Avustralya semalarında 'meteor' endişesi: Uzay ajansı kaynağını açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Gece saatlerinde Avustralya semalarında yanıp sönen gizemli bir ışık görüldü. Yüzlerce kişi, parlak bir ateş topunun gece gökyüzünü aydınlattığı o anları kameralarla kaydetti. Uzay ajansı yetkilileri, ilk başta meteor zannedilen cismin kaynağına ilişkin bir açıklama yaptı.

Avustralya Uzay Ajansı, dün gece ülkenin güneydoğusunda gökyüzünde görülen ateş topunun büyük ihtimalle atmosfere yeniden giren bir Rus roketinin parçaları olduğunu açıkladı. Victoria ve Tazmanya eyaletlerinden çok sayıda kişi, parlak bir ışığın gökyüzünde iz bırakarak ateş topu gibi ilerlediğini bildirdi. Bazı insanlar cismin bir meteor olduğunu söylüyordu ancak uzay ajansı, bunun büyük ihtimalle insan yapımı bir cisim olduğunu aktardı. 

ABC News'te yer alan habere göre, uzay ajansı, "Melbourne semalarında gece boyunca görülen ışık parlamaları, muhtemelen Dünya atmosferine yeniden giren bir Rus Soyuz-2 roketinin kalıntıları. Soyuz-2 roketinin fırlatılması, akşamın erken saatlerinde Plesetsk Cosmodrome'dan gerçekleşti. Rus yetkililere göre fırlatma, yeni nesil 'GLONASS-K2' küresel navigasyon uydusunu yörüngeye yerleştirdi." şeklinde bir bilgilendirme yaptı. 

Uzay ajansı, Rus yetkililerin fırlatma hakkında bilgi verdiğini de belirtti. 

İNSAN YAPIMI BİR CİSİM OLDUĞU ANLAŞILDI

Geoscience Australia, Melbourne'un kuzey batısında gece yarısı civarında sismik aktivite kaydettiğini açıkladı. Swinburne Üniversitesinden astronom Alan Duffy, cismin gökyüzünde çizgi halinde ilerlerken ürettiği renklerin, bunun insan yapımı bir malzeme olduğunu düşündürdüğünü söyledi.

ABC Radio Melbourne'a konuşan Profesör Duffy, "Yani, bu nesneden parçalar çıkıyordu ve sırayla yanıyorlardı, yani bunun anlamı, orada gördüğümüz çok büyük bir şey, çok hızlı hareket ediyor. Saniyede yaklaşık 7 kilometre hızla yörüngeden iniyor." dedi.

Profesör Duffy, nesnenin büyük ihtimalle yere inmeden önce yandığını da söyledi. Gökbilimci, devamında şöyle konuştu: "Yine bu kadar uzun süre bu kadar parlak yanıyor olması, onun büyük olduğunu gösteriyor ve bu da başlangıçta en azından birkaç tonluk olacağını gösteriyor. "

(Kaynak: ABC News)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...