İsrail jetleri, Gazze'deki Sabra Cami'sini bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
İsrail jetleri, Gazze'deki Sabra Cami'sini bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

İsrail ablukasındaki Gazze’de kanlı saldırılar 40. gününde de sürerken can kaybı 12 bine dayandı. Dünyanın gözü önünde yaşanana katliamlara her gün bir yenisi eklenirken İsrail savaş uçaklarının Gazze'de bir kez daha camileri hedef aldığı bildirildi. Bombalanan Sabra Cami'sinde çok sayıda ölü ve yaralıl olduğu belirtildi. İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika son gelişmeler...

7 Ekim’de başlayan İsrail Hamas çatışmasında 40 gün geride kaldı. Dünyanın dehşetle izlediği katliamlara her gün bir yenisi daha eklenirken İsrail savaş uçaklarının Gazze'de Sabra Cami'sini vurduğu bildirildi.

Yerel kaynaklar saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu aktarıyor. 

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika yaşananlar…

CAN KAYBI 12 BİNE DAYANDI

21:37 Gazze'deki hükümet: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 180 kişi artarak çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 11 bin 500'e ulaştı

20:12 Hamas, İsrail ordusunun, sabah saatlerinde baskın düzenlediği Gazze'nin batısındaki Şifa Hastanesi'nde silah bulduğunu iddia etmesini "komik bir tiyatro oyunu" olarak niteledi.

İSRAİL CAMİYİ BOMBALADI

20:04 İsrail savaş uçakları, Gazze'de bulunan Sabra Camii'ne ibadet esnasında hava saldırısı düzenledi. Yerel kaynaklar çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu aktarıyor.

19:40 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye, Mısır ve İsrail'in Refah Sınır Kapısı'ndan geçiş yapacak hastaların işlemleri için birlikte karar verdiğini belirterek, Türkiye'ye sevk edilecek hastalar konusunda, "İlk defa Gazzeli olup Mısır'dan çıkan, bir başka ülkeye tedavi için gönderilen bu hastalar olacak." değerlendirmesini yaptı.

19:30 İsrail’in, Hamas’ın elinde tuttuğu 50 İsrailli rehineye karşılık, İsrail hapishanelerinde tutuklu kadın ve çocukların serbest bırakılması ile Gazze Şeridi’nde 3 gün çatışmalara ara verilmesini içeren esir takası teklifini reddettiği belirtildi.

19:00 İsrail'de kolluk kuvvetleri ve hapishanelerden sorumlu aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ziyaret ettiği yüksek güvenlikli hapishanede "elleri kelepçeli 8 mahkumun karanlık, tuvaletin yerde bir delik şeklinde, yatakların ise demir olduğu hücrede tutulduğunu ve tutuklulara sürekli milli marş dinletildiğini" açıkladı.

18:30 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nden yaralı 155 çocuğun Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) tahliye edileceğini açıkladı.

18:20 Gazze Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakut, İsrail'in bu sabah baskın düzenlediği Şifa Hastanesi'ndeki çocukları, hastaları ve refakatçilerini yürüyerek zorla dışarı çıkardığını belirtti.

18:15 İsrail Meclisi (Knesset), İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Blokundan iki milletvekilinin, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin açıklamaları" nedeniyle Knesset'teki oturumlara katılımını geçici olarak askıya aldı.

17:40 Dünya Sağlık Örgütü: İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne yaptığı baskın kabul edilemez. Hastaneler savaş alanı değildir.
 
16:48 BM Acil Yardım Koordinatörü Griffiths: Gazze'deki katliam her geçen gün yeni bir dehşet boyutuna ulaşıyor, dünya bunu sarsıntı içinde izliyor. Bunun devam etmesine izin verilemez

16:44 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde Şifa Hastanesi'ne baskınını kınadı.

16:28 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'ye saldırıların İsrail'e askeri ve siyasi kılıf sağlayan, destek veren herkesin utancı olduğunu belirtti

14:32 Filistin telekomünikasyon şirketi Paltel Group, şirketin Gazze Şeridi'nde sunduğu iletişim hizmetinin, enerji kaynaklarının tükenmesi nedeniyle birkaç saat içinde duracağını duyurdu.

14:24 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Beyaz Saray'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile Tel Aviv'de bir araya geldi.

14:23 Türkiye'den Gazze'ye ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 9 uzman sağlık çalışanının da bulunduğu askeri uçak, Kayseri Havalimanı'ndan Mısır'ın El-Ariş Havalimanı'na hareket etti.

14:23 Sağlık Bakanı Koca, Gazze'den çocukların ve kanser hastalarının önce Mısır'a sevk edileceğini, ikinci etapta bazı hastaların ambulans uçakla Türkiye'ye getirileceğini bildirdi.

14:22 Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Gazze'de çatışmalara insani ara verilmesinin hayati önem taşıdığını bildirdi.

14:12 Belçika'da Federal Parlamentonun Temsilciler Meclisi Başkanı Eliane Tillieux, İsrail'in gönderdiği "Hamas'ın saldırılarıyla ilgili videoyu" izletmeyi "O halde Gazze'deki katliamları da göstermek gerekli." diyerek geri çevirdi.

14:10 Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yer alan Şifa Hastanesi'ne yönelik "vahşeti" karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) sessizliğini kınadıklarını belirtti.

14:09 İsrail askerlerinin, baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde onlarca sağlık personeli ile yerinden edilmiş kişiyi alıkoyarak sorguya aldığı bildirildi.

13:38 Finlandiya'nın eski Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Gazze'deki sivillerin durumunun "tahammül edilemez" olduğunu belirterek, derhal ateşkes çağrısında bulundu.

13:07 Ürdün, İsrail'in sabah saatlerinde baskın düzenlediği Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde bulunan siviller ve sağlık personelinin güvenliğinden İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti.

12:51 Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, İsrail'e uluslararası hukuka uyması çağrısında bulunurken, Gazze'de bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledi.

12:30 BM Acil Yardım Koordinatörü Griffiths, "(Gazze'de) Şifa Hastanesi'ne askeri baskın yapıldığına ilişkin haberler karşısında dehşete düştüm. Hastaneler savaş alanı değildir. dedi.

12:25 Dünya Sağlık Örgütü: (Gazze) Şifa Hastanesi'ne askeri saldırı yapıldığına dair haberler son derece endişe verici. Sağlık personeli ve hastaların güvenliğinden kaygılıyız.

12:10 Gazze Şeridi'ndeki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki bir evi vurması sonucu 4 kişinin öldüğünü duyurdu.

12:09 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, Gazze ziyaretine ilişkin "Gördüklerim ve duyduklarım kahrediciydi." ifadesini kullandı.

12:08 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'ye gönderilen sağlık yardımlarının koordinasyonu ve Gazze'deki kanser hastalarının Türkiye'ye getirilmesi konularını görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'ye geldi.

11:46 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gazze'deki gerilimin bir an önce giderilmesini umduklarını belirterek, Filistin meselesinin Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili kararları doğrultusunda, iki devlet ilkesine dayalı olarak çözümünü desteklediklerini vurguladı.

11:21 İsrail'in kampta bulunan UNRWA okulunun çevresine düzenlediği saldırıda, binalar hasar görürken ölü ve yaralıların olduğu aktarıldı. Enkaz altında kalan aralarında bir kız ve bir erkek çocuğunun bulunduğu aile için sivil savunma ekipleri ve Filistinliler tarafından arama kurtarma çalışmaları yürütüldü.

11:11 Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri Mick Wallace ve Clare Daly, İsrail'in Gazze'de soykırım uyguladığını, Avrupa Birliği (AB) ve bazı Avrupalı hükümetlerin sessiz kalarak potansiyel suç ortağı olduğunu söyledi.

10:51 Filistin: İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne saldırısı uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Binlerce kişiyi korumak için acil uluslararası müdahale çağrısı yapıyoruz

10:37 İsrail Ordu Radyosu: Baskın yapılan Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde İsrailli esirlerin bulunduğuna dair bir belirti yok

09:33 Gazze'deki çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 48'e yükseldi

09:20 Gazze'deki hükümet: İsrail güçleri Şifa Hastanesine saldırarak bir kez daha iğrenç bir suç işledi

08:55 Gazze'deki Şifa Hastanesi Yönetimi:(İsrail'in Filistinli silahlı direnişçilerin olduğunu iddia ettiği hastaneye baskın) İsrail'in saldırısı sırasında hastaneden tek kurşun atılmadı.

07:33 Şifa Hastanesi Müdürü Munir el-Berş, hastaneye giriş operasyonunu başlatan İsrail ordusundan subaya, "Beni hastalarımın arasından alıp tutuklamak ya da öldürmek istiyorsanız sorun yok hazırım ama işbirliği yapmam." dedi.

07:15 Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, "İsrail, Şifa Hastanesi'nin direnişin sevk ve idare merkezi olduğunu ispat edemeyecek." dedi.

06:04 Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail saldırılarının sona erdirilmesi için dünyaya çağrıda bulundu.

05:59 Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde sağlık personeli, hastalar ve yerinden edilmiş sivillerin hayatlarından İsrail güçlerinin sorumlu olduğunu belirtti.

04:57 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Şifa Tıp Merkezi'nin bir kısmına yönelik askeri operasyona başladığını duyurdu.

04:47 Karayip ülkesi Belize, Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurdu.

02:48 Filistin Sağlık Bakanlığınca, İsrail'in, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde hasta ya da sığınmacı olarak bulunanların tamamını, kuşatma ve bombardımanla ölüm çemberinin içinde tuttuğu belirtildi.

02:09 Filistin Kızılayı, Gazze Şeridi'nde kendisine bağlı olan Kudüs Hastanesi'nden hasta ve sağlık ekiplerinin zorunlu olarak çıkarıldığını duyurdu.

01:50 Hamas Hareketi, ABD'nin Gazze'deki hastanelerin Hamas tarafından kullanıldığı şeklindeki İsrail iddialarını dillendirmesinin, Washington'un işgal güçlerine daha fazla katliam yapması için yeşil ışık yakması anlamına geldiğini belirtti.

01:36 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Gazze Şeridi'ndeki durumu görüştü.

00:44 Filistin Kızılayı, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Kudüs Hastanesindeki hastalar, aileleri ve sağlık çalışanlarının tahliye edildiğini bildirdi.

00:40 İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin "Hamas'ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları tarafından askeri amaçlarla kullanıldığını iddia ederek, bu hastanelerin Uluslararası koruma statüsünü kaybedebileceği" iddiasında bulundu.

00:23 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Hamas'ın Gazze'de bazı hastanelerin "altındaki tünelleri" kullanarak söz konusu hastaneleri "saklanmak, askeri operasyonlarını yürütmek ve rehineleri tutmak için" kullandıklarına dair istihbarat aldıklarını öne sürdü.

00:00 Filistin, uluslararası topluma, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı durdurması için İsrail'e "ciddi ve hızlı" baskı uygulaması çağrısında bulundu.

PENTAGON’UN SIR GİBİ SAKLADIĞI BELGELER SIZDI

İsrail’in katliam saldırıları hız kesmeden devam ederken ABD merkezli Bloomberg basın kuruluşu, Amerikan Savunma Bakanlığının (Pentagon) İsrail’e sessizce verdiği silahları sızdırdı. Bloomberg’in paylaştığı belgelerde İsrail'e gönderilen ve tedarik edilmeye çalışılan silahların listesi  yer alırken Pentagon konu ile ilgili açıklama yapmaya yanaşmaması dikkat çekti.

İSRAİL’E DAHA FAZLA LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE SEVKİYATI

Bloomberg, Pentagon’un İsrail’e Apaçi filosu için daha fazla lazer güdümlü füzenin yanı sıra 155 mm'lik mermiler, gece görüş cihazları ve sığınak avcısı mühimmatları sevk ettiğini yazdı.

Söz konusu silahlar, Bloomberg’in ekim sonu tarihli olduğunu ve Pentagon'da dolaştığını söylediği bir belgede listeleniyor. Açıklamada 'Silahlar halihazırda sevk ediliyor veya Savunma Bakanlığı bunları ABD ve Avrupa'daki stoklardan temin etmeye çalışıyor' deniliyor.

Bloomberg, Pentagon sözcüsünün ayrıntıları tartışmayı reddettiğini ancak bakanlığın yaptığı açıklamada İsrail'in kendisini savunacak araçlara sahip olmasını sağlamak için iç stoklardan ABD endüstri kanallarına kadar çeşitli yollardan yararlandığını söyledi.

İSRAİL’DE SAVAŞ KABİNESİ TOPLANIYOR

İsrail'de "savaş kabinesi" olarak adlandırılan Acil Durum Hükümeti, Hamas'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "5 günlük ateşkes için 70 esiri bırakmaya hazırız" teklifini değerlendirmek üzere bu gece toplanıyor.

İSRAİL ATEŞKES GÜNLERİNİ AZALTMAYI ZORLUYOR

İsrail basınında yer alan bir haberde, Hamas'ın birkaç gün önce takas sırasında serbest kalmasını istediği Filistinlilerin sayısında ısrar ettiği ve İsrail'in takas anlaşmasının bir parçası olacak ateşkes günlerini azaltmaya çalıştığına işaret edildi.

Öte yandan ABD basını, Hamas ile İsrail arasında, Filistinli kadın ve çocuk tutuklulara karşı İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılacağı bir esir takası anlaşmasının birkaç gün içinde duyurulabileceğini öne sürmüştü.

İsrail jetleri, Gazze'deki Sabra Cami'sini bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...