Hollanda kantarın topuzunu kaçırdı: Vize verirken "ırkçılık" yapmışlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hollanda kantarın topuzunu kaçırdı: Vize verirken "ırkçılık" yapmışlar

DÜNYA Haberleri

Bir yetkili, Hollanda'nın vize başvuru sahiplerini puanlamak için gizli ve potansiyel olarak yasa dışı bir algoritma kullandığını ortaya çıkardı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yaptırılan bir rapor, teşkilatın iç kültürünün "yapısal ırkçılıkla" dolu olduğu sonucuna vardı. Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra reform sözü verdi. "Olmak istediğimiz kurum bu değil" dedi.

Tanınmış bir araştırmacı gazetecilik merkezi, Hollanda'nın 2015'ten beri vize başvurularını işlemek için "ırkçı" bir algoritma kullandığını iddia etti.

Lighthouse Reports'un bu hafta yayınladığı ve kamuoyunun bilmediği konulara ilişkin araştırma raporunda, “Dışişleri Bakanlığı'nın 2015 yılından bu yana Hollanda ve Schengen Bölgesi'ne giriş yapmak için başvuran kısa süreli vize başvuru sahiplerinin risk puanını hesaplamak için bir profil sistemi kullandığı” belirtildi.

MİLLİYET, CİNSİYET VE YAŞ GİBİ DEĞİŞKENLER KULLANILDI

Anadolu Ajansı tarafından aktarılan haberde raporun, "Belirli sorunları çözmek veya bir hesaplama yapmak için sonlu bir titiz talimatlar dizisi olan algoritmanın milliyet, cinsiyet ve yaş gibi değişkenler kullanılarak milyonlarca vize başvurusunda kullanıldığını" ortaya çıkardığı ifade edildi.

Rapora göre, dahili veri koruma yetkilisi, bakanlığa "vize başvuru sahiplerini kısmen milliyet temelinde ayırmak için profil oluşturmayı ve ardından bu ayrım temelinde onlara eşitsiz davranmayı derhal durdurmasını" tavsiye etti.

Yetkili, algoritmanın hala aktif olduğunu ve kullanıldığını iddia etti.

Bazı çalışanlar "maymun" olarak tanımlandıklarını anlatırken, diğerlerinden sürekli olarak terör saldırılarını reddetmeleri istendi.

Hollanda kantarın topuzunu kaçırdı: Vize verirken "ırkçılık" yapmışlar

MİLLETVEKİLİNDEN "DÜPEDÜZ ŞOK EDİCİ" YORUMU GELDİ

Hollandalı bir milletvekili ve Temsilciler Meclisi üyesi rapor hakkında yorumda bulunarak, "Fas ve Surinam gibi ülkelerden vize almanın inanılmaz derecede zor olduğunu" iddia etti.

Milletvekili, algoritmik vize profili oluşturmanın kullanımını "düpedüz şok edici" olarak nitelendirdi.

Kaynak: AA

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...