Çernobil'in radyasyonlu toprağını kazan Rus askerleri tedavi altında!

Düzenleyen:
Çernobil'in radyasyonlu toprağını kazan Rus askerleri tedavi altında!

DÜNYA Haberleri

Ukrayna’yı işgal etmeye devam eden Rus birlikleri, 1986'da günümüz Ukrayna'sında patlayan Çernobil Nükleer Santrali’ni ele geçirmeye çalışarak tarihi bir hata yaptı. Yeni raporlara göre, yüzlerce askerin ciddi radyasyon zehirlenmesi yaşadığı bildiriliyor.

Rus askerlerinin Çernobil yakınındaki yüksek radyoaktivite barındıran Kızıl Orman’a girmek istemesi üzerine Ukraynalı yetkililerden uyarı gelmişti. Ancak Rus birlikleri ısrara devam ederek uyarılara kulak asmadı. 

ABD merkezli Daily Beast sitesinin haberine göre, Ukraynalı yetkililer Rus birliklerinin ormandaki radyasyonlu toprağı kazdığını ve bu nedenle, Belarus’un Gomel kentindeki özel bir tıbbi tesiste akut radyasyon hastalığı tedavisi görmeye başladıklarını açıkladı.

ÇERNOBİL UYARILARINA KULAK ASMADILAR

Ukrayna İzolasyon Bölgesi Yönetimi Devlet Dairesi Kamu Konseyi çalışanı Yaroslav Yemelianenko (Çernobil’den sorumlu bir yönetici), Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Çernobil bölgesini ele geçiren bir Rus grubu bugün Gomel'deki Belarus Radyasyon Tıbbı Merkezine getirildi." dedi. Yemelianenko, paylaşımının devamında ise "Şimdi kısa hayatının geri kalanını bununla yaşa. Bu bölgeyle başa çıkmanın kuralları var." diyerek Rus askerlerinin uyarılara kulak asmayıp Çernobil’e girmesine tepki gösterdi. 

Daily Beast sitesi ayrıca bazı otobüslerin Belarus'tan Rusya'ya ceset taşırken görüldüğünü ileri sürdü.

Bu ayın başlarında ABD merkezli radyo medyası NPR, Rusya’nın devlete ait medyasının Ruslara işgalin propagandasını yapmak üzere dezenformasyon (yanlış bilgi) aktardığını iddia etti. Habere göre, Rus medyasında, Rus askerlerinin Ukrayna sivil yaşamını koruma konusunda son derece kibar ve dikkatli oldukları, Ukraynalılar tarafından ‘kurtarıcı’ olarak karşılandıkları, herkesin Rus yönetimi altında yaşamak istediği ve Ukrayna tarafında hiçbir sivil zayiatın olmadığı belirtildi. 

RUS ASKERLERİN ÇERNOBİL TOPRAĞINI KAZMASI ALAY KONUSU OLDU

Çernobil tesisi, işgalin ilk gününde (24 Şubat'ta) Rus kontrolüne geçti. İşçiler, vardiya değişikliğine izin verilmeden önce 600 saatten fazla bir süre görevde kaldı. Rus birlikleri, herhangi bir koruyucu ekipman olmadan radyoaktif alana girdi. Bölgedeki orman yangınları da çevre kirliliği konusunda endişeleri artırdı. Çernobil'in en kirli alanı olarak kabul edilen Kızıl Orman'da Rus askerlerin açtıkları hendekler, nükleer santral çevresinde çalışan Ukraynalı yetkililer tarafından alay konusu oldu.

Bu arada, Çarşamba günü Rus kuvvetleri Çernobil'den çekildi. Rusya, iki ülke arasındaki anlaşmalar çerçevesinde bölgeden çekildiğini açıklasa da Ukrayna medyası farklı bir nedeni ortaya attı. Ukraynalılar, Rus askerlerinin toprağı kazıp hendek açtığı için radyasyondan hastalanmasından ötürü bölgeden çekildiğini ileri sürüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...