Deyrizor'a uzman görüşü: Asıl konu ABD ve Rusya'nın tavrı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Deyrizor'a uzman görüşü: Asıl konu ABD ve Rusya'nın tavrı

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Suriye'nin Deyrizor bölgesinde PKK'ya karşı ayaklanan Arap aşiretleri birçok köyü işgalden kurtarmıştı. ABD ile masaya oturan aşiretler hakkında konuşan uzman olayda ABD ve Rusya'nın tavrının öneminden bahsetti.

ABD destekli terör örgütü PKK'nın Deyrizor işgaline ayaklanan Arap aşiretleri gündemden düşmüyor. Bölgenin büyük bir kısmını teröristlerden temizleyen aşiretler son olarak ABD ile masaya oturup isteklerini sıralamıştı.

Suriye'nin Deyrizor vilayetinde 2 Eylül'de başlayan bazı Arap aşiretleri ile YPG arasındaki çatışmalar etkisini genişleterek devam ediyor. Suriye'nin kuzeyinde yaşanan bu süreçten en kârlı çıkanın İran ve Suriye Hükümeti olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Serhat Erkmen, “PKK/YPG'nin yüzlerce insanı öldürerek çatışmayı durdurma çabasından sonra Deyrizor aşiretlerinin Şam ve Tahran'a yakınlaşmaması şaşırtıcı olur. Bu durum ABD'nin süreci gözden geçirmesine neden olabilir” dedi.

Deyrizor'a uzman görüşü: Asıl konu ABD ve Rusya'nın tavrı

“AYAKLANMA ABD’YE KARŞI DEĞİL”

Aşiretlerin temel isteğinin ABD'nin YPG'yi değil kendilerini muhatap alması olduğunun altını çizen. Dr. Serhat Erkmen, şu sözlere yer verdi:
Böylece ayrı bir idari yapı çerçevesinde toplumsal, siyasal ve askerî bir düzenlemeye gidilmesini istediler. Yani, aşiret ayaklanmasının ABD'ye karşı gerçekleşmediğini kaydetti. 

Şimdilik Arap Aşiretlerinin isteklerine ulaşamadı. Kazansalardı, ABD bu taleplerine evet diyebilirdi; hatta ileri gideyim, bence diyecekti.

“ÇATIŞMALAR MENBİÇ'İN KUZEYİNE KAYDI”

Deyrizor'daki çatışmaların yavaş yavaş sakinleştiğini belirten Prof. Dr. Erkmen, bununla birlikte PKK/YPG terör örgütü ile İdlib ve Suriye'nin kuzeyindeki diğer bölgelerden gelen silahlı gruplar arasında, Menbiç'in kuzeyindeki çatışmaların sürdüğünü hatırlattı. 

Deyrizor'a uzman görüşü: Asıl konu ABD ve Rusya'nın tavrı

“ASIL KONU ABD VE RUSYA’NIN SÜRECE NASIL YAKLAŞACAĞI”

Prof. Dr. Erkmen'e göre önümüzdeki günlerde ana çatışma ekseni muhtemelen bu bölge olacak. Asıl soru ise ABD ve Rusya'nın bu çatışma sürecine nasıl yaklaşacakları. Ortada Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) HTŞ'nin veya diğer grupların katıldığı adı konulmuş bir operasyon bulunmamasına rağmen adı sayılan bu gruplar ile Rusya, PKK/YPG ve Suriye Ordusu arasında açıkça bir çatışma olduğunu kaydetti. 

Erkmen, “Bundan sonrası ise bölgedeki silahlı grupların ya da terör örgütlerinin çatışma sürecindeki tavırlarından ziyade, Türkiye'nin, ABD'nin ve Rusya'nın tepkilerine bağlı olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi ziyaretinde Adana Mutabakatı veya Astana'ya vurgu yapmaması bence anlamlıydı.

“ABD, RUSYA VE TÜRKİYE BİRBİRİNİ ŞU ANDA TARTIYOR”

ABD, Rusya ve Türkiye'nin şu anda birbirini tarttığını belirten Erkmen, konuşmasına şu şekilde devam etti:

Rusya bu süreçte, dahil olmadığı bir askerî operasyonu engellemek istedi. Rusya, ‘Menbiç veya başka bir bölgede 3-5 köy bile el değiştirecek olsa bana sorulmalı' diyor. Nitekim 1 Eylül'den bu yana İdlib'e yönelik saldırılarda çok kuvvetli bir artış var. 

5 Eylül'den beri de Deyrizor'daki çatışmalar YPG'nin, aşiretleri askerî olarak bastırmış gibi görünse de Menbiç'teki çatışmalar sürüyor. Yani çatışmalar Fırat'ın bir ucunda başladı ancak öteki ucunda sürüyor. Birkaç güne çatışma haberleri azalırsa Deyrizor olayları şimdilik sadece gelecek için izlenmesi gereken bir göstergeye dönüşmüş olacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...