Dünya starları Gazze'deki katliama dikkat çekti: Felç edici dehşetin ortasındalar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya starları Gazze'deki katliama dikkat çekti: Felç edici dehşetin ortasındalar

DÜNYA Haberleri

Türkiye ve dünya genelinde birçok sanatçı, Gazze'de yaşanan insanlık dramına karşı tepkilerini sürdürüyor. ABD'li oyuncu John Cusack, olayları "Felç edici dehşetin ortasında bu kadar alışılmadık bir şekilde açıkta, bu kadar maskesiz..." ifadeleriyle değerlendirirken, ABD'li oyuncu ve yönetmen Mark Ruffalo da "Onlar Filistinli, orada doğmuş bina, yol ya da eşya değil" mesajıyla Gazze'deki katliama dikkat çektiler.

Dünyaca ünlü sanatçılar İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği ve binlerce Filistinlinin ölümüne neden olan katliama sosyal medya hesapları üzerinden sert tepkiler verdiler.

"TARİF EDİLMEZ, FELÇ EDİCİ DEHŞET"

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı ilk günlerden itibaren tepkisini gösteren ABD'li aktör John Cusack, son paylaşımında, "Bu tarif edilemez, felç edici dehşetin ortasında bu kadar alışılmadık bir şekilde açık, bu kadar maskesiz... Nihai umut, milyonlarca Yahudi, Hıristiyan, Müslüman, Budist ve ateistin bir araya gelerek bunu reddetmesidir. Dünya isyan ediyor. Milyonlarca kişi, bir halkın güvenliğinin bedelini diğerinin yok olmasına mal edecek siyasi liderlerin kendilerine sunduğu ahlak dışı seçimi kabul etmeyi reddediyor." sözleriyle duygularını ifade etti.

"FİLİSTİNLİLER ORADA DOĞMUŞ"

ABD'li aktör ve yönetmen Mark Ruffalo, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun geçen pazar yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Ruffalo, "Hayır. Üzgünüm. Bunlar (Filistinliler) 'ikincil hasar' değil. Onlar orada doğmuş ve orada yaşayan insanlar, çoğu sıkışıp kalmış durumda. Biraz merhametli olun. Onlar Filistinli, sadece bina, yol veya eşya değil. Bu insanlar, hayatlarını mahvettiğiniz rehineler gibi. İkincil hasar değiller" şeklinde bir paylaşımda bulundu.

"ZULÜM BATININ YÜKSELİŞİYLE DOĞRU ORANTILI"

Şarkıcı Yusuf İslam, tarihsel bağlamda baskı ve soykırımları, özellikle de Batı'nın yükselişi ve sömürgecilikle ilişkilendirdi.

İslam, "İnsanların başkalarını insan olarak görmemesi beni şaşırtıyor. Baskı ve soykırım tarihi, Çoğu insanın yüzleşmekten rahatsız olduğu bir tarihtir. Ancak gerçek şu ki, modern tarihin en korkunç acılarının birçoğu Avrupa'nın gelişimi ve sömürgecilik maceralarıyla bağlantılı. İnsanlar, aileler ve çocukların yerlerinden sökülüp köle haline getirilmeleri ya da çoğu zaman atalarının vatanlarında zulüm görüp öldürülmeleri, Batı'nın yükselişiyle doğrudan bağlantılı görünüyor. Bugün de Batı aynı dünyada yaşayan diğer insanlara adil ve eşit bir şekilde uygulanmayan insan hakları listesine bağlılığıyla övünmekte" sözleriyle katliamın boyutunbu vurguladı. 

ABD'li şarkıcılar Della Miles, Lauren Jauregui, Maher Zain, Sami Yusuf ve model Bella Hadid, Instagram üzerinden Filistin'e destek veren paylaşımlarda bulundu.

Oyuncu Nadir Nahdi, Filistin ruhunun öldürülemez olduğunu belirterek, Filistin halkının direncini vurguladı. ABD'li komedyen ve aktör Ramy Youssef ise Unicef'in Gazze'deki çocukların korunmasına yönelik açıklamalarını paylaştı.

Tunuslu şarkıcı Emel Mathlouthi, Gazze'deki trajediyi anlatan "Umut" başlıklı bir şarkıyı paylaşarak, duygu dolu bir mesaj iletmeye çalıştı.

"ŞİMDİ ATEŞKES"

Diğer yandan, İngiliz aktör Khalid Abdalla, Netflix galasında "Şimdi Ateşkes" yazılı bir fotoğraf paylaşarak, hayatların kutsallığına vurgu yaptı. Türk piyanist Büşra Kayıkçı, Gazzeli bir kardeşin mesajını paylaşarak dayanışmayı ön plana çıkardı.

Şarkıcı Haluk Levent, Gazze'deki ölümleri Rusya-Ukrayna savaşıyla karşılaştırarak soykırımın vahametini vurguladı ve dünyanın en modern ülkelerine seslenerek, insanlık değerlerine vurgu yaptı.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu ve yazar Leyla İpekçi de Filistin'e destek mesajlarıyla sosyal medyada yer aldılar. Bu paylaşımlar, sanat dünyasının, sosyal medya üzerinden Filistin'e destek ve İsrail'in saldırılarına karşı duyarlılık gösterdiği bir dönemi yansıtıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...