İstihbarat savaşları! Gizli kayıtlar deşifre oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İstihbarat savaşları! Gizli kayıtlar deşifre oldu

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Alman askerlerin Rusya’ya karşı Ukrayna’ya füze desteğini tartıştığı gizli görüşme dünyayı karıştırdı. ABD’de bakan yardımcılarının Rus muhalif Volkov’un fonlanması gerektiği yönünde görüşmesi ifşa oldu. Yunanistan’da ise gündem; Türkiye konulu gizli mektup.

Almanya’da bazı Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna’ya Taurus isimli uzun menzilli füze desteği verilmesi ve Kırım Kerç Köprüsü’nün vurulmasını tartıştığı ses kaydı dünyada büyük yankı uyandırdı. Alman askerlerin 30 dakika boyunca siyasi iradeden izin çıkmadığından yakındığı kayıtlarla ilgili soruşturma başlatıldı. Alman yargı makamları yayın yasağı getirdi. Almanya Başbakanı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük telekulak vakası olan ifşanın sonuna kadar araştırılacağını duyurdu. 19 Şubat’ta gerçekleştirildiği belirtilen toplantının, ABD firması Cisco’nun WebEx isimli video konferans uygulaması üzerinden yapıldığı, görüşmeye bir generalin Singapur otel odasından bağlandığı ve bu yüzden deşifre olduğu belirtiliyor.

İstihbarat savaşları! Gizli kayıtlar deşifre oldu - 1. Resim

RUSYA: SAVAŞA HAZIRLIK YAPILIYOR

Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz’ın de katılıp “Ukrayna’ya önce 50 füze gönderebiliriz, sonra 50 füze daha verebiliriz” dediği görüşmede, Almanya’nın Ukraynalı askerlerini kendi topraklarında eğittiği, İngiltere’nin Ukrayna uçaklarını Storm Shadows füzeleriyle donattığı gibi gizli birçok bilgi ifşa edildi. Rusya kayıtları “Alman ordusunda Rusya’ya saldırı planları somut olarak tartışıldı. Almanya Rusya ile savaşa hazırlanıyor” şeklinde yorumladı. Almanya ise askerî görüşmelerin medyaya sızdırılmasıyla ilgili Rusya’yı suçladı. 

BÜYÜKELÇİ ÇAĞIRILDI

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius “Bu olay açıkça Hava Kuvvetlerindeki bir tartışmanın dinlenmesi ve yayınlanmasından daha fazlasıdır. Bu, Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin’in yürüttüğü enformasyon savaşının bir parçası” açıklamasını yaptı. Almanya’nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

VOLKOV OPERASYONU

Bu arada bir gizli görüşme de ABD’de ortaya çıktı. Dışişleri Bakan Yardımcıları Victoria Nuland ile James O’Brien arasındaki telefon görüşmesinin ses kayıtları sızdı. Nuland’ın, Rusya’nın en ünlü muhalif figürlerinden Mikhail Khodorkovski’ye bundan sonra mali veya başka türlü bir destek vermeyi düşünmediklerini belirttiği duyuldu. Nuland, önceki ay cezaevinde ölen Rus muhalif Aleksey Navalni’nin asistanı olan Leonid Volkov’un fonlanması gerektiğini söyledi.

İstihbarat savaşları! Gizli kayıtlar deşifre oldu - 2. Resim

YUNAN'IN TÜRKİYE ACISI

Öte yandan Yunan medyası da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Kongre’ye sunduğu gizli bir mektubu haberlere konu etti. Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğine vize vermesinin ardından ABD’den istediğini aldığı belirtilen haberde “Ülke olarak kaybediyoruz” yorumu yapıldı. Söz konusu mektupta Yunanistan’ın “benim” dediği adaların Yunanistan’a ait olmadığına işaret edildi. Türkiye’nin bu ada ve adacıkların üzerinde uçuş düzenleyebileceği belirtildi. Eretikos sitesinin “Acınası bir durum” diye gösterdiği harita için “Doğu Akdeniz, Rodos, Kerpe, Kasos ve Girit’in belirli bölgeleri de Türkiye’ye bırakıldı” denildi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...