BM Yüksek Komiseri: İsrail, çocukları özellikle vuruyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
BM Yüksek Komiseri: İsrail, çocukları özellikle vuruyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Gazze’nin 56 yıldır işgal ve 16 yıldır abluka altında olduğunu söyleyen BM yetkilisi Türk “İsrail, 7 Ekim’den beri özellikle kadın ve çocukları hedef alıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk “İsrail’in, Filistinli sivilleri toplu olarak cezalandırması, hukuka aykırı olarak zorla tahliyesi gibi savaş suçu anlamına geliyor” dedi.

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nı ziyaret etmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Volker Türk, bölgede gördükleri için “kâbusa şahit oldum” ifadesini kullandı. Volker Türk “İsrail’in 56 yıllık işgali ve 16 yıllık ablukası altındaki Gazze, çatışmaların başladığı 7 Ekim öncesinde de dünyanın en büyük açık hava hapishanesiydi” dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanlarının özellikle kadın ve çocukları öldürdüğünü, sakat bıraktığını ve yaraladığını vurgulayan Türk, bunların bütün siviller üzerinde dayanılmaz bir yüke yol açtığını belirtti.

İŞGAL SONA ERMELİ

Avusturya asıllı Volker Türk şöyle devam etti: "Hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin kendi geleceklerini tayin etme haklarına ve meşru güvenlik çıkarlarına dayalı olarak, işgale kalıcı bir son verilmesini sağlamak için siyasi alanı etkinleştirmemiz gerekiyor. Artık 56 yıllık işgalin sona ermesi gerektiğini söylemek yeterli değil. Uluslararası toplumun, Filistin ve İsrail halkı için adil ve eşitlikçi bir gelecek bulma çabalarının bir parçası olması gerekiyor."

"BU 'ZORLA YERİNDEN ETME'DİR"

Öte yandan  BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da katıldığı Gazze’deki Siviller için Uluslararası İnsani Konferans’ta konuştu. Lazzarini “Binlerce çocuğun öldürülmesi sivil zayiat olamaz. Bir milyon kişinin de evinden çıkarılıp altyapının yeterli olmadığı yerlerde yoğunlaşması zorla yerinden etmedir” dedi.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail’in saldırılarında 4 bin 412’si çocuk olmak üzere 10 bin 812 kişi katledildi. Bakanlık “Enkaz altında 1400’ü çocuk olmak üzere 2650 kişi için kayıp ihbarı aldık” açıklaması yaptı. Ayrıca yıkılan binaların altında çok sayıda cenazenin olduğu da tahmin ediliyor.

KAN BANKASINI HEDEF ALDI

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, İsrail’in Gazze’deki kan bankasını vurduğunu duyurdu. Kudra, tesisin hizmet dışı kaldığını aktardı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...