BM’den Gazze için salgın hastalık uyarısı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
BM’den Gazze için salgın hastalık uyarısı

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail’in saldırıları altındaki Gazze Şeridi yeni bir krizin ortasında. Birleşmiş Milletler, Gazze’de bağırsak ve cilt hastalıklarının yayılması konusunda uyardı. Hepatit ve kolera gibi salgın hastalıkların bölgede görüldüğü belirtilirken vakaların 4 kat arttığı ifade edildi.

İsrail güçleri 1 Aralık’ta insani aranın bitmesinin hemen ardından Gazze’ye yönelik saldırılarını yeniden başlattı. İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırıları aralıksız devam ederken Birleşmiş Milletler’den tedirgin eden bir uyarı daha geldi.  Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’de cilt ve hepatit türlerinin yayılması konusunda uyardı.

HASTALIKLAR 4 KAT ARTTI

UNRWA Gazze Basın Direktörü Adnan Ebu Husne, konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Ebu Husne, öncesine göre bağırsak hastalıklarının 4, cilt hastalıklarının ise 3 kat arttığını belirtti. BM yetkilisi, hepatit türlerinin yanı sıra kolera gibi salgın hastalıkların da bölgede yayıldığına ilişkin bazı raporların olduğunu doğruladı.

UNRWA Gazze Direktörü Thomas White, dün BBC'ye yaptığı açıklamada, UNRWA'nın Filistin bölgesindeki okullarından birinde hepatit A salgınına tanık olunduğunu aktarmıştı.

BM’den Gazze için salgın hastalık uyarısı

DSÖ’DEN SALGIN HASTALIK UYARISI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırılarının büyük yıkıma neden olduğu Gazze'deki sağlık durumuna ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulunmuştu.

Ghebreyesus, Gazze'de 111 bin şiddetli solunum yolu enfeksiyonu, 12 bin uyuz, beş yaş altı çocuklarda 36 bin, 5 yaş üstü kişilerde 39 bin ishal, 24 bin cilt kızarması, 2 bin 500 impetigo (deri hastalığı) ve 2 bin 500 su çiçeği vakasının görüldüğünü kaydetti.

İSRAİL’İN GAZZE’Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

BM’den Gazze için salgın hastalık uyarısı

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 72, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı, 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere, 15 bin 207’ye yükseldi. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 254 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...