Erdoğan'ın tarihî ayarı dünya basınında

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Erdoğan'ın tarihî ayarı dünya basınında

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin’de yaptığı çarpıcı toplantı birçok ülkede manşetlere taşındı. Dünya basını Scholz’a yüklendi ve “İki devletli çözüm dışında ortak yanları yoktu” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile gerçekleştirdiği basın toplantısında İsrail’in Gazze’deki zulmüne dair söylediği sözler, dünya basınında manşetlere taşındı.

> İngiliz The Telegraph gazetesi: Erdoğan’a göre Almanya, holokost yüzünden rahat konuşamıyor.

> Fransız Le Figaro: Erdoğan Almanya’da, ‘Çocukların öldürülmesi Tevrat’ta yok’ dedi.

> BILD: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Berlin’de skandal konuşma. Erdoğan İsrail’e yüklenirken, Hamas’ı eleştirmedi. Sholz ise sustu. 

> Focus: Erdoğan, İsrail’in var olma hakkına dair sorusu sonrası Alman gazeteciye ateş püskürdü.
Tagesschau: Erdoğan ve Scholz arasında kürsüde açık açık farklılıklar belli oldu. Orta Doğu pozisyonları arasında bir çatışma yaşandı.

> ZEIT: Türk Cumhurbaşkanı’nın Berlin’de Hamas’a dair tezlerini yaymasına izin verildi. Ve Şansölye Scholz buna cevap vermedi. Bu diplomatik değil, korkakça.

ZOR SEYAHAT

Yunan basını ise savaş uçaklarına odaklandı. Kathimerini gazetesi ana sayfadan verdiği haberinde Türkiye’nin savaş uçağı tedarik etme planına dikkat çekti. “Erdoğan: Savaş uçaklarını başka yerden alırız” başlığıyla verilen haberde, Erdoğan’ın Alman bir gazetecinin sorusu üzerine “Savaş uçakları üreten başka ülkeler de var, bizi tehdit etmeyin” dediği aktarıldı.

Eleftheros Typos gazetesi ise “Erdoğan’ın Almanya’ya zor seyahati” başlığı altında Sholz’un Türkiye’ye Eurofighter savaş uçağı satmaya yanaşmadığını savundu.

"ALMANYA İSRAİL'İN YANINDA"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda konuştu. Scholz, Netanyahu’ya, Almanya’nın İsrail’in yanında olduğunu iletti. Gazze’de insani durumun acilen iyileştirilmesini isteyen Şansölye, çatışmanın bölgesel olarak yayılmasını engellemek maksadıyla sürdürdüğü diplomatik temaslar hakkında da bilgi verdi. Daha sonra halka açık bir toplantıda konuşan Almanya Başbakanı, İsrail’in Filistin toprağı Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerini eleştirerek iki devletli çözüm çağrısında bulundu. Olaf Scholz, bunun için Hamas’ın yok edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İKİNCİ 'ONE MINUTE'

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman gazeteciye verdiği Filistin cevabı büyük yankı buldu. Hem sosyal medyadan hem de muhalefetten destek mesajları geldi. Erdoğan’ın çıkışı ‘İkinci one minute’ olarak nitelendirilirken, İyi Partili Lütfü Türkkan “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman gazeteciye verdiği cevap çok şıktı” dedi. Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci “Tarihe milletimiz adına, insanlık adına unutulmaz bir not düşülmüştür. Filistin’deki soykırımı ve İsrail terörünü görmezden gelen iki yüzlülere karşı Almanya’da verdiği net cevaplardan dolayı Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu “Almanya’nın ve diğer batılı ülkelerin çifte standardını eleştiren, mazlum Filistin halkının maruz olduğu korkunç katliamları açıkça dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik ediyorum. Ülkemizin duruşunu ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

CHP SESSİZ KALDI 

Saadet Partisi ise Cumhurbaşkanı’nın çıkışını yeterli bulmadı. Buna tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları “En azından konuşuyor, siz gidin CHP ve HEDEP’le yerel seçim peşinde koşturun” ve “Dünyadaki liderlerin korkudan konuşmaması karşısında, konuşması bile şu an dünyadaki en büyük icraattır” yorumlarında bulundu. CHP’den herhangi bir değerlendirme gelmemesi dikkat çekti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...