Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Avrupa medeniyeti (!)... Hollanda ve Almanya'da işverenlerden başörtülülere ayrımcılık

Avrupa medeniyeti (!)... Hollanda ve Almanya'da işverenlerden başörtülülere ayrımcılık

Hollanda, Almanya ve İngiltere'den araştırmacıların ortak çalışmasında, Hollanda ve Almanya'daki işverenlerin, iş başvurularında başörtülülere karşı ayrımcılık yaptığı tespit edildi.

Kaydet
a- | +A

Hollanda Utrecht Üniversitesi, İngiltere Oxford Üniversitesi ve Almanya'daki Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi'nden uzmanların yaptığı araştırmada, Hollanda, Almanya ve İspanya'daki işverenlerin, başörtülü adayların iş başvurularına dönüş oranları ele alındı.

TEPKİ ÇEKEN ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Aynı kişinin, aynı içerik ve bilgiler kullanılarak hazırlanan özgeçmişlerine başörtülü ve başörtüsüz fotoğraflarının eklenerek işverenlerin davranışlarının ölçüldüğü araştırmanın sonuçlarına göre, Hollanda'da iş başvurusunda başörtülü fotoğraf kullanılanların yüzde 35'inin başvurusuna dönüş yapılırken, başörtüsü kullanmayanlarda bu oranın yüzde 70'e çıktığı görüldü.

Almanya için benzer durumun olduğu belirtilen araştırmada, başörtülü adayların yüzde 25'inin başvurularına dönüş yapılırken, başörtüsü kullanmayan adayların yüzde 53'ü başvurularına dönüş aldı.

EN ÇOK AYRIMCILIK MÜSLÜMAN OLANLARA

Araştırmada, başörtülü Müslüman kadınlar ile başörtüsü kullanmayan Müslüman kadınların iş başvurularına dönüş oranları da paylaşıldı.

Buna göre Hollanda'da özgeçmişlerindeki fotoğrafta başörtüsü olmayan Müslüman adayların başvurularına yüzde 48,5 dönüş olurken, başörtülü Müslümanların sadece yüzde 34,5'inin başvurusuna dönüldüğü kaydedildi.

Benzer oranların görüldüğü Almanya'da, başörtüsü olmayan Müslüman adayların yüzde 50'sinin, başörtülü Müslüman adayların ise yüzde 25'inin başvurularına dönüldüğü aktarıldı.

HOLLANDA'DAKİ AYRIMCILIK DİKKAT ÇEKİCİ

Nisanda yayımlanan araştırmanın giriş kısmında "Hollanda ve Almanya'da başörtülü Müslümanlar, müşterilerle doğrudan iletişim gerektiren işler için yaptıkları başvuruda ayrımcılığa uğruyor" ifadesi kullanılırken, İspanya'da başörtülü kadınların işe alımlarında ayrımcılığa uğradığına ilişkin ise veri saptanmadığı belirtildi.

Hollanda'daki ayrımcılık oranının yüksekliğinin, ülkenin dini azınlıklara açık olduğu şeklindeki algıyı tersine çevirdiğine değinilen araştırmada, bunun, ülkede azınlıkların kültürel asimilasyonunu hedefleyen politikaların sonucu olduğuna dikkat çekildi.

Araştırmanın ortak yazarlarından Utrecht Üniversitesinden Dr. Valentina Di Stasio, sonuçlara ilişkin Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Fransa ve diğer ülkelerdeki benzer çalışmaların da Müslümanlara yönelik ayrımcılığı ortaya koyduğunu kaydetti.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği genelinde dini ayrımcılıklara yönelik kapsamlı çalışmaların yürütüldüğüne değinen Di Stasio, "Dini ayrımcılıkta onlarca yıldır aynı durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.

Di Stasio, Avrupa Adalet Divanı'nın, "tarafsızlığı" ortadan kaldırdığı gerekçesiyle işverenlerin, dini sembolleri taşıyan işçilerin işten çıkarmalarına izin veren kararını hatırlatarak, kararın Hristiyan ve diğer dini azınlıklardan ziyade Müslüman kadınları iş piyasasında daha güçsüz duruma getirdiğine dikkati çekti.

Söz konusu araştırmanın benzerinin 2019'da Almanya'da Türk kadınlar arasında yapıldığında, Türk olmayan başörtüsüz kadınların yüzde 19, başörtüsüz Türk kadınların yüzde 13,5, başörtülü Türk kadınların ise yüzde 4 oranında iş başvurularına dönüş aldığı saptanmıştı.

BAKMADAN GEÇME
Fransa’da başörtülü kadın restorana alınmadı
HABER

Fransa’da başörtülü kadın restorana alınmadı

BAKMADAN GEÇME
İsveç’te başörtüsü ayrımcılığı
HABER

İsveç’te başörtüsü ayrımcılığı

BAKMADAN GEÇME
Dövüldü, eşinin başörtüsü takmasına izin verilmedi: Almanya
HABER

Dövüldü, eşinin başörtüsü takmasına izin verilmedi: Almanya'da polis şiddeti

BAKMADAN GEÇME
Fransız polisi, başörtülü kadınları yumrukladı
HABER

Fransız polisi, başörtülü kadınları yumrukladı

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.