Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu öncesinde ABD, Rusya ve AB'den Türkiye'de gizli toplantı

Düzenleyen: / Kaynak: Politico
- Güncelleme:
Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu öncesinde ABD, Rusya ve AB'den Türkiye'de gizli toplantı

DÜNYA Haberleri  / Politico

ABD, Rusya ve AB'nin Azerbaycan'ın Karabağ'daki terörle mücadele operasyonunda öncesinde Türkiye'de görüştükleri iddia edildi. 17 Eylül'de gerçekleştirilen görüşmede Azerbaycan'ın Karabağ'daki ablukasını kaldırmak amacıyla gerçekleştirildiği öne sürüldü.

Azerbaycan’ın Karabağ’daki terörle mücadele operasyonundan önce ABD, Avrupa Birliği ve Rusya’dan üst düzey yetkililerin Türkiye’de bir araya gelerek gizli bir toplantı gerçekleştirdikleri iddia edildi.

ABD merkezli Politico’nun haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminden sonra Batı ve Moskova arasında nadir olarak gerçekleşen görüşmede Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Karabağ’a uyguladığı ablukanın son bulması hedeflendi.

Görüşmeye dair bilgi sahibi üst düzey bir diplomatın Politico’ya verdiği bilgiye göre, 17 Eylül’de gerçekleşen görüşmede, Azerbaycan’a Ermenistan’dan gelen yardımlara izin vermesi için baskı yapılması amacıyla ortak bir nokta bulunmaya çalışıldı.

Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu öncesinde ABD, Rusya ve AB'den Türkiye'de gizli toplantı

PUTİN'İN ÖZEL ELÇİSİYLE GÖRÜŞTÜLER

Görüşmelere ABD’yi temsilen Washington'un Kafkasya müzakerelerinden sorumlu kıdemli danışmanı Louis Bono hazır bulunurken; AB de bölgedeki temsilcisi Toivo Klaar'ı gönderdi. Rusya ise Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler konusunda Putin'in özel elçisi olarak görev yapan Igor Khovaev'i gönderdi.

Batılı ülkeler ve Rusya arasındaki fikir ayrılıklarının olduğunu kabul eden üst düzey yetkili, "Yanlış anlamaları önlemek için ilgili muhataplarla iletişim kanallarını korumanın önemli olduğuna inanıyoruz" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü görüşme hakkında yorum yapmayı reddederek sadece "Özel diplomatik görüşmeler hakkında yorum yapmıyoruz" demekle yetindi.

"RUSYA'NIN BÖLGEDE HATIRI SAYILIR NÜFUZU VAR"

ABD, görüşmeyi resmi kaynaklardan doğrulamazken, konu hakkında bilgi sahibi bir diplomatik kaynak, Rusya’nın Kafkasya’da hala hatırı sayılır nüfuzunun olduğuna dikkat çekerek, "Bu konuda Ruslarla birlikte çalışabilmeliyiz çünkü taraflar üzerinde etkileri var, özellikle de şu anda istikrarsız bir dönemdeyken" dedi.

ERMENİSTAN'IN CAN ALAN PROVOKASYONLARI

2020 yılında 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrası Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar, tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Dağlık Karabağ’daki sözde yönetim, son günlerde bulundukları bölgede, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri ve sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu. Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya ve arazilere mayın döşemeye devam etti.

Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu öncesinde ABD, Rusya ve AB'den Türkiye'de gizli toplantı

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU

Azerbaycan'dan gelen, sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül'de sözde "cumhurbaşkanlığı seçimi" yapılması tansiyonu daha da yükseltti.

Son olarak 19 Eylül'de Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerine giden polis aracının da başka bir mayının üzerinden geçmesi sonucu 4 polis şehit oldu. Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.

Yaklaşık 24 saatlik operasyonun ardından Azerbaycan'ın talepleri kabul edildi ve ateşkes ilan edildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Politico
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...