Depremde asırlık parşömenleri İsrail’e götürdüler, fotoğraflar ortaya çıkınca iade ettiler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Depremde asırlık parşömenleri İsrail’e götürdüler, fotoğraflar ortaya çıkınca iade ettiler

DÜNYA Haberleri

Türkiye’deki yıkıcı depremde görev alan İsrail arama kurtarma ekibi, Hatay’daki Antakya Sinagogu’nun depremde ağır hasar alması sonucu burada bulunan asırlık belgeleri İsrail’e götürdü. Türk Yahudi Toplumu’ndan yapılan açıklamada tarihi Ester parşömenlerinin İsrail’den teslim alındığı ve Hahambaşılığında muhafaza edildiği belirtildi.

Türkiye’yi sarsan iki büyük depremin ardından İsrail’den gelen arama kurtarma ekibi ZAKA hakkında birtakım çarpıcı iddialar ortaya atıldı. Hatay’daki Antakya Sinagogu depremde ağır derecede hasar aldı. TJe Jeruselam Post’ta yer alan habere göre buradaki belgeler ZAKA kurtarma ekibi lideri Haim Otmazgin’e adı açıklanmayan bir yaşlı adam tarafından teslim edildi. Otmazgin’in de güvende tutmak için buna ‘mecbur kaldığı’ ifade edildi. 

Otmazgin, Türkiye Yahudisi yaşlı bir adamın kendilerine ‘Topluluğumuzun son başkanı trajik bir şekilde aramızdan ayrıldı ve Suriye'ye yakınlığımız nedeniyle parşömenlerin yanlış ellere geçmesini istemem. Lütfen onları koruyun ve topluluğumuzun hatırlandığından emin olun' diyerek kendisine verdiğini iddia etti. Ekip bunun üzerine tarihi eser niteliğindeki 200 yıllık Ester Kitabı’nı İsrail’e götürdü.

Arama kurtarma ekibinin lideri, İsrail televizyonuna canlı yayına katıldı ve Türkiye’den kaçırdıkları tarihi eser niteliğindeki 200 yıllık Ester Kitabı’nı gösterdi. 

Depremde asırlık parşömenleri İsrail’e götürdüler, fotoğraflar ortaya çıkınca iade ettiler

İsrailli Binbaşı Otmazgin, "Birkaç on yıllık bir ZAKA gönüllüsü olarak, bu hayatımın en hareketli anlarından biri. Böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının, deprem onu neredeyse sıfıra indirdikten sonra bile bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum. Önümüzdeki birkaç gün içinde, parşömenleri kime emanet etmemiz gerektiğini öğrenmek için İstanbul'daki bir Çabad elçisiyle görüşeceğiz." dedi.

TÜRK YAHUDİ TOPLUMU’NDAN AÇIKLAMA

Türkiye’deki Yahudi Cemaati Toplumu konu ile ilgili olarak, Twitter hesabından açıklama yaptı ve Ester parşömeninin İsrail’den teslim alındığını ve Hamambaşılığın muhafazası altında olduğunu söyledi. Açıklamada, Türk Yahudi Toplumu, parşömenin kendilerine teslim edildiği anın fotoğrafları da yer aldı.

‘İlgili Ester parşömeni İsrael den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir. Saygılarımızla’

Depremde asırlık parşömenleri İsrail’e götürdüler, fotoğraflar ortaya çıkınca iade ettiler

Türk Yahudi Toplumu, Hatay Antakya Sinagogu'ndan alınan asırlık Ester Parşömenleri'nin, İsrail'den teslim alındığını açıkladı.

r-949027#

DEPREMDE ANTAKYA YAHUDİ CEMAATİ BAŞKANI VE EŞİ DE HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye’yi sarsan depremde Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşinin bulunamadığı ve kendilerine ulaşılamadığı belirtilmişti. Şalom’un haberine göre; dört günün sonunda Yahudi Toplumu, Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu'nun hayatlarını kaybettikleri bilgisi paylaşıldı.

Depremde asırlık parşömenleri İsrail’e götürdüler, fotoğraflar ortaya çıkınca iade ettiler

Şaul-Tuna Cenudioğlu

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'nda bulunan tarihi Ester parşömeninin, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülke sınırları içinde asırlardır var olmuş her türlü inanca ve kültüre ait eserlerin, itinalı şekilde bu topraklarda korunmaya devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız."

(YnetNews, AA)

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...