İsrail'in Gazze'deki katliamına Latin Amerika ülkelerinden sert tepki

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İsrail'in Gazze'deki katliamına Latin Amerika ülkelerinden sert tepki

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

İsrail'in Gazze'deki katliamına en sert tepkiler Latin Amerika ülkelerinden geldi. Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkileri keserken, Kolombiya ve Şili ise İsrail'deki büyükelçilerini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdı. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Birleşmiş Milletlere (BM) ateşkesin sağlanması çağrısında bulundu.

Son dakika haberi: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik olarak sürdürdüğü saldırılar yoğunlaştı. Bölgede çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 8.500'den fazla kişi hayatını kaybederken, binlercesi de yaralandı. Batı ülkeleri katliam karşısında sessizliğini korurken, Latin Amerika ülkeleri İsrail'e sert tepki gösterdi.

BOLİVYA, İSRAİL İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESTİ

Latin Amerika ülkesi Bolivya, Gazze'ye yönelik devam eden saldırılar nedeniyle 'İsrail ile diplomatik ilişkileri kestiğini' açıkladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani, Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları sözleşmesini hatırlatarak, "Bolivya, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yer alan her türlü zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi reddetmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani ise ateşkesin derhal sağlanması gerektiğini vurguladı ve "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırgan ve orantısız askeri saldırı, uluslararası barışı tehdit ediyor ve aynı şekilde kınanması gerekiyor. Gıda, ilaç ve insani malzemelerin girişine engel olunmamalıdır. İsrail'in Filistin yerleşim yerlerine uyguladığı abluka kaldırılmalıdır" diye konuştu.

KOLOMBİYA VE ŞİLİ BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRDI

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, Tel Aviv Büyükelçilerini istişarelerde bulunmak amacıyla geri çağırdı.

Gustavo Petro, X sosyal medya hesabından, İsrail'in Filistin halkına yönelik katliamlarına ilişkin şu ifadeleri paylaştı: "İstişare için İsrail'deki büyükelçimizi çağırmaya karar verdim. İsrail, Filistin halkına yönelik katliamlarını durdurmazsa biz orada olamayız."

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric de açıklamasında, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğini belirterek, Şili'nin Tel Aviv Büyükelçisi'ni istişarelerde bulunmak üzere ülkeye geri çağırdığını bildirdi.

LULA DA SİLVA'DAN BM'YE 'ATEŞKES' ÇAĞRISI

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sosyal medya hesabı X üzerinden paylaşımda bulunarak Gazze'de büyük bir insani dramın yaşandığını belirtti ve Birleşmiş Milletlere (BM) ateşkesin sağlanması çağrısında bulundu.

Lula da Silva, "Gazze Şeridi'nde savaşla ilgisi olmayan 3 bini aşkın çocuğun öldüğünü görmek beni üzüyor. Peki savaşa yol açanlar şimdi bu çocukların ölümüne mi üzülüyor? Eşyaların ağırlığını mı hissediyorsun? Öldürülenlerin çoğunluğunun çocuk olduğunu ilk kez görüyoruz. Kimse sorumluluk almıyor ve Durun! Tanrı aşkına durun!" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...