BM: İngiltere'nin göçü durdurmaya yönelik yasası 'Hukuka aykırı'

Düzenleyen:
- Güncelleme:
BM: İngiltere'nin göçü durdurmaya yönelik yasası 'Hukuka aykırı'

DÜNYA Haberleri

İngiltere parlamentosunun onayladığı yasa tasarısı, sığınmacıların ve göçmenlerin ülkeye girişini durdurmayı amaçlıyor. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada, tasarının uluslararası hukukla çeliştiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM), İngiltere'nin sığınmacı ve göçmenlerin ülkeye girişini engellemeyi amaçlayan Yasadışı Göç Yasası'nın, Londra'nın uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, sığınmacıları Ruanda'ya gönderilmemesini kolaylaştırmaya yönelik çok tartışılan planı, parlamentonun üst meclisinin mevzuatta değişiklik yapma girişimlerinin başarısız olmasının ardından yasalaştırmaya hazırlanıyor.

BM mülteci ve insan hakları şefleri salı günü yaptıkları açıklamada, tasarının "ülkenin uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleriyle çeliştiğini ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan insanlar için derin sonuçlar doğuracağını" söyledi.

Yapılan ortak açıklamada zulüm gördükleri bir ülkeden İngiltere'ye geçmeye çalışan herkesin sığınma erişiminin engellendiği açıklandı.

Parlemento'da kabul edilen tasarı, Kral Charles onayından geçerek yasalaşması bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesi teknelerle Birleşik Krallık'a geçenlerin sığınma başvurusunma bulunma haklarının reddedileceği anlamına geliyor.

KAPSAMLI GÖZALTI HAKKI TANIYACAK

BM insan hakları şefi Volker Türk, BM mülteciler başkanı Filippo Grandi, tasarının, göçmenlerin sığınma koşullarına bakmaksızın koruma talebi sunmalarını engellediğini ve yargı denetimi sınırlı olmasına rağmen kapsamlı gözaltı hakkı tanıdığını söyledi.

Grandi, "Bu yeni mevzuat, pek çok kişiyi korumuş olan yasal çerçeveyi önemli ölçüde aşındırmaktadır" dedi ve mültecileri uluslararası hukuka aykırı olarak ciddi riskler altında bıraktığını söyledi.

Türk, "Birleşik Krallık hükümetini, bu yasayı geri çevirerek ve ayrımcılık yapılmaksızın tüm göçmen, mülteci ve sığınmacıların haklarına saygı gösterilmesini, korunmasını ve yerine getirilmesini sağlayarak insan haklarına olan bağlılığını yenilemeye çağırıyorum" dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: AFP

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...