buradan ciddi bir fayda sağlıyorlar. Tahran’ın son Gazze katliamını Türkiye karşıtı bir kampanyaya dönüştürmesi de bizi en büyük rakip ve tehdit unsuru olarak görmesinden kaynaklanıyor. Alenen Türkiye ile İslam dünyasının arasını açmaya ve bertaraf etmeye çalışıyorlar. Filistin’i kalkan olarak kullanıyor. Irak, Yemen, Suriye, Lübnan’da 1,5 milyondan fazla Sünni’yi katleden bir İran gerçeği var karşımızda” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ RAKİP GÖRÜYORLAR

Özcan, Tahran’ın Türkiye’yi İsrail’den daha tehlikeli düşman ve en büyük rakibi olarak değerlendirdiğini, Gazze’de öldürülen Sünnilerin de Tahran açısından bir tür kazanç görüldüğünü belirtti. Hamas’ın son baskın ve füze saldırılarını bölge açısından tarihî kırılma olarak nitelendiren Mustafa Özcan “İsrail’in kafasında bugüne dek hep Babil hattı yarılamaz algısı hakimdi. Hamas’ın çıkışı bir anlamı ile işgalle gelen çaresizliğe, kuşatılmışlığa isyandı. İran bu noktada çok açık bir biçimde rol çalıyor. Filistin benim davam ve direnişin patronu benim görüntüsü vermeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Ateşi büyütme çabası: Tahran, Filistin'i 'Şii hilali' emeline alet ediyor

İSRAİL, GAZZE'YE BOMBA YAĞDIRIYOR

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarına dördüncü gününde de devam etti. Obüs toplarıyla bölgeyi ateş altına alan İsrail, hücum botlarıyla da Gazze Şeridi’nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurdu. Gece boyunca, aralarında Maghazi Mülteci Kampı’nın da bulunduğu 250’den fazla yer bombalandı. Gazze’de can kaybı 900’e yükselirken yaralı sayısı 4.500’e ulaştı.  Saldırıların şiddetini artıran İsrail, elektriğin ardından Gazze Şeridi’ne su akışını da kesti.  İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin “Tüm kısıtlamaları kaldırdım. 
Bölgeyi kontrol altına aldık, şimdi tam taarruza geçiyoruz.” dedi.

MÜSLÜMAN KATLİAMI

Suriye-Filistin Heyeti Başkanı Eymen Haşim’e göre de İran yönetimi Filistin davasını alenen Şii hilali idealine alet etmeye çalışıyor. Hamas’ın bu tuzağa düşmemesi gerektiğini söyleyen Haşim “Aksi hâlde bu Filistin direnişi açısından intihar olur” dedi. İsrail’in açık düşman olduğunu söyleyen Haşimi “İran ise sinsi ve çok daha tehlikeli bir hasım” diye konuştu. Suriye-Filistin Heyeti Başkanı şöyle devam etti: Sadece Yermuk kampında 3.500 Filistinliyi sırf Sünni olduğu için gözünü kırpmadan öldüren İran rejiminin Filistin’de Müslümanları savunduğuna inanmak en hafif tabirle saflık olur. Şii militanlar 800’ü aşkın Filistinliyi işkence ederek zindanlarda öldürdü. Yine İran vahşeti sebebiyle 25 bin Filistinli yaralandı. Biz bu süreçte gerçek dostun ve gizli düşmanın kimler olduğunu gördük, anladık. Gazze, Batı Şeria veya Aksa’da yaşayan kardeşlerimiz de bu tuzağa düşmeyecek. 30 bini aşkın Filistinliyi Irak ve Suriye’de acımasızca katleden İran; Gazze, Mescid-i Aksa ve Filistin davasını siyasi emellerine alet etmeye çalışıyor.

NÜKLEER SİLAH KULLANALIM

İsrail Meclisinden (Knesset) Filistin halkına karşı skandal bir çağrı yapıldı. Likud Partisinden Tally Gotliv, Gazze Şeridi’ni hedef alan İsrail’in nükleer silah kullanması gerektiğini savundu. Gotliv “Kuvvetlerin uygulanmasını düşünmeden önce stratejik uyarı” diye yazdığı sosyal medya hesabından “Kıyamet silahı! Benim görüşüm bu. Tanrı, hepimizin gücünü muhafaza etsin” dedi. İsrail ordusunun önüne kattığı ne varsa yıkıp geçmesi gerektiğini yazan Gotliv “Kötü adamla kötü olacaksın! Acıma yok! Gazze’yi düzleştirin ve ezin. Gazze’ye asker göndermeyi düşünmeden önce her şeyi yapın. Topçu kabiliyetimiz var. Buna çok büyük bütçeler ayırdık. Cephaneliğimizdeki her şeyi kullanmalıyız! Askerimizin hayatı Gazze’deki her insandan daha önemli ve kıymetli” ifadelerini kullandı. 

BIDEN: İSRAİL'İN YANINDAYIZ

Joe Biden, ABD’nin İsrail’in yanında olduğunu belirterek, “Bir kez daha söyleyeyim, hangi ülke olursa olsun, hangi kuruluş olursa olsun, bu durumdan yararlanmayı düşünen herkese tek bir sözüm var: Yapmayın” şeklinde konuştu. İsrail’deki durumun siyaset üstü olduğunu ifade eden Biden, “Bu, dünyamızın güvenliğiyle, ABD’nin güvenliğiyle ilgili” dedi. Ayrıca İsrail’e yönelik ek askerî yardım yapılacağını açıkladı. Öte yandan ABD’nin İsrail’e ikinci bir uçak gemisi göndermeyi değerlendirdiği iddia edildi. ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail-Filistin çatışmasını ele almak için görüşme gerçekleştirdi. Ortak bildiri yayımlayan liderler İsrail’e desteklerini vurguladı. Liderler “Hepimiz Filistin halkının meşru isteklerinin farkındayız. Ancak Hamas bu istekleri temsil etmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrailli yetkililer ile sahadaki durum hakkında doğrudan iletişime geçmek için perşembe günü İsrail’e gideceği belirtildi.

LÜBNAN SINIRINDA ÇATIŞMA

Hamas’ın saldırısına destek veren Lübnan’daki Hizbullah ile İsrail arasında başlayan çatışmalar devam ediyor. Hizbullah, gece İsrail’in saldırısına karşılık güdümlü füze ile sınırdaki askerî hedefi vurduğunu açıkladı. İsrail ordusu da Lübnan tarafından İsrail topraklarına yapılan havan saldırısına karşılık verildiğini duyurdu. Önceki gün sızma girişiminde bulunan Hizbullah üyeleri ile İsrail askerleri arasında çatışma çıkmıştı. İsrail ordusu çatışmada 300’üncü Tugay Komutan Yardımcısı Yarbay Alim Saad Abdullah’ın öldüğünü duyurdu. Lübnan ordusu ise, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırısında bir top mermisinin askerî birliğe düştüğü bildirildi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ssda11 Ekim 2023 07:02

iran ile israilin arasında sıkışmış kalmış filistinim

Sonraki Haber Yükleniyor...