İİT'den Ermenistan'a Dağlık Karabağ tepkisi: Uluslararası hukuka aykırı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İİT'den Ermenistan'a Dağlık Karabağ tepkisi: Uluslararası hukuka aykırı

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dağlık Karabağ'da düzenlenen sözde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine İslam İşbirliği Teşkilatı, tepki gösterdi. İİT'den yapılan yazılı açıklamada, "Azerbaycan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlali anlamına gelen bu gayri meşru seçimleri tanımıyor ve BM ile uluslararası topluma bunu tanımaması" çağrısında bulundu.

Ermenistan’ın işgal altındaki Dağlık Karabağ’da hukuka aykırı bir şekilde düzenlediği seçimlere dünyadan tepki gelmeye devam ediyor. Avrupa Birliği’nin kınadığı ve Türk Devletleri Topluluğu’nun ise bölgedeki barışı baltaladığını duyurduğu seçimlere, İslam işbirliği Teşkilatı (İİT) da, tepki gösterdi.

İİT, uluslararası hukuka vurgu yaparak, ayrılıkçı yönetimin düzenlediği sözde Cumhurbaşkanlığı seçiminin Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini bildirdi. Ermenistan tarafından bile bağımsız bir devlet olarak tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen seçimde Samvel Şahramyan Cumhurbaşkanı seçildiği seçimle ilgili yazılı açıklama yayımlayan İİT, “bölgedeki mevcut durumu tek taraflı meşrulaştırma çabalarının yeni bir tezahürü olarak” tanımladığını bildirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın tebrik mesajı iletmesinden sonra bölgede yaşanan gerginliğin hatırlatıldığı açıklamada, iki ülke arasındaki barış görüşmelerin yapılmaya çalışıldığı dönemde gerçekleştirilen seçimin “süreci baltalamaya yönelik” olduğu ifade edildi.

BM KARARLARI İHLAL EDİLDİ

Söz konusu illegal adımın, BM Güvenlik Konseyi kararları, İİT kararları, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ilkeleri ve uluslararası hukukun ihlal edildiği kaydedildi.

Uluslararası topluma söz konusu sözde seçimleri tanımama çağrısı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İslam İşbirliği Teşkilatı, Azerbaycan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlali anlamına gelen bu gayri meşru seçimleri tanımıyor ve BM ile uluslararası topluma bunu tanımaması ve Ermenistan'ın bu yönde adımlar atmasını engellemek için etkili tedbirler alması çağrısında bulunuyor."

AZERBAYCAN - ERMENİSTAN ARASINDA GEREGİNLİK

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın Dağlık Karabağ'daki sözde Cumhurbaşkanlığı seçimlerine tebrik mesajı göndermesi ve sonrasında da sınır hattında Azerbaycan ordusuna yönelik provokasyonları nedeniyle iki ülke arasında gerginlik yaşanıyor. Ermenistan, sınır bölgesine askeri yığınak yaptığı bildirilirken, Azerbayca da sınır hattında askeri manevralar gerçekleştiriyor.

Azerbaycan, Erivan'ın provokasyonlarına karşılık verildiğini duyururken,  Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da  "Azerbaycan, gerekirse Ermenistan'a rağmen Zengezur koridorunu tek başına açacak." açıklamasında bulunmuştu. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...