İran'da halk sandık başında! Liderleri denetleyecek meclisi seçiyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Dünya Haberleri

İran'da halk bugün İslami Şura Meclisi ve dini lideri seçme ile denetleme görevi olan Uzmanlar Meclisi seçimleri için sandık başına gidiyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi ve İran lideri Hamaney de Tahran'da oy kullandı.

İran’da 2022 yılında başlayan hükümet karşıtı protestolar sonrası ilk oylama sürüyor. Ülkenin dört bir yanındaki 50 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda yerel saatle 08.00 itibarıyla seçmenler oy vermeye başladı.

Bu büyük sınav niteliği kazanabilecek olan seçim, İran liderinin meşruiyetinin desteği için önemli görülüyor fakat katılımın yüksek olması beklenmiyor.

LİDERLER DE OYUNU KULLANDI

İran lideri Ali Hamaney, oyunu başkent Tahran'daki İmam Humeyni Hüseyniyesi'nde kullandı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de 12. Dönem Millet Vekili ve 6. Dönem Uzmanlar Meclisi seçimlerinde oy kullanmak için başkent Tahran'daki İçişleri Bakanlığına geldi.

İran'da halk sandık başında! Liderleri denetleyecek meclisi seçiyorlar - 1. Resim

HALKIN SEÇİME İLGİSİ DÜŞÜK

61 milyon kişiden fazlasının oy verme hakkı olduğu ülkede Mahsa Amini’nin “uygunsuz” şekilde başörtüsü taktığı için öldürülmesinin ardından halkın seçimlere ilgisi düşük görülüyor.

Seçimde iki ayrı süreç yer alıyor: 4 yılda bir yapılan Parlamento seçimleri ve 8 yılda bir yapılan Uzmanlar Meclisi seçimleri. Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise adayları onaylayan Anayasa Koruma Konseyi’nin üyelerini atıyor.

Reform yanlısı cephenin oy kullanmak için çağrıda bulunduğu 4 yıl önceki seçimde ise katılım oranı rekor düzeyde düşük kalmıştı. Bu seçimde ise reformcu cephenin de ilgisiz olduğu görülüyor.

290 SANDALYE İÇİN YARIŞIYORLAR

İran Meclisinde bulunan 290 sandalye için ülke genelinde 15 binden fazla aday yarışırken Uzmanlar Meclisindeki 88 sandalye için ise 144 aday seçimlere katılıyor.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...