Dağlık Karabağ'da ateşkes görüşmeleri başlıyor: İşgal başladığı yerde bitecek!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dağlık Karabağ'da ateşkes görüşmeleri başlıyor: İşgal başladığı yerde bitecek!

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan'ın 24 saat süren terörle mücadele operasyonu, Ermenilerin silah bıraktıklarını açıklamasıyla son buldu. Azerbaycan ve ayrılıkçı Ermenilerin temsilcileri Yevlah kentinde görüştü. Bakü yönetiminin görüşme için seçtiği şehir olan Yevlah, Dağlık Karabağ'da işgalin başladığı yer olarak dikkat çekiyor.

Azerbaycan, 1994 yılından bu yana Ermeni unsurların işgali altındaki Dağlık Karabağ’da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve silahlı grupları bölgeden çıkarmak amacıyla başlattığı “terörle mücadele” operasyonunu tamamladığını duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermeni unsurların Bakü’nün taleplerini kabul etmesiyle ateşkes sağlandığını duyurdu.

Ateşkesle ilgili açıklamayı Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Anar Eyvazov yaparken, Karabağ'daki Ermeni birlikler ile yasadışı Ermeni grupların silah bırakacağını, Azerbaycan topraklarından çekileceğini ve yasa dışı Ermeni silahlı grupların feshedileceğini söyledi. Ayrıca, bütün silah, mühimmat ve ağır araçların teslim edileceğini, belirtilen bu hususların Rus Barış Gücü ile koordineli yürütülmesinin sağlanacağını ifade etti.

Dağlık Karabağ'da ateşkes görüşmeleri başlıyor: İşgal başladığı yerde bitecek!

24 SAAT SÜREN OPERASYON

Eyvazov, Azerbaycan ordusu tarafından 24 saat içerisinde başarıyla sonuçlandırılan operasyonda Ermeni unsurları tarafından kullanılan 90’dan fazla mevzide de denetim sağlandığını belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Birinci Karabağ Savaşı’nda Ermenilerin yaptıklarının aksine, yeniden Azerbaycan kontrolüne geçen bölgede kalmak isteyen Ermeni nüfusun Azerbaycan’a entegre edileceğini söyledi. Hacıyev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Karabağ'daki Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyon konusu Azerbaycan anayasası ve hukuk kuralları nezninde görüşmeye açacağız. Biz pürüzsüz bir yeniden entegrasyon süreci öngörüyoruz. Nüfusun insani ihtiyaçlarını da dikkate alıyoruz. Yereldeki nüfus ile iletişim içerisindeyiz. Kısa sürede bölgeye istikrar ve barış getirmeyi istiyoruz." dedi.

Dağlık Karabağ'da ateşkes görüşmeleri başlıyor: İşgal başladığı yerde bitecek!

ENTEGRASYON GÖRÜŞMESİ

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni nüfusun temsilcileri, Azerbaycanlı yetkililerle görüşmek üzere Azerbaycan'ın Yevlah kentinde bir araya geldi. 

Azerbaycanlı ve Ermeni temsilciler arasında ateşkes ve yeniden entegrasyon sürecinin ele alınacağı görüşme, yerel saatle 11.50’de başladı. Azerbaycan tarafından görüşmeye Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni halkla temaslardan sorumlu Ramin Memmedov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Karabağ Özel Temsilci Yardımcısı Beşir Hacıyev ve özel temsilcilikten İlkin Sultanov katıldı. Ermeni nüfusu ise görüşmede Sergey Martirosyan ve David Melkumyan tarafından temsil ediliyor. Toplantıda Rus barış gücünden de bir temsilci yer aldı.

Görüşmenin ana gündemini, Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan'a entegrasyonu oluşturuyordu. Ermeni nüfusun temsilcileri ile Azerbaycanlı yetkililer arasındaki Yevlah'taki görüşme sona erdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından Azerbaycan heyeti ile Karabağ'daki Ermenilerin temsilcileri arasında gerçekleştirilen görüşmeye dair yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bir sonraki görüşmenin yakın zamanda yapılmasına karar verildi. Azerbaycan, Karabağ'ın Ermeni sakinlerin temsilcilerine yeniden entegrasyon planlarını sundu. Karabağ’daki Ermeni sakinlerin temsilcileri, gıda ve yakıta ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.''

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Karabağ’da başlatılan terörle mücadele operasyonunun Ermeni silahlı grupların teslim olmalarının ardından sona erdiği belirtilmiş, Ermeni nüfus ve Azerbaycanlı temsilciler arasında diyalog süreci başlamıştı.

Dağlık Karabağ'da ateşkes görüşmeleri başlıyor: İşgal başladığı yerde bitecek!

NEDEN YEVLAH ŞEHRİ SEÇİLDİ?

Bakü’nün taleplerini kabul eden Ermeni ayrılıkçıların yöneticileri ile bugün Yevlah şehrinde görüşme gerçekleştirilecek. Azerbaycan’ın görüşmeler için Yevlah şehrini seçmesi de bir rastlantı değil, tarihi bir ders niteliğinde…

Dağlık Karabağ'da ateşkes görüşmeleri başlıyor: İşgal başladığı yerde bitecek!

Sovyetler Birliği’nin zayıflamaya başladığı 1988 yılında Azerbaycan Türklerinin yaşadığı bölgelere yönelik işgal ve katliamlara başlayan Ermeniler, ilk olarak Yevlah şehrini ablukaya almıştı.Ermenilerin Dağlık Karabağ’daki işgalinin başlangıç noktası olan Yevlah, işgalin bitişinin merkezi olacak.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...