Hamas'tan Gazze'de ateşkese yeşil ışık! İsrail'in esir değişimi ve ateşkes teklifine olumlu cevap verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hamas'tan Gazze'de ateşkese yeşil ışık! İsrail'in esir değişimi ve ateşkes teklifine olumlu cevap verdi

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail ve Hamas arasında Gazze'de 6 haftalık ateşkes ve esir değişimini kapsayan anlaşmaya yeşil ışık! Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Hamas'ın İsrail'in çerçeve anlaşmasına "olumlu" cevap verdiğini duyurdu.

İsrail'in, Gazze Şeridi'nde yaptığı katliam 4 ayı buldu. 7 Ekim'den bu yana Gazze'de kadın-çocuk ayırt etmeden binlerce Filistinliyi katleden İsrail ile Hamas ateşkes için masaya oturmuştu. Gazze'de ateşkesin sağlanıp sağlanmayacağı konusu gündemde sıcaklığını korurken Hamas'tan İsrail'in esir değişimi ve ateşkes teklifine olumlu cevap verdiği öğrenildi.

HAMAS'TAN ATEŞKES'E OLUMLU CEVAP

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında geldiği Katar’da Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Al Thani, Hamas’ın İsrail ile yeni esir takası anlaşmasına dair sunulan teklife cevap verdiğini açıkladı. Doha'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile basın toplantısında konuşan Thani, “Hamas'ın teklif hakkında bazı yorumları oldu ancak genel olarak olumlu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Hamas'tan Gazze'de ateşkese yeşil ışık! İsrail'in esir değişimi ve ateşkes teklifine olumlu cevap verdi

GAZZE'YE İNSANİ YARDIM İÇİN ANLAŞTILAR

Ortadoğu turunun üçüncü durağı olan Katar'a yaptığı ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Thani ile yaptığı görüşmede Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması konuları ele aldı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller tarafından görüşmeye dair açıklama yapıldı. Miller  "Blinken ve Emir, Gazze'deki sivillere yönelik insani yardımı artırmak ve sivillerin insani hukuka uygun olarak korunmasını teşvik etmek için yakın koordinasyonu sürdürme konusunda anlaştılar" dedi.

Blinken’ın görüşmede İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüm kapsamında bir Filistin devletinin kurulması da dahil olmak üzere ABD'nin Orta Doğu'da kalıcı barışın tesis edilmesi konusundaki kararlılığının altını çizdi. Öte yandan Blinken’ın yarın İsrail’i ardından Filistin’in Batı Şeria bölgesini ziyaret ederek Ortadoğu turunu tamamlaması bekleniyor.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA GELDİ

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, çerçeve anlaşmasıyla ilgili cevabı az önce Mısır ve Katarlı kardeşlerine iletti." ifadeleri kullanıldı.

Hamas'ın liderleri ve diğer Filistinli gruplarla yapılan istişare görüşmelerinin ardından cevabını ilettiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hamas, söz konusu teklifi, tam ve kapsamlı bir ateşkesi garantileyecek, halkımıza karşı saldırıları bitirecek, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı kaldırarak yeniden imarı garantileyecek ve esir takası sürecini tamamlayacak şekilde olumlu karşıladı."

Hamas'tan Gazze'de ateşkese yeşil ışık! İsrail'in esir değişimi ve ateşkes teklifine olumlu cevap verdi

İSRAİL: MOSSAD DEĞERLENDİRİYOR

İsrail, Hamas'ın çerçeve anlaşmaya yeşil ışık yakmasının ardından açıklama yaptı. İsrail Başbakanlık Ofisi üzerinden yapılan açıklamada Mossad'a işaret edildi. Açıklamada, "Hamas'ın cevabı Katar aracılığıyla Mossad'a iletildi. Detayları müzakerelere katılan yetkililer tarafından kapsamlı biçimde değerlendiriliyor." denildi.

Öte yandan İsrail ve Hamas arasındaki muhtemel anlaşma, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalara 6 hafta ara verilmesini ve İsrailli esirler ile Filistinli mahkumların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını içeriyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...