30 yıl önce Karabağ'dan sürülmüşlerdi, 200 bin Türk’ü vatan hasreti sardı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
30 yıl önce Karabağ'dan sürülmüşlerdi, 200 bin Türk’ü vatan hasreti sardı

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hankendi, Hocalı, Hocavend, Askeran, Ağdere’den sürülen Türkler, gasbedilen yurtlarına ve evlerine kavuşacak

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Azerbaycan yönetimi, Hankendi, Hocalı, Hocavend, Askeran, Ağdere’den 30 yıl önce sürülen Türkler gasbedilip çıkarıldıkları yurtlarına, evlerine dönüş için gün sayıyor. Azerbaycan ordusu bölge geneli tüm çeteleri kuşattı. Ermeni çetelerin meskûn mahallerde sabotaj girişimlerinde bulunacağı istihbaratı alındı. Operasyonun ilk aşaması başarılı ile tamamlanırken Azerbaycan ordusu ikinci safha için teyakkuz durumunda bekletiliyor. Teslim olmaya yanaşmayan Ermeni teröristlerin silahları gömmeye çalıştığı belirlendi. Tüm bölgeler de çeteler keskin nişancı mesafesinde kontrol altında tutuluyor.

MESKÛN MAHAL OPERASYONU

Karabağ gazisi, Azerbaycan Ordusu Komutanlarından Emekli Yarbay Elhan Şikaliyev, tüm çetelerin kuşatıldığını ve operasyonunun ilk aşamasından ikinci evreye geçildiğini kaydetti. Şikaliyev “Azerbaycan ordusu beş ana kent ve kırsalda arama tarama faaliyetlerine başlıyor. Zorlu bir safhaya geçiyoruz. İşgal hattında iki mayın fabrikası aylardır mayın üretiyordu. Şu an her yeri mayınladılar. Biz 2. Karabağ savaşından sonra bu terör mayınlarına 300 şehit verdik. Bu katiller boşalan evlere, yol, köprü, tarla, hastane dâhil kırsal ve kentlerin tamamına patlayıcı tuzakları kurdular. Dikkatli olmak zorundayız. Her şeyin normalleşmesi 6 ay sürer”  dedi.

SİVİLLERİ KALKAN YAPIYORLAR

Özellikle şehirlerin tesliminde ciddi sıkıntıların yaşanabileceğine vurgu yapan Şikaliyev, şu ana dek 15 bine yakın sivili bölgeyi terk ettiğini ve çete üyelerinin Ermeni sivillerin çıkışını engellediğini belirtti. Eli kanlı çetelerin sivilleri canlı kalkan yapma hazırlığı yaptığı bilgisini veren emekli Yarbay Şikaliyev “Özellikle Hocalı’da ormanlık alanlarda saklanan teröristler var. Bazıları orta ve hafif silahları gömüyor. Mayın ve benzeri patlayıcıları da şehirlere tuzaklıyorlar. Bunları patlatıp ‘Türkler yaptı’ diye propaganda hazırlığındalar. Son silah susana, en son patlayıcı imha edilene kadar ordumuz ve ilgili birimler sahada görev yapacak” dedi.

TAHRİP EDEREK ÇEKİLİYORLAR

Ermeni vahşeti sonrası Karabağ geneli 850 bin Türk bölgeden sürüldü. Azerbaycanlı uzman Tural İsmailov “2020 temizliği sonrası geride kalan yerleşim birimlerinin de terörden arındırılması ile 200 bin Azerbaycan Türk yeniden evine dönecek. Ermenilerin işgal ettiği yerlerden ev, tarla, okul ve kurumları tahrip ederek çekiliyor. Bu da onların vahşet potansiyelini bir kez daha gösteren durum” ifadelerini kullandı.

SİLAH DEPOLARI ELE GEÇİRİLDİ

Azerbaycan ordusu, kontrollü ilerleyişini sürdürdüğü alanlarda büyük çaplı silah depoları ele geçirdi. Onlarca tank, ZPT gibi savaş araçlarına ek binlerce otomatik tüfek, uçaksavar, top, füze sistemleri ve roket Azerbaycan ordusu tarafından ele geçirildi. Silahların büyük oranda Rus menşeili olduğu görülürken bazılarının ise İran yapımı silahlar olduğu tespit edildi.

30 yıl önce Karabağ'dan sürülmüşlerdi, 200 bin Türk’ü vatan hasreti sardı

ERMENİLERE 300 KİŞİŞLİK LİSTE VERİLDİ

Karabağ’da tarihî anlar yaşanırken Bakü kaynaklarından ulaştığımız bilgilere göre Yevlah’taki entegrasyon görüşmesinde Ermenilere, 300 kişilik katliam suçlusu çete mensubunun listesi verildi. Azerbaycan, Karabağ’da korsan devletin askerî yapılanmasında yer alanların bölgeden çıkışına izin verildiğini duyurdu. Fakat, katliama katılanların isimlerinin belirlendiğini ve hesap sorulacağını açıklamıştı. 

SÖZDE ZAFER ANITI ARTIK GANİMET OLDU

Ermenilerin 1. Karabağ Savaşı ile ilgili “zafer anıtı” olarak kullandığı, işgal döneminde Şuşa-Hankendi yolunda yer alan tank, Bakü’ye getirildi. Tank, Azerbaycan ordusunun 2. Karabağ Savaşı’nda Ermenistan ordusundan ele geçirdiği silah ve zırhlı araçların sergilendiği “Savaş Ganimetleri Parkı” diye isimlendirilen açık hava müzesine yerleştirildi.

30 yıl önce Karabağ'dan sürülmüşlerdi, 200 bin Türk’ü vatan hasreti sardı

Çok sayıda Azerbaycanlı bir zamanlar işgalin sembolü olan tankı görmek için Savaş Ganimetleri Parkı’na geldi. Azerbaycanlılar, 442 numaralı tankın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Söz konusu tank, 1. Karabağ Savaşı’nda Şuşa’nın Ermenistan güçlerince işgali öncesinde Azerbaycan’ın Millî Kahramanı Albert Agarunov tarafından vurulmuş, savaş sonrasında Ermeniler tankı “zafer”lerinin sembolü anıt hâline getirmişti.

KARABAĞ İÇİN ÇALIŞMA GRUBU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Karabağ için çalışma grubu kuruldu. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev’in başkanlığında faaliyet gösteren çalışma grubu, Karabağ’daki sosyal, insani, ekonomik ve altyapı meselelerinin çözülmesini sağlayacak. Ekonomi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Tarım, İçişleri, Sağlık, Bilim ve Eğitim Bakanlıkları, “Azerenerji”, “Azerişıg”, Azerigaz” ve Azerbaycan Otomobil Yolları Devlet Ajansı gibi devlet kurumları çalışma grubunun bünyesinde faaliyet gösterecek. Karabağ’daki Ermeniler için 40 ton gıda ve hijyen ürünü içeren 2 tır ve ekmek taşıyan 2 kamyonun çalışma grubunun faaliyetleri kapsamında gönderildiği ve 1.000 kişilik çadır kampları kurulduğu da belirtildi. 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cavus30 Eylül 2023 12:26

Karabag azarbeycandir. Azarbeycan turkiye bir ananın 2ogludur.

Gülizar28 Eylül 2023 21:49

1890 ermenilerin zulmünden kaçıp kaçıp demiyelimde kimliklerine ermeni yazılmasını istemedkleri için türkiyeye göçen terekeme ve papaklılarıda unutmayalım lütfen hepsine slm olsun

Cem Aygün28 Eylül 2023 13:05

Kısasa kısas, ermeniler zorla gönďérdi Bizde güzellikle bölgeyi ermenilerden temizlemeniz lâzım.Güzellikle olmazsa zorla ğönderilmelidir.

Erdinç Aysen 26 Eylül 2023 10:18

Karabağ Azerbaycandır.TTK.

Emir25 Eylül 2023 07:31

30 yıl önce öldürülen yerinden sürülen zorla vatanları elinden alınan Türkleri dünya görmezden geldiŞimdi ise Türklerin haklı davalarını görmezden gelip Ermenileri korumak için asılsız bir sürü yalan üretiyor ikiyüzlü batı.

ssda25 Eylül 2023 07:04

işinizi yarım bırakmayın ,fırsat varken tam temizleyin melunları.

Sonraki Haber Yükleniyor...