İran, Halep’te savaşa hazırlanıyor

- Güncelleme:
İran, Halep’te savaşa hazırlanıyor

Dünya Haberleri

Suriyeli muhalif komutanlardan Albay Hamud “Rusya, Halep aksından 400 askerini çekti. İran ise bölgeye Şii milis gönderdi. Şartlar oluşursa Halep’e gireriz” dedi

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - İran yönetimi, Suriye’nin Şam, Humus, Deyrizor ve Kuneytra şehirlerinde konuşlu Şii milisleri Halep’e yönlendirdi. Suriyeli muhalif komutanlardan Albay Yusuf Hamud, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçtiğimiz günlerde Halep’e yaptığı ziyaretle birlikte bölgede ciddi bir hareketliliğin başladığını ve İran’ın açıkça savaş hazırlığı yaptığını belirtti. 

Orta Doğu’nun en büyük üretim merkezi olan ve savaş öncesi nüfusu 6 milyona ulaşan Halep’in normalleşmesinin, mültecilerin dönüşü ve Suriye’nin istikrarı için hayati önem taşıdığını belirten Hamud “Türkiye son dönem bu yönde girişimlerini olağanüstü artırdı. Halep’te şu an 500 bin kişi bile kalmadı. Türk tarafı sağlanacak istikrarla birlikte en az iki buçuk milyon kişinin Halep’e döneceğini biliyor ve buna göre planlar yapıyor. Rusya geçtiğimiz günlerde Halep aksından 400’e yakın askerini çekti ve bu çekilme devam ediyor. İran bu durumu bir tehdit olarak gördü ve hemen bölgeye Şii milis transferine başladı. Türkiye bu diplomasi sürecinde Halep’in bütün haricî güçlerden arınması ve orada üretimin başlaması konusunda ciddi hamleler yaptı. Rejim kanadı mültecilerin dönüşü, haklarının iadesi, özgür seçim, muhalif mahkûmların salıverilmesi dâhil hiçbir konuda adım atmadı. Şam yönetimi siyasi anlamda tamamen İran’ın güdümünde ve İran bu belirsizliğin giderilmesini istemiyor. Çünkü Halep’te camileri Şii Hüseyniyelere çevirdiler. Sünni çocukları ailelerinden koparıp eğitim kamplarında beyinlerini yıkıyorlar. ‘Suriye Millî Eğitim Müfredatı’nı Tahran belirliyor. Yakın dönemde Farsça da Arapça ile birlikte resmî eğitim dili olacak. İşte bu sebeple istikrar, barış ve normalleşme istemiyorlar” dedi.

ÖZEL TOPLANTI

İran’a bağlı 36 milis grup komutanı geçtiğimiz hafta Halep’te özel bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda İran güdümlü Mahir Esad yönetimindeki Cumhuriyet Muhafızları 104. Alay askerlerinin Halep’e yönlendirilmesi kararı alındı. Şii milis grup komutanları Hama, Humus, Deyrizor ve Şam’da konuşlu 15 bin milisin daha Halep’e gönderilmesi gerektiğini belirtti. Suriyeli muhalif komutanlardan Albay Yusuf Hamud “Rusya ve İran tamamen çekilse ya da makul bir anlaşma yapılsa dahi İran bölgeden çekilmeyecek. Şartlar oluşursa Halep’e 30 kilometre mesafedeki Suriye Millî Ordusu güçleri için kadim şehrin yolu açılır. Rejimin zaten herhangi bir mukavemet gücü yok. İran’ın Devrim Muhafızları ve Şii milislerinin de bu yürüyüşü durdurmaya gücü yetmez. Halep’ten statükonun değişmesi Suriye’nin geleceğini etkiler ve farklı bir denklem ortaya çıkar” değerlendirmesinde bulundu. Saha kaynakları İran’ın Halep hesabı içerisinde PKK’yı da dâhil ederek bir savaş stratejisi belirlediği bilgisini paylaşıyor. Kandil’in İran’dan özellikle Suriye ve Irak’taki terör işgal hattında artan İHA-SİHA hareketliliğine yönelik füze talebinde bulunduğu kaydediliyor.

TAHRAN'IN KARABAĞ ACISI

Güney Azerbaycan Türklerinden olan Tebriz Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Mehmet Rıza Heyet, İran’ın her yanında Türk mührü olan Halep’i tamamen ele geçirerek Türk izini silme amacı taşıdığını söyledi.  İran yönetiminin birinci ve ikinci Karabağ muharebelerinde oynadığı role dikkat çeken Mehmet Heyet “Önce Karabağ’ı sonra da Zengezur’u kırmızı çizgi ilan eden İran her iki noktada da kaybetti. Şimdi bu mağlubiyetin acısını Halep’ten çıkarmak istiyorlar. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Halep’e gitmesi açık bir mesajdı. Ardından eşi Cemile Alemülhüda Venezuela’da bir TV kanalına özel açıklamalarda bulundu. Reisi’nin eşi, Türkleri en büyük düşman ilan etti. Bu ziyaret ve açıklamalarla birlikte Suriye’de yaşanan askeri hareketlilik birlikte değerlendirilmeli. Mısır ve Suudi Arabistan’la yapılan müzakerelerin de temel amacı Irak ve Suriye’de Türkiye’nin önünü kesmekti. Rejimin Türk düşmanlığı ve yapılan açıklamalar uluslararası yükümlülüklerin aleni ihlalidir. Bu konuya ilgili binlerce İran’da yaşayan ve sürgündeki Türk’ün imzası ile bir mektup kaleme aldık. Şikayetimizi İran makamları ile birlikte Birleşmiş Milletler, Cumhurbaşkanı’mız Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e sunduk” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...