Japonya'da 7.4'lük deprem sonrası alarm! Devlet televizyonunda 'derhal kaçın' uyarısı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Japonya, ülkenin kuzeydoğusunda meydana gelen 5.7 ve 7.4 büyüklüğündeki depremlerle sallandı. Başkent Tokyo'da da hissedilen depremlerin ardından kıyı bölgeleri için tsunami alarmı verildi. Dalgaların 5 metreyi bulabileceği belirtildi. Devlet televizyonunun canlı yayınında 'Büyük tsunami, derhal kaçın" uyarıları yapıldı. Bazı kentlerde yollarda yarıklar oluştu, bazı binalar yıkıldı. Bölgede artçı depremler sürüyor.

Japonya Meteoroloji Ajansı açıklamasına (JMA) göre, Japonya'nın kuzeydoğusunda sırayla 5.7 ve 7.4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. 

Ishikawa merkezli olduğu bildirilen depremlerin ilki yerel saatle 16.06'da 10 kilometre derinlikte ikincisi ise 16.10'da da sığ derinlikte oluştu.

Depremler Ishikawa genelinde, yakındaki Fukui ve Niigata dahil çevre eyaletler ile başkent Tokyo ve çevresinde hissedildi.

Japonya'da 7.4'lük deprem sonrası alarm! Devlet televizyonunda 'derhal kaçın' uyarısı

TSUNAMİ ALARMI VERİLDİ

Büyük depremlerin ardından bölge genelinde tsunami uyarısı yapıldı. Buna göre bölge sahiline yerel saatle 17.00 öncesinde 3 ila 5 metre arası yükseklikte dalgaların ulaşabileceği tahmininde bulunuldu.

JMA, kıyı bölgelerde yaşayan sakinlere yüksek bölgelere ve binaların üst katlarına sığınma çağrısı yaptı.

Japonya'da 7.4'lük deprem sonrası alarm! Devlet televizyonunda 'derhal kaçın' uyarısı
Wajima kentinde bazı binalar yıkıldı

'DERHAL KAÇIN'

Devlet televizyonu NHK'nin canlı yayınında kıyılara yönelik "Büyük tsunami, derhal kaçın" uyarıları yapıldı.

İLK DALGALAR KIYIYA ULAŞTI

Depremin etkili olduğu bazı yerlerde yıkılan binaların olduğu bildirildi. Can kaybına ilişkin açıklama yapılmazken bölge sahilinin farklı bölgelerine son 1,5 saat içinde 3 ila 5 metre yüksekliğinde tsunami dalgalarının ulaştığı aktarıldı.

Japonya'da 7.4'lük deprem sonrası alarm! Devlet televizyonunda 'derhal kaçın' uyarısı

ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR

JMA'nın açıklamasına göre, Ishikawa'nın Noto Yarımadası ve açıklarında 2 saat içinde 5 ila 7,6 büyüklüğünde 11 deprem meydana geldi.

Yerel saatle 16.06'da 5,7, 16.10'da 7,6, 16.18'de 6,1, 16.39'da 5,2, 16.42'de 5,2, 16.48'de 5, 16.56'da 5,7, 17.07'de 5,2, 17.29'da 5, 18.03'te 5,3 ve 18.08'de 5,6 büyüklüğünde depremler oldu.

Açıklamada ayrıca bölge genelinde yerel saatle 18.14 ile 22.11 arasında 4 ile 5 arası büyüklükte toplamda 20'yi aşkın depremin daha meydana geldiği rapor edildi.

JMA çeşitli büyüklüklerde artçıların gelecek hafta içine kadar sürebileceği tahmininde bulundu.

Japonya'da 7.4'lük deprem sonrası alarm! Devlet televizyonunda 'derhal kaçın' uyarısı
Wajima kentinde yarıklar meydana geldi

ENKAZDAN KURTARILMAYI BEKLEYENLER VAR

Ishikawa Eyalet Polisi, bölgede birkaç binanın çöktüğünü, enkazdan kurtarılmayı bekleyen 6 kişi olduğunun belirlendiğini, Wajima kentinde bir binada yangın çıktığını bildirdi.

ACİL DURUM BÜROSU KURULDU

Bölge geneli hizmet veren East Japan Railway firmasına ait Tohoku, Joetsu ve Hokuriku hızlı tren hatlarında çok sayıda sefer askıya alınırken, resmi Kyodo ajansı, Japonya hükümetinin, başkent Tokyo'daki başbakanlık binasında acil durum müdahale bürosu kurduğu duyuruldu.

Japonya'da 7.4'lük deprem sonrası alarm! Devlet televizyonunda 'derhal kaçın' uyarısı

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, bölgede hasar tespit faaliyetlerinin sürdüğünü belirterek, halka tahliye çağrılarına uyma çağrısı yaptı.

Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa ise Ishikawa'nın kıyı kenti Şika'da bulunan hizmet dışı nükleer güç santralinde anormallik saptanmadığını açıkladı.

Japonya'da 7.4'lük deprem sonrası alarm! Devlet televizyonunda 'derhal kaçın' uyarısı

Wajima kentinde bir binada yangın çıktı

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Japonya'daki depreme ilişkin X sosyal medya hesabından açıklama yaptı. AFAD'a iletilen herhangi bir uluslararası yardım çağrısının bulunmadığının belirtildiği açıklamada, "Dost ve kardeş Japon Halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunarız" denildi. 

RUSYA'DA DA TSUNAMİ ALARMI

Japonya'nın batısında meydana gelen depremler sonrasında Rusya'nın Sahalin bölgesinde tsunami uyarısı verildi. Sahalin Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Sahalin'in batı kısımlarının tsunami dalgalarından etkilenebileceği belirtildi.

Belirli alanlarda uyarı sisteminin devreye girdiği aktarılan açıklamada, buralardaki nüfusun güvenli yerlere tahliye edilmeye başlandığı kaydedildi.

Tsunami dalgalarının sonuçlarını ortadan kaldıracak araçların hazır olduğu bildirilen açıklamada, "Tatar Boğazı'nın kıyı kesiminde bulunan herkesin derhal kıyıyı terk etmesi ve deniz seviyesinden 30-40 metre yüksekliğe sığınması gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

JENERATÖRLER DURDU

İşikawa'nın Nanao kentinde Hokuriku Electric Power firmasına ait faal durumdaki Nanao Ota Termal Güç Santrali'ndeki jeneratörlerin durdurulduğu bildirildi.

Bölge geneline hizmet veren East Japan Railway firmasına ait Tohoku, Joetsu ve Hokuriku hızlı tren hatlarında çok sayıda sefer geçici olarak askıya alındı.

YARIM METRELİK DALGALAR

Güney Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) kıyısındaki Gangwon eyaleti kıyısında yüksekliği yarım metreyi bulan dalgaların oluştuğu bildirildi.

Tokyo Üniversitesinden emekli sismoloji profesörü Hirata Naoşi, yaptığı açıklamada, kısa sürede meydana gelen çok sayıdaki depremde yıkılmayan binaların "çökme riski" taşıdığını söyledi.

Noto'da sismik hareketliliğin Aralık 2020'den beri aktif olduğunu ve son büyük depremin Mayıs 2022'de kayda geçtiğini belirten Hirata, tahliye uyarıları kaldırılana kadar halkın bölgeye geri dönmemesi gerektiğini ifade etti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...