Fransa'da seçim öncesi gerilim: Macron ve Le Pen karşı karşıya geldi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Fransa'da seçim öncesi gerilim: Macron ve Le Pen karşı karşıya geldi

DÜNYA Haberleri  / AA

Fransa cumhurbaşkanı Macron ve aşırı sağcı aday Le Pen canlı yayında karşı karşıya geldi ve ikili arasında gerilim yaşandı. Kamuya açık alanlarda başörtü yasağı getirileceğini vaat eden Le Pen'e Macron tepki gösterdi ve 'Bunu yaparsanız iç savaş çıkarırsınız' dedi.

Fransa'da 10 Nisan'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcur cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yüzde 27 civarlarında oy alırken, aşırı sağcı, başörtü ve islam karşıtlığıyla bilinen rakibi Marine Le Pen ise yüzde 23 oy aldı. Seçimde ilk turda yüzde 50 seviyesinde daha fazla oy alan olmadığı için seçimin ikinci turu yapılacak ve bu tur 24 Nisan'da gerçekleşecek.

İkili arasında seçim yarışı devam ederken Macron ve Le Pen canlı yayında karşı karşıya geldi. Macron ve Le Pen, France 2 ve TF1 kanallarının ortak yayınında, ikinci tur öncesinde gündeme ve seçim programlarına ilişkin soruları cevapladı. 

570 CAMİYİ KAPATMAK İSTİYOR

"İslam ideolojisi" ile mücadele konusunda yasa çıkarmayı hedeflediğini dile getiren Le Pen, Macron'un bu konudaki politikalarının etkili olmadığını savunarak "radikalleştiği" iddiasıyla 570 camiyi de kapatmak istediğini belirtti.

Kamuya açık alanlarda başörtünün yasaklanması gerektiğini söyleyen Le Pen, seçilmesi halinde ülkede doğanlar için bazı şartlarda verilen vatandaşlık hakkını iptal edeceğini, suça karışmış yabancıların da sınır dışı edileceğini anlattı.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINA 'İÇ SAVAŞ ÇIKARIRSINIZ' CEVABI 

Le Pen'in rakibi Emmanuel Macron, başörtüsü dahil dini sembolleri yasaklamayacağını söyledi. Başörtüsünün kamuya açık alanlarda yasaklanması halinde buna diğer dini sembollerin eklenmesi gerektiğine işaret eden Macron, Le Pen'in başörtüsü yasağı talebine dair "Bunu yaparsanız iç savaş çıkarırsınız" dedi.

'FRANSA'YA İHANET'

Macron, bu yasağın hiçbir anlamı olmadığını, bunun Fransa'ya "ihanet" olduğunu ve milyonlarca Müslümanın ülkede rahat şekilde yaşamak istediğini söyledi.

MACRON'DAN LE PEN'E: PUTİN'E BAĞLISINIZ

Mevcut cumhurbaşkanı Macron, rakibi Le Pen'e "2014'te Kırım'ın ilhakını tanıyan ilk Avrupalı siyasetçilerden olduğunuzu düşünüyorum. Bu bizim ülkemiz için kötü bir haber. Siz Rus iktidarına ve Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e bağlısınız. Siz 2014'te Sayın Putin iktidarına yakın bir Rus bankasından borç aldınız" ifadelerini kullandı.

Le Pen ise Fransız bankalarının kredi vermemesi nedeniyle Rus bankasından borç aldığını söylerken Macron aşırı sağcı adayı Fransa'yı Avrupa Birliği'nden (AB) çıkarmayı planlamakla suçladı ve Le Pen, Fransa'yı AB'den çıkarmayı hedeflemediğini ifade etti.

LE PEN: AFRİKA İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMELİ

Aşırı sağcı aday, Afrika ile yeni ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, Afrika'nın Fransa için etki alanı olduğunu belirtti.

Macron ise Le Pen'e tepki göstererek Afrikalı ülkelerle ilişkileri geliştirdiklerini, bu kıtayı önemsediğini söylerken Fransızların hayatını en çok ilgilendiren alım gücü konusunda Macron ve Le Pen birbirlerinin vaatlerini ve politikalarını da eleştirdi.

MACRON SON YILLARDA 43'TEN FAZLA CAMİ KAPATTI

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkede Emmanuel Macron'un Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden bu yana son 3 yılda 43 caminin kapatıldığını ifade etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...