Fransa'da 90 kuruluş kitlesel protesto çağrısı yaptı: Ayaklanın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fransa'da 90 kuruluş kitlesel protesto çağrısı yaptı: Ayaklanın

DÜNYA Haberleri

Fransa'da, 17 yaşındaki Nahel Merzouk'in polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler hala dinmedi. Ülkedeki 90 kuruluş "Bütün ülke sokağa çıksın" çağrısında bulundu. Paris sokakları alev alev yanarken güvenlik güçleri turistlere bile biber gazı sıktı.

Fransa'da 'Nahel Merzouk' eylemleri sürüyor. Ülkede siyasi partilerin de yer aldığı 90 kuruluş, 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla öldürülmesine tepki olarak 8 Temmuz'da ülke genelinde kitlesel gösteri çağrısı yaptı.

"BU OLAY AYRIMCI POLİTİKANIN YANSIMASI"

Söz konusu kuruluşlar, ülkeyi kasıp kavuran protestolar tam dinmemişken "Ülkemiz yasta ve öfkeli" başlığıyla ortak açıklama yayımladı. Açıklamada, Nael'in öldürülmesinin, Fransız devletinin yıllardır belirli toplumsal gruplara yönelik ayrımcı ve güvenlikçi politikalarının yansıması olduğuna dikkati çekildi. Hükümete, emniyet teşkilatında ve polisin kullandığı yöntemlerde köklü bir değişikliğe gitmesi çağrısı yapıldı.

Fransa'da 90 kuruluş kitlesel protesto çağrısı yaptı: Ayaklanın

"SİSTEMATİK IRKÇILIK

Ayrıca "Halk ile polis arasındaki ayrışma, uzun süredir devam eden adaletsizlik, ön yargı, şiddet, ayrımcılık, cinsiyetçilik ile toplumu saran ve hala kökü kazınmamış sistemik ırkçılığın izini taşıyan tarihe dayanıyor" ifadesine yer verildi.  2017'de yürürlüğe giren ve kolluk kuvvetlerinin hangi durumlarda silah kullanabileceğine ilişkin kuralları gevşettiği belirtilen yasanın yürürlükten kaldırılması talep edildi.

TETİĞİ ÇEKEN POLİS İÇİN 1,6 MİLYON AVRO TOPLANDI

Çocuğu vuran polis memurunun ailesi için başlatılan ve 1,6 milyon avroya ulaşan bağış kampanyası ise ülkede tartışmalara sebep oldu.  Nael'in ailesinin avukatı Yassine Bouzrou, kamuoyunda "utanç fonu" olarak nitelendirilen kampanyayı başlatan aşırı sağcı Jean Messiha hakkında "organize dolandırıcılık" suçlamasıyla şikayette bulundu.

Fransa'da 90 kuruluş kitlesel protesto çağrısı yaptı: Ayaklanın

LÜKS MAĞAZALARI YAĞMALIYORLAR

Öte yandan, başkent Paris'in "kalbi" konumundaki Şanzelize'yi eylemcilere karşı savunmasız bıraktı. Bu durumu fırsat bilen protestocular, Şanzelize Caddesi'ndeki lüks mağaza ve iş yerlerine saldırarak buraları yağmaladı. 

FRANSIZ POLİSİ, TURİSTLERE GAZ SIKTI

Özel kolluk kuvvetleri ile zırhlı araçların, talan ve yağmaları durdurmak için konuşlandığı caddede mağazaların önüne polis araçları konuldu. Polisler kontrolü sağlamak amacıyla Şanzelize'den turistler dahil toplanan kalabalığı, göz yaşartıcı gaz da kullanarak tahliye etti.

Fransa'da 90 kuruluş kitlesel protesto çağrısı yaptı: Ayaklanın

Normal zamanlarda dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerle dolan caddede polisin kaldırımlara yerleştirdiği demir bariyerler dikkati çekiyor. Halen tenhalığını koruyan ve kundaklama girişimlerine de maruz kalan caddede yol boyunca konuşlanan polis araçları görülüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...