Japonya’da toplanan G7 liderlerinden net mesaj: Nükleer silahsız bir dünya

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Japonya’da toplanan G7 liderlerinden net mesaj: Nükleer silahsız bir dünya

DÜNYA Haberleri

Japonya’nın atom bombası trajedisine tanıklık eden kenti Hiroşima'da bir araya gelen G7 ülkelerinin liderleri yayınladıkları "Nükleer Silahsızlanmaya İlişkin Hiroşima Vizyonu" adlı ortak bildiride Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore'ye nükleer gerginliği azaltma çağrısı yaptı.

G7 liderleri Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen zirvenin ikinci gününü tamamladı.

Zirveye Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katıldı.

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre, zirve kapsamında "Nükleer Silahsızlanmaya İlişkin Hiroşima Vizyonu" adlı ortak bir bildiri yayınlandı.

RUSYA'YA SERT TEPKİ

Dünyada 77 yıldır nükleer silah kullanılmamasının önemli olduğunun altı çizilen bildiride, "Rusya'nın silah kontrol rejimini baltalayan sorumsuz nükleer söylemleri ve Belarus'a nükleer silah konuşlandırma niyetini beyan etmesi tehlikeli ve kabul edilemez" dendi.

Bildiri, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana küresel nükleer cephaneliklerin miktarında yaşanan genel düşüşün devam etmesi gerektiğini vurgularken, “Güvenlik politikalarımız, nükleer silahların var oldukları sürece savunma amaçlarına hizmet etmesi, saldırganlığı caydırması, savaş ve baskıyı önlemesi anlayışına dayanmaktadır" ifadesini kullandı.

Japonya’da toplanan G7 liderlerinden net mesaj: Nükleer silahsız bir dünya

"NÜKLEER GERGİNLİK AZALTILMALI"

Nükleer silahların olmadığı bir dünyaya nükleer silahların yayılması önlenmeden ulaşılamayacağı kaydedilen açıklamada, Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore'ye nükleer gerginliği azaltma çağrısı yapıldı.

G7 ülkelerinin "gerçekçi, pragmatik ve sorumlu" bir yaklaşımla, hiçbir ülkenin güvenliğini riske atmayan, nihai nükleer silahsız bir dünya hedefine olan bağlılığı tekrarlanırken, “Hiçbir ülkenin nükleer silah testi yapmaması veya başka bir nükleer patlama gerçekleştirmemesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Buna yönelik tehditleri kınıyoruz ve Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin aciliyet gerektirdiğini bir kez daha vurguluyoruz” dendi.

Kaynak: Reuters

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...