Erdoğan’ın İsrail’e çağrısı dünya basınında geniş yer buldu: İkinci one minute olayı

Düzenleyen: / Kaynak: Le Monde
- Güncelleme:
Erdoğan’ın İsrail’e çağrısı dünya basınında geniş yer buldu: İkinci one minute olayı

DÜNYA Haberleri  / Le Monde

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırısına gösterdiği tepki, dünya basınında geniş yer buldu. AFP, The Guardian, Al Jazeera ve Le Monde gibi haber kuruluşları, Erdoğan’ın açıklamalarını ‘son dakika’ ve ‘acil’ koduyla okuyucularına iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin grup toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail’in 19 gündür Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Batılı ülkelerin Gazze’de yaşanan vahşete sessiz kalmasına tepki göstererek, “Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok" dedi.  

Hamas’ın Batılı ülkelerin ifade ettiklerinin aksine bir terör örgütü değil, topraklarını korumak amacıyla kurulan bir kurtuluş olduğunu belirten Erdoğan, İsrail’e yapmayı planladığı ziyareti de iptal ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ikinci One Minute’ olarak tanımlanan açıklamaları dünya basını ve uluslararası ajanslar tarafından ‘son dakika’ ve ‘acil’ koduyla verildi.

THE TELEGRAPH

İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi, “Erdoğan, planlanan İsrail ziyaretini iptal etti” başlığıyla verdiği haberinde, Erdoğan'ın iptal gerekçesi olarak Gazze'deki insanlık dışı savaşı dile getirdiğini aktardı. The Telegraph ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı teröristler olarak değil, toprakları için mücadele eden mücahitler gibi gördüğünü yazdı.

Erdoğan’ın İsrail’e çağrısı dünya basınında geniş yer buldu: İkinci one minute olayı

AFP

Fransa merkezli AFP haber ajansı, “Erdoğan Hamas militanlarının toprakları için savaşan kurtarıcılar olduğunu söylüyor” başlığıyla geçtiği haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail, ziyaretini de iptal ettiğini ‘son dakika’ olarak abonelerine duyurdu.

THE GUARDIAN

The Guardian, Erdoğan’ın acil ateşkes çağrısında bulunduğunu kaydedip Türkiye’nin gerekli tüm siyasi, diplomatik ve askeri önlemleri kullanmaya devam edeceğini aktardı. Cumhurbaşkanı'nın "Hamas bir terör örgütü değil" dediğini belirten The Guardian, Erdoğan'ın sözlerinin İsrail kamuoyunu alevlendirebileceği yorumunu yaptı. Gazete, Erdoğan'ın daha önce planlanan İsrail ziyaretini de iptal ettiğini de öne çıkardı.

AL JAZEERA

Al Jazeera ise Erdoğan’ın Gazze’ye yönelik saldırılar nedeniyle İsrail ziyaretini iptal ettiğini aktarırken Hamas’ı bir terör örgütü olarak değil, kurtuluş mücadelesi veren bir grup olarak gördüğünü haberleştirdi.

Erdoğan’ın İsrail’e çağrısı dünya basınında geniş yer buldu: İkinci one minute olayı

İSRAİL BASINI

İsrail'in Haaretz gazetesi canlı blog'unda “Erdoğan: Hamas topraklarını korumak için savaşan bir kurtuluş örgütüdür, İsrail'e gitmeyeceğim” ifadesine yer verdi. İsrail'de etkili bir başka gazete olan Yediot Ahronot, “Erdoğan: Hamas terörist değil, özgürlük savaşçısı” başlığını kullandı.

İsrail'in Maariv gazetesi ise, 'son dakika' koduyla verdiği haberde “Erdoğan: Hamas bir terör örgütü değil, kendi toprakları için savaşan bir örgüt” başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Maariv, Erdoğan'ın İsrail devletiyle bir probleminin olmadığını, İsrail'in uyguladığı politikalarla sorunu olduğunu ekledi.

The Times of Israel, “Erdoğan, Hamas terörist değil, topraklarını savunan bir mücahit örgütü dedi ve İsrail ziyaretini erteledi” başlığıyla okuyucularına aktardı.

LE MONDE

Fransız Le Monde gazetesi, “Erdoğan, İsrail’e ziyaretini erteledi” başlığıyla verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı’nın gerekçe olarak İsrail’in Gazze’deki insani olmayan saldırılarını gösterdiğini aktardı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Le Monde
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...