Fransa'dan skandal karara onay: Okulda uzun elbise giyilmeyecek

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Fransa'dan skandal karara onay: Okulda uzun elbise giyilmeyecek

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Medeniyetin beşiği Fransa'da öğrencilerin abaya ve entari giymesi yasaklandı. Bu kurala uymayanlar okula alınmamaya başladı. Yasak, özgürlük haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Danıştay'a taşındı. Ancak buradan da faşist bir karar çıktı. Mahkeme, bu kıyafetlerin dini simge olduğunu savunarak, yasağın askıya alınmasına yönelik talebi reddetti.

Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal, 27 Ağustos'ta yaptığı açıklamada abaya ve entari tarzı uzun elbiselerin laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle okullarda giyilmesine müsaade etmeyeceklerini bildirdi.

ÖĞRENCİLERİ EVE YOLLADILAR

Attal, 31 Ağustos'ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını belirtti. Attal, 4 Eylül'de okula abaya ile gelen 298 öğrenci tespit edildiğini ve bunlardan 67'sinin evlerine gönderildiğini duyurdu.

MACRON'DAN DESTEK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da yasağa ilişkin taviz vermeyeceklerini dile getirdi. Bu sözler tartışmalara sebep oldu

DANIŞTAY İTİRAZI REDDETTİ

ADM Derneği, kararıtemel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a taşıdı. Danıştay, yapılan itirazı değerlendirdi. Mahkeme, bu yasağın "özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarının yanı sıra ayrımcılığa karşı prensibi" ihlal etmediğini gerekçe göstererek, okullarda abaya yasağını onayladı.

"KIYAFETİ DİNİ SİMGE OLARAK KULLANIYORLAR"

Danıştay kararında, kız öğrencilerin abaya denilen uzun elbiseyi ve erkek öğrencilerin de kamis denilen entariyi dini bir saikle giydiklerini ve bu amaçla kullandıklarını savundu. Mahkeme, mevzuatın okullarda öğrencilerin dini aidiyetini gösteren bir simge takmalarını veya kıyafet giymelerini yasakladığını aktardı.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...