Erdoğan, dünyaya Zengezur Koridoru mesajını Nahçıvan'dan verecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Erdoğan, dünyaya Zengezur Koridoru mesajını Nahçıvan'dan verecek

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhrubaşakanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Nahçivan'da bir araya gelecek. Özerk Bölge'de açılış ve temel atma törenlerine katılacak Erdoğan'ın dünyaya Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki kara bağlantısını sağlayacak Zengezur Koridoru ile ilgili mesaj vermesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karabağ’daki başarılı terörle mücadele operasyonu sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelecek. Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’nda “Karabağ, Azerbaycan toprağıdır” diyen Erdoğan, Aliyev’in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti için bugün Nahçıvan’a giderek Azerbaycan’a desteğini bir kez daha dile getirecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aliyev arasında yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri ele alınacak. Görüşmede Karabağ’daki son gelişmeler başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

ASKERİ KOMPLEKS AÇILIŞINI KATILACAK

Azerbaycan’ın Karabağ’daki antiterör operasyonu ve ayrılıkçı askerlerin silah bırakma süreci de masada olacak. Azerbaycan toprakları ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki bağlantıyı sağlayacak olan Zengezur Koridoru da görüşmede ele alınacak. Erdoğan ile Aliyev’in, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın temel atma törenine katılmaları ve modernize edilen Nahçıvan Askeri Kompleksi’nin açılışını gerçekleştirmeleri öngörülüyor.

Erdoğan, dünyaya Zengezur Koridoru mesajını Nahçıvan'dan verecek

BM GENEL KURULU’NDA DESTEK MESAJI VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu toplantısı için bulunduğu ABD’de mevkidaşı Aliyev ile telefonda görüşerek bilgi almıştı. Erdoğan Genel Kurul’da yaptığı konuşmada da Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü korumak için attığı adımları desteklediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zengezur Koridoru hakkında verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz” ifadesini kullanmıştı.

ALİYEV, ERDOĞAN’DAN SONRA PAŞİNYAN İLE GÖRÜŞECEK

Azerbaycan lideri Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 5 Ekim’de İspanya’nın Granada kentinde Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) zirvesi esnasında görüşecek. İki liderin görüşmesine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Avrupa Birliği Başkanı Charles Michel de katılacak.

Erdoğan, dünyaya Zengezur Koridoru mesajını Nahçıvan'dan verecek

KARABAĞ'DA NE OLMUŞTU?

Azerbaycan Karayolları Devlet Dairesi, Ahmedbeyli-Füzuli-Şuşa karayolunda çalışma yürüten karayolları devlet dairesine ait bir aracın geçişi sırasında tanksavar mayının infilak etmesi sonucu 2 kurum çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu. Hemen ardından olay yerine giden polis aracının geçişi sırasında mayın patladı. Patlama sonucu 4 polis hayatını kaybetti. Söz konusu terör saldırısı sonrasında Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da “antiterör” operasyonu başlattığını ilan etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçlerinin mevzilerini personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla güçlendirdiklerinin, birimlerini yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiklerinin, takviye birimler oluşturduklarının, Azerbaycan ordusuna karşı istihbarat faaliyetlerini genişlettiklerinin, mayınlardan temizlenen arazilere yeniden mayın döşenmesi gibi eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği aktarıldı.

Azerbaycan, operasyonun başladığı 24 saat içinde Karabağ'da zaferini ilan ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Operasyonlar sonucunda, düşmanın silah ve teçhizatının bir kısmı yok edildi” ifadelerini kullanarak, “10 Kasım 2020’de imzalanan ortak bildiriye aykırı olarak Ermenistan 3 yıl boyunca askeri güçlerini Karabağ’dan çekmedi. Ne yazık ki, operasyonlarda şehitlerimiz oldu. Ordumuzun başarılı operasyonu neticesinde gerekli mesajlar verildi.” dedi.

“TÜM ALANLAR KONTROL ALTINA ALINDI”

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da 24 saat süren “terörle mücadele” operasyonun başarıyla sonuçlandırıldığı ve ilgili devlet kurumları tarafından bölgedeki mevcut durumun gözlemlendiği ifade edilen açıklamada, “Azerbaycan’ın ilgili kurumları, Ermeni asıllı vatandaşlarımıza insani yardım sağlamakla birlikte gelen yardım çağrılarını göz ardı edilmemektedir. Karabağ ekonomik bölgesinde yerel terörle mücadele tedbirlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından tüm alanlar tam kontrol altına alındı. İçişleri ve Savunma Bakanlığı çalışanları bölgede hukukun üstünlüğünü sağlamak için kapsamlı önlemler almaktadır” ifadeleri kullanıldı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...