Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan, Arnavutluk'ta 'Avrupa yeniden birleşmeli' çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan, Arnavutluk'ta 'Avrupa yeniden birleşmeli' çağrısı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Macron, Arnavutluk Başbakanı Rama ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Avrupa'nın yeniden birleşmesi gerektiğini ifade etti. Macron, AB'nin genişlemesi teknik değil siyasi sebeplerle istediğini belirtti. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya da değinen Fransız lider, "Tel Aviv'e gidebilirim" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arnavutluk’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Balkan ülkesinin Başbakanı Edi Rama ile görüştükten sonra iki isim basın toplantısı için kameraların karşısına geçti.

İlerlemeye devam edeceklerini ve Arnavutluk'un "Avrupa'ya demirlemiş" bir ülke olduğuna inandığını kaydeden Macron, Arnavutluk'a ziyaretinin, ülkesinin bölgeye olan yeniden taahhüdü anlamına geldiğini söyledi.

"GENİŞLEMEYİ TEKNİKTEN ÇOK SİYASİ OLARAK İSTİYORUM"

Avrupa Birliği'nin (AB) genişleme süreci ve Arnavutluk'un AB entegrasyonuna değinerek bunun Arnavutluk'a ve halkına verilmiş bir hediye olmadığını ifade eden Macron, "Başlayan genişleme süreci hem sizin için hem de bizim için iyi bir süreç, jeopolitik bir tercih ve ortak iradedir. Aksi takdirde, bu bitmek bilmeyen süreçler, kamuoyunun hatta en Avrupa yanlılarının dahi cesaretini kırma tehlikesine neden olacaktır. Genişlemeyi teknikten çok siyasi olarak istiyorum." dedi.

Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) hakkında değerlendirmelerde bulunan Macron, savunma, göç, enerji ve jeopolitik gibi ortak konularda saygıyla konuşabilecekleri eşitler arası bir birlik hedeflediklerini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan, Arnavutluk'ta 'Avrupa yeniden birleşmeli' çağrısı

"AVRUPA YENİDEN BİRLEŞMELİ"

Macron, "Eğer Avrupa kendini bir güç olarak görecekse, jeopolitik bir kadere sahip olacaksa, yeniden birleşmesi gerekiyor." dedi.

Kosova'nın kuzeyinde son dönemde meydana gelen gerilimlere de değinen Macron, "Priştine ile Belgrad arasında var olan gerilimleri çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Fransa ve Almanya, güçlü ve iyi olduğunu düşündüğüm bir yol haritası teklifi sundular. Buna her iki tarafın da saygı göstermesini bekliyoruz. (Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar) Vucic'in 24 Eylül eylemlerini açıkça kınamasının onun sorumluluğu olduğunu düşünüyorum, çünkü bu sınırdaki sükunetin geri döndürülmesine katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Macron, Kosovalı ve Sırp makamlardan beklentilerinin "uygunsuz koşullarda yapılan belediye seçimlerinin yeniden düzenlenmesi, Sırpların bu seçimlere ve kurumlara katılımı, Sırp Belediyeler Birliğinin Kosova makamları tarafından tanınması" olduğunu sözlerine ekledi.

"MACRON'UN ZİYARETİ DOSTANE BİR ZİYARET"

Arnavutluk Başbakanı Rama da Macron'un ziyaretinin, Arnavutluk'un Avrupa yolculuğunun geri döndürülemez olduğunu doğruladığını ifade etti.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100 yılı aştığına işaret eden Rama, birkaç yıl önce imzaladıkları stratejik ortaklık anlaşmasını geniş bir işbirliği yolu inşa etmelerinin temel taşı olarak nitelendirdi.

Macron'un ziyaretinin resmi bir ziyaretin ötesinde dostane bir ziyaret olduğunu belirten Rama, bunun Fransa ile Arnavutluk arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmeye yönelik bir taahhüt ziyareti olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan, Arnavutluk'ta 'Avrupa yeniden birleşmeli' çağrısı

KOSOVA-SIRBİSTAN GERİLİMİ

Kosova'nın kuzeyindeki gerilim ile Kosova-Sırbistan diyaloguna değinen Rama, iki tarafın da masasında Fransız-Alman planı bulunduğunu, bunun "Kosova'nın başına gelebilecek en iyi şey olduğunu" kaydetti.

Rama ayrıca, 24 Eylül'de Kosova'nın kuzeyinde yaşanan olaylarda öldürülen silahlı grup üyesi 4 Sırp için Sırbistan genelinde yarın "ulusal yas" ilan edilmesini "Avrupa karşıtı bir skandal" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Macron'un ziyareti kapsamında iki ülke arasında, farklı alanlarda iş birliği anlaşması imzalandı.

Macron ayrıca, Arnavutluk'taki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Bajram Begaj ile de görüşmüştü

İSRAİL'E GİDEBİLİRİM"

Macron ayrıca, önümüzdeki günlerde veya haftalarda İsrail'i ziyaret edebileceğini ifade etti. Macron, "Arzum, gerilimin önlenmesi veya insani konularda ve daha geniş anlamda her konuda somut bir anlaşmaya varabildiğimizde oraya seyahat edebilmek. İsrail'in güvenliği, tüm terör örgütleriyle mücadele, barış süreci ve siyasi çözüm birbiriyle bağlantılıdır" dedi.

Öte yandan, Hamas, Pazartesi günü Gazze’de rehin tutulan ve Fransa ile İsrail vatandaşlığı bulunan Mia Schem adlı bir rehinenin görüntülerini yayınlamıştı. Schem'in annesi Keren Scharf Schem ise bugün Tel Aviv'de gazetecilere konuşarak kızını kurtarmaları için dünya liderlerine çağrıda bulunmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...