Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

İtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum

İtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum
Başlık ResmiItalya'da sandiklar kapandi, ilk sonuçlar gelmeye basladi! Iste son durum

İtalya'da düzenlenen genel seçimde oy kullanma işlemi bitti, sandıklar kapandı ve ilk sonuçlar gelmeye başladı. Sandık çıkış anketlerine göre, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri yüzde 22-26 bandındaki oy oranıyla birinci parti konumunda yer aldı. Meloni kazanırsa İtalya'nın ilk kadın başbakanı olacak, işte detaylar...

Kaydet
|

İtalya'da halk, Senato ve Temsilciler Meclisi'nin yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. İtalya'da Mario Draghi başbakanlığındaki koalisyon hükümeti geçen Temmuz ayında küçük partilerin çekilmesi üzerine çöktü. Bunun üzerine erken seçim kararı alındı. Bugün seçmenler erken genel seçimde oy kullanmak için sandık başına gitti. Sabah yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi, gece 23.00'te sona erdi ve hemen ardından oy sayımına geçildi.

İtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum
Başlık Resmiİtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum

AŞIRI SAĞCI İTALYA'NIN KARDEŞLERİ ÖNDE

İtalyan devlet televizyonu RAI'nin oy verme işleminin sona ermesiyle paylaştığı ilk sandık çıkış anketi sonuçlarına göre, seçimlerden, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) partisi yüzde 22-26 bandındaki oy oranıyla birinci parti olarak çıktı.

FdI'nin ardından Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti’nin (PD) oy oranı ise yüzde 17-21 bandında ölçüldü.

Seçimlere Eski Başbakan Giuseppe Conte liderliğinde giren 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) de oy oranı 13,5-17,5 arasında ölçüldü ve 3. sırada yer aldı.

Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig Partisi’nin oy oranı ise yüzde 8,5-12,5 ile 4. sırada çıktı.

"Üçüncü kutup" adıyla kendisini merkez konumlandıran Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) de yüzde 6,5-8,5 oy oranıyla 5. sırada konumlandı.

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia (FI) da yüzde 6 ila 8 arasındaki oy oranıyla 6. sırada yer aldı.

İtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum
Başlık Resmiİtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA BİR İLK!

Resmi olmayan bu ilk sonuçlara göre, İtalya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana aşırı sağcı bir parti ilk defa seçimlerden birinci parti olarak çıktı. İtalya'nın Kardeşleri Partisi, Lig Partisi ve Forza Italia Partisi ile bazı küçük partilerden oluşan sağ ittifakın oy oranı yüzde 41-45 arasında ölçüldü. Buna karşılık PD'nin çatı partisi olduğu merkez sol ittifakın oy oranı yüzde 25,5-29,5 arasında kaldı.

Parlamentodaki sandalyelerin, nisbi ve oy çokluğu gibi iki farklı yöntemin aynı anda uygulandığı karma seçim sistemine göre dağıtıldığı ülkede, bugünkü ilk sonuçlar doğrultusunda sağ ittifakın parlamentonun alt ve üst kanadında hükümet kuracak çoğunluk sayısını yakalama konusunda avantajlı konumda olduğu belirtiliyor.

İtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum
Başlık Resmiİtalya'da sandıklar kapandı, ilk sonuçlar gelmeye başladı! İşte son durum

MELONİ KAZANIRSA İTALYA'NIN İLK KADIN BAŞBAKANI OLACAK

Bu sonuçlar doğrultusunda, sağ ittifakın ülkede 11 yıl sonra yeniden iktidar olması ve FdI lideri Giorgia Meloni'nin de ülkenin ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.

İlk sonuçların ardından Lig Partisi'nin lideri Salvini, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Merkez sağ ittifak, hem Senato'da hem Temsilciler Meclisi'nde net avantajda. Uzun bir gece olacak ama size şimdiden teşekkür etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

BAKMADAN GEÇME
İtalya sandık başına gidiyor
HABER

İtalya sandık başına gidiyor

BAKMADAN GEÇME
İtalya
HABER

İtalya'yı bekleyen tehlike: Nüfusu 11,5 milyon azalacak

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.