Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

Düzenleyen: / Kaynak: AJANSLAR
Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

DÜNYA Haberleri  / AJANSLAR

Irak'ın başkenti Bağdat karıştı! Mukteda es-Sadr destekçilerine ateş açıldı, ilk belirlemelere göre 10 kişi öldü onlarca kişi yaralandı kişi de yaralandı.

Irak'ta Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararının ardından patlak veren şiddet olayları artarak devam ediyor. Başkent Bağdat'ta Sadr destekçileri ile İran yanlısı Şii Koordinasyon Çerçevesi yandaşları arasında taşlı sopalı kavga çıktı. Haşdi Şabi Güvenlik Birimi'ne bağlı kişiler, Yeşil Bölge'de Sadr yanlılarına silahla müdahale etmeye başladı. Irak güçleri de Sadr'a bağlı eylemcileri dağıtmak için havaya ateş açtı. Olayda 10 kişi hayatını kaybederken 100'den fazla kişi yaralandı. 

Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

SADR'IN ASKERİ KANADI SOKAĞA İNDİ

Yaşanan bu çatışmalar sonrası Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam’ın silahlı üyeleri sokağa indi. Silahlı grubunun, Sadr destekçilerini korumak için Yeşil Bölge yakınlarına konuşlanmayı planladığı öne sürüldü.

YEŞİL BÖLGEYE HAVAN TOPU DÜŞTÜ

Irak'taki Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu UNAMI, Sadr destekçilerine Yeşil Bölge’yi terk etmeleri ve hükümet binalarını boşaltmaları çağrısında bulunuldu. BM'nin bu uyarılarından sonra Yeşil Bölge’ye havan topu düştü. Saldırının kaynağı henüz açıklanmadı.

Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

IRAK'TA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Ortak Operasyonlar Komutanlığından askeri yetkililerle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Başbakan Kazımi, Sadr'a bağlı kişilerin Yeşil Bölge'den acilen çekilmelerini istedi.

Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

ABD, BAĞDAT BÜYÜKELÇİLİĞİNİN BOŞALTILDIĞI İDDİALARINI YALANLADI

Gerginlik sonrası Yeşil Bölge'nin merkezinde bulunan ABD Büyükelçiliği personelinin binadan tahliyesinin başladığı iddia edildi. ABD Dışişleri Bakanlığ ise bunu yalanladı. Bir bakanlık yetkilisi "İddialar doğru değil. ABD hükümeti personelinin, ABD vatandaşlarının güvenliğini ve tesislerimizin emniyetini sağlamak en büyük önceliğimiz" dedi.

 

Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

SADR AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Öte yandan, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı.

Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

SADR YANLILARI MECLİSİ BASMIŞTI

Mukteda es-Sadr, İran'a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr Hareketi'ne mensup milletvekillerini istifa ettirmişti. Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı. Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclis'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

YEŞİL BÖLGEYE 4 ADET KATYUŞA ROKETİ DÜŞTÜ

Irak’ın başkenti Bağdat’taki korunaklı Yeşil Bölge’de dün akşam saatlerinde başlayan silahlı çatışmalar sabaha kadar devam ederken, Yeşil Bölge’ye 4 adet katyuşa roketi düştü.

Bağdat sokaklarında çatışmalar sürüyor, Sadr isyanı büyüyor

Yerel kaynaklar çatışmalarda 20'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 250'den fazla kişinin ise yaralandığını açıkladı. Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basması üzerine başlayan gerilim akşam saatlerinde çatışmaya dönüştü. Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam ile güvenlik güçleri arasındaki şiddetli çatışmalarda hafif silahların yanında havan topu ve roket atarlar da kullanıldı.

Meydana gelen çatışmalardan ölü ve yaralı hakkında henüz resmi açıklama yapılmazken yerel kaynaklar, 20’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 250’den fazla kişinin ise yaralandığını söyledi.

Yabancı misyonlar ve hükümet konaklarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge’de sokak savaşı sürerken, Yeşil Bölge’de bulunan ABD Bağdat Büyükelçiliği binası çevresine 4 adet Katyuşa roketi düştü.

SİLAHLI SADR DESTEKÇİLER ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine başkent Bağdat'ta sokakta bulunan silahlı destekçileri alandan çekilmeye başladı. Sadr'ın, Yeşil Bölge'de hükümet güçleriyle çatışmalara giren silahlı destekçilerine yaptığı "eve dönün" çağrısı olumlu karşılık buldu. Şii dini ve siyasi lidere bağlı silahlı kişiler, Sadr'ın çağrısına itaat ederek çekilmeye başladıklarını açıkladı.

Sadr'ın çağrısı sonrası ülkedeki sokağa çıkma yasağı da kaldırılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AJANSLAR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...